Venäjän ympäristöjärjestöt vaativat Loviisan ydinvoimalan sulkemista

Venäjän mediassa kiertää nyt venäläisten ”ekologien” vaatimus Loviisan ydinvoimalan sulkemiseksi. Kremliä lähellä olevassa Vzgljad-lehdessä se on ykkösuutinen. Vaatimuksen mukaan vuonna 1977 käyttöön otettu voimala on ”moraalisesti ja fyysisesti vanhentunut.” Fyysisen puolen vielä ymmärrän, mutta moraalisen vanhentumisen osalta perustelut ovat mielestäni hieman puutteelliset.

Neuvostoliittolaiseen teknologiaan perustuva ydinvoimala otettiin ”ekologien” mukaan käyttöön alun perin 30 vuodeksi. Se olisi näin tullut käyttöikänsä päähän jo 2007.

Vaatimuskirjeen mukaan mahdollinen suuronnettomuus Loviisassa uhkaisi 200 kilometrin päässä olevaa Pietaria. Vaatimus on osoitettu Suomen hallitukselle ja ydinvoimalaa pyörittävälle Fortumille. Suomessa ”ekologien” kirje ei ole mainittavaa julkisuutta saanut, vaikka Ylen venäjänkielinen toimitus onkin sen nettisivuillaan uutisoinut.

Kovista tieteistä tietoni ovat sitä luokkaa, etten sano Loviisan voimalan turvallisuudesta mitään. Palstalla on kuitenkin paljon niitä, jotka esiintyvät tämänkin alan asiantuntijoina. Sana on vapaa.

Suomen hallituksen puoleen kääntyneiden ympäristöjärjestöjen joukossa on Bellona, joka oli ainakin aikanaan norjalaisvetoinen. Pelkään olevani tässä hieman jäävi, koska hankin kauan sitten Bellonalle matkapuhelinliittymiä Venäjälle.

https://network.bellona.org/content/uploads/sites/4/2021/11/2021-11-05-zayavlenie-po-Loviise.pdf

https://vz.ru/society/2021/11/21/1130206.html

 

+1
jounisnellman
Sosialidemokraatit Espoo

Kokenut ja monessa liemessä keitetty maailmanmatkaaja jo 17-vuotiaana. Loistava tulevaisuus takanapäin. (No joo todella entinen) urheilija, bändin jätkä ja juristinakin uraa tehnyt. Liian monta rautaa tulessa, tänä päivänä osaan jo huilata lukutoukkana. En gång kamrat, alltid kamrat.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu