Venäjän TV 1 käytti Viron persun palopuhetta propagandassaan – Putinin tukema populismi nousussa

Kerroin blogissani pari päivää sitten EKREn – Viron persujen – puheenjohtajan Martin Helmen puheesta, jossa hän syytti ”fyyreri” Ursula von der Leyeniä korkeista sähkön hinnoista ja kiisti, että Vladimir Putinilla olisi niiden kanssa mitään tekemistä. Helmen puheen narratiivi osui Venäjän propagandan tavoitteisiin niin hyvin, että Venäjän ykkös-TV siteerasi sitä minuutin verran ”erikoislähetyksessään.” Pätkän juonsi sisään legendaarinen Olga Skabejeva, Venäjän ykköspropagandisti yhdessä Vladimir Solovjovin kanssa.

En linkkaa Venäjän TV 1:n materiaaliin suoraan, vaan virolaisen tutkivan toimittajan Martin Laineen twiittiin. Näin siksi, että jopa yhdysvaltalaisella Julia Davisilla on ollut vaikeuksia julkaista Venäjän propagandamateriaalia YouTubessa. Se on sääli, sillä Davisin Media Monitor todella arvokas tietolähde meille sadoille tuhansille hänen seuraajilleen, jotka haluamme tietää, mistä Venäjän propagandassa on kysymys.

Helme piti puheensa Tallinnassa mielenosoituksessa, jonka järjestäjänä toimi EKREn lisäksi Euroopan parlamentin Identiteetti ja Demokratia-ryhmä. ID-ryhmä, johon kuuluu eurooppalaisia putinistipuolueita, on myös Suomen persujen kanava eurooppalaiseen vaikuttamiseen.

Kotimaisille äänestäjilleen EKRE kampanjoi venäläisvastaisuudella aivan kuten puolueen suomalainen vastinpari. ID-ryhmän europarlamentaarikko Jaak Madison hermostui Putinin kannattajaksi leimautumisesta niin, että käytti eilisessä twiitissään venäläisistä halventavaa ”tibla”-nimitystä. Seuranneessa keskustelussamme hän ei perääntynyt samassa Tallinnan mielenosoituksessa esittämästään vaatimuksesta ”ottaa kiinni” ne poliittiset vastustajansa, jotka hänen mukaansa vastasivat virheellisestä energiapolitiikasta.

Tämä virolainen tapaus kuvaa Suomenkin populistien ongelmaa tulevassa vaalikampanjassa. Taustalla oleva sota kärjistää mielipiteitä ja vähentää liikkumatilaa poliittisissa kysymyksissä. EU:ta vastustamalla leimautuu samalla Putinin kannattajaksi. Hallitus tukee länttä ja siinä sivussa EU:ta niin tiukasti, ettei siinä kuorossa pysty oikein erottautumaan omalla linjallaan. Kansainvälisesti pöydällä on niin isoja asioita, ettei perinteinen siltarumpupolitiikka välttämättä kovin hyvin myy.

Ratkaisevaksi vaaliteemaksi Suomessa ja Virossa näyttäisi tässä tilanteessa nousevan energian hintojen nousun aiheuttama elintason lasku. Hallituspuolueet syyttävät siitä Putinin aloittamaa sotaa, ja Putinin tukemat populistit EU:ta tai kansallisia päättäjiä. Toistaiseksi populistien versio myy paremmin, Virossa heidän kannatuksensa on ennätyksellisellä 28 prosentin tasolla ja Suomessakin persujen kannatus nousee tasaisesti hallituspuolue keskustan kustannuksella. Myös Saksassa ID-ryhmään kuuluvan putinistisen AfD:n kannatus on noussut turvallisuusviranomaisten erityistarkkailusta huolimatta noin 15 prosenttiin. Itäisessä Saksassa on järjestetty runsaasti mielenosoituksia, joissa on vaadittu energian hintaa alas, rivistöissä on näkynyt myös Venäjän lippuja.

Saa nähdä, mihin vielä päästään, kun syksy rupeaa todella pimenemään ja kylmenemään ja sähkölaskut painavat päälle. Tyytyväinen saa olla siitä, että vaaleja ylipäätään vielä järjestetään. Median pyörittämät uhkakuvat alkavat olla sitä luokkaa, ettei sekään ole välttämättä kirkossa kuulutettu.

https://twitter.com/JaakMadison/status/1582405437453762565

https://twitter.com/Martinlaineolen/status/1582382807929659392

https://twitter.com/Martinlaineolen/status/1582378446076121089

https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/jounisnellman/virossa-osataan-propaganda/

+4
jounisnellman
Sosialidemokraatit Espoo

Kokenut ja monessa liemessä keitetty maailmanmatkaaja jo 17-vuotiaana. Loistava tulevaisuus takanapäin. (No joo todella entinen) urheilija, bändin jätkä ja juristinakin uraa tehnyt. Liian monta rautaa tulessa, tänä päivänä osaan jo huilata lukutoukkana. En gång kamrat, alltid kamrat.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu