Viro aikeissa sulkea rajansa venäläisiltä lähipäivinä- lisääntyykö Suomen rajaliikenne entisestään?

Viro suunnittelee rajoittavansa maahanpääsyä maahansa niiltäkin venäläisiltä, joilla on muiden maiden myöntämät Schengen-viisumit. Näin siitä huolimatta, ettei rajojen sulkemisesta ole päästy yhteisymmärrykseen EU-tasolla. Maahantulokielto on Viron ulkoministeri Urmas Reinsalun mukaan ”päivien kysymys.”

Tämä asettaisi Suomen vaikeaan tilanteeseen. Suomesta tulisi venäläisille käytännössä ainoa henkireikä, josta he pääsisivät Eurooppaan. Venäjän hyökättyä Ukrainaan Venäjältä on tullut sekä Suomen että Viron kautta noin 300.000 rajanylittäjää, mikä on 61 prosenttia kaikista rajanylittäjistä. Ulkoministeri Pekka Haavisto sanoi eilen, ettei Suomi halua olla tuossa tilanteessa ”välikappaleena”  ja toi siitä huolensa esille myös EU:n ulkoministereiden eilen päättyneessä kokouksessa. Jos Viro sulkee rajansa venäläisiltä, Suomen itärajalle voisi kohdistua periaatteessa tuplasti nykyinen paine.

Viron yksipuolinen toiminta räjäyttäisi ilmaan 30 vuotta rakennetun Schengen-järjestelmän, Viron yleisradioyhtiö ERR kysyykin, voisiko Bryssel aloittaa Viroa vastaan sopimusrikkomusmenettelyn. ”Eurooppaoikeuden asiantuntija” Carri Ginter legendaarisesta Soraisen asianajotoimistosta sanoo, että Viron pitäisi kieltäessään venäläisten maahantulo toimia ”kavalalt” ja vedota siihen, että jokainen yksittäinen maahantulija vaarantaisi yleisen järjestyksen tai politiikan toteutumisen (public policy). ”Kaval” taitaa tuossa kääntyä ”ovela” eikä ”kavala,” en ole tuosta aivan varma.

Viron sisäministeriön edustaja Veiko Kommusaar sanoo, että Viro jatkaa parhaillaan neuvotteluja rajasäännösten yhtenäisestä soveltamisesta ”lähinaapurien” kanssa. Tällä hän tarkoittanee ensisijaisesti Suomea. Näyttää siltä, että Suomen hallitus joutuu kiireellä ratkaisemaan asian koko Venäjän ja EU:n välisen matkustajaliikenteen osalta. Tämä ei ole pikkuasia, voimassa olevan Schengen-viisumin haltijoita on Venäjällä 12 miljoonaa.

Haavisto alleviivasi eilen, ettei Suomi pidä venäläisiä matkailijoita ”turvallisuuskysymyksenä.” Suomi jättäytyi myös pois Baltian maiden ja Puolan yhteisestä kannanotosta asian tiimoilta. Tämä viittaisi siihen, että Haavisto pyrkii hillitsemään Viron keulimista tässä kysymyksessä. Mutta kuka tietää, kiusaus populistisiin tempauksiin on aina ennen vaaleja suuri.

https://www.err.ee/1608700939/eesti-kaalub-el-i-viisadega-vene-kodanike-riiki-sisenemise-piiramist

https://www.err.ee/1608700969/ministeerium-oiguslik-alus-el-i-viisadega-turistide-piiranguteks-on-olemas

https://yle.fi/uutiset/3-12602713/64-3-103959

0
jounisnellman
Sosialidemokraatit Espoo

Kokenut ja monessa liemessä keitetty maailmanmatkaaja jo 17-vuotiaana. Loistava tulevaisuus takanapäin. (No joo todella entinen) urheilija, bändin jätkä ja juristinakin uraa tehnyt. Liian monta rautaa tulessa, tänä päivänä osaan jo huilata lukutoukkana. En gång kamrat, alltid kamrat.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu