Viron suurlähettiläs Sakkov menee liian pitkälle arvostellessaan Suomen politiikkaa
Suurlähettiläillä on tärkeä tehtävä kansainvälisten suhteiden hoidossa. Heidän kauttaan kulkevat viestit hallitusten välillä, usein luottamuksellisesti.
Kansainvälisen diplomatian sääntöihin kuuluu, että suurlähettiläs käyttää harkintaa arvostellessaan isäntämaan politiikkaa. Jos lobataan jotain asiaa, se tehdään mieluummin poissa julkisuudesta. Jopa Neuvostoliiton suurlähettiläät esiintyivät aikanaan julkisuudessa pääosin varovasti ja kunnioittivat siltä osin diplomatian sääntöjä.
Suomi on selvästi ilmoittanut presidentti Sauli Niinistönkin suulla, että se aikoo noudattaa Schengen-sopimuksia venäläisten viisumiasiassa. Jos Schengen-sopimuksia muutetaan, se tehdään eurooppalaisena yhteistyönä. Ulkoministeri Pekka Haavisto on selkeästi ilmoittanut, etteivät poliisi, suojelupoliisi ja Rajavartiolaitos pidä venäläisiä turisteja turvallisuusriskinä, joten vieraiden valtojen on turha tämän jälkeen turha tarjota asiaan omia tulkintojaan maamme osalta.
Entinen asianajaja Sauli Niinistö ei tarvitse tähän asiaan Sakkovia eikä tutkija Kristi Raikia juridisiksi neuvonantajikseen. Ei myöskään ulkoministeriön konsulipäällikkö Jussi Tanner. EU-komissaari Ylva Johansson ja osittain myös EU:n ulkoasiain edustaja Josep Borrell ovat sössineet asiaa epätarkoilla lausunnoillaan, mutta tämä ei saisi virolaisia hämätä.
Suurlähettiläs Sakkovin tulee rauhoittua ja hillitä esiintymistään julkisuudessa ennen kuin maittemme suhteet kärsivät hänen keulimisestaan vahinkoa.
Hyssyttelyn aika on ohi.
Koko Suomi häpeää päättäjiensä munattomuutta. Venäjän eliitti voi hillitä matkusteluaan kunnes Ukrainaan saadaan kunniallinen lopputulos.
Ilmoita asiaton viesti
Vai ”munaa” tässä tarvitaan lyömään seteleitä ja luottokortteja heiluttelevat lapsiperheet ja kyläilevät mummot.
Ilmoita asiaton viesti
Jaa, ajeleeko mummot puolen miljoonan autoilla?
Jounilla se on rahankuvat silmissään. Eiköhän laiteta vaan pettua pöytään kunnes Ukrainan revohka on selvitetty.
Ilmoita asiaton viesti
Se on totta, että tämä ei oikein istu suurlähettilään rooliin.
Noin yleisemmin, Suomi voisi vihdoin luopua vuosikymmenten alentuvasta asenteestaan baltteja kohtaan ja myöntää, että nämä ovat koko ajan tienneet paremmin. Kannattaisi kuunnella eikä närkästyä.
Ei Borrell ole mitään sössinyt, sanoma on ihan selvä: asia on kansallisissa käsissä. Suomen päättäjät, Haavisto etunenässä, piiloutuvat toisten selkien taakse.
Ilmoita asiaton viesti
Kuuntelin baltteja jo kymmeniä vuosia sitten, kun heitä ei juuri kukaan täällä kuunnellut. Mutta on oikeus närkästyä, kun siellä esimerkiksi suunnitellaan ihmisoikeusloukkauksia.
Borrell sössi, kun puhui ”turvallisuusriskistä.” Se on tekaistu peruste, joka keksittiin vasta sitten, kun keksittiin, että sitä vaaditaan Schengen-sopimusten noudattamatta jättämiseen.
Ilmoita asiaton viesti
Putinin hallinto on ennenkin lähettänyt väkeään Eurooppaan myrkyttelemään omia kansalaisiaan turistiviisumilla. Jos joku sanoo että turvallisuusaspektia ei ole, hän joko valehtelee tai ei tiedä mistä puhuu koska ei hän sellaista voi varmasti tietää.
On tai ei, se on toisarvoista. Minun mielestäni viisumirajoitteiden tärkein tehtävä on pieneltä osin viedä sodan seuraukset hyvinvoivalle venäläiselle kaupunkilaisväestölle ja nostattaa tyytymättömyyttä omaa hallintoaan kohtaan. Siis sama kuin muillakin pakotteilla, jotka iskevät tavan kansalaisiin.
Ilmoita asiaton viesti
Suojelupoliisille ja muille viranomaisille maksetaan siitä, että arvioivat ”turvallisuusaspektia.”
Ilmoita asiaton viesti
Jo ajatuskin inhottaa, että Ukrainassa ryöstelevät venäläiset päästetään Eurooppaan nauttimaan ryöstösaaliistaan ja sitten taas levänneinä ja virkeinä palaavat Ukrainaan jatkamaan.
Ilmoita asiaton viesti
Tapahtuivatko kuuntelut baareissa vai valtioiden välisissä kokouksissa? Suunniteltiinko niissä ihmisoikeusloukkauksia?
Ilmoita asiaton viesti
Enimmäkseen baareissa, mutta jo alle kymmenen ikäisenä opettelin laulukirjasta soittamaan Latvian kansallislaulun. Isä sanoi, että Baltian maat ovat hirmuvallan alla eikä niissä saa puhua omaa kieltään.
Ilmoita asiaton viesti
Vai että oikein Latvian kansallislaulun sanat! Sitä se vielä puuttui!
Ilmoita asiaton viesti
Ei vaan nuotit, soitan pianoa.
Ilmoita asiaton viesti
Yleensä kansallislaulujen nuottien ylä-tai alapuolella on sanat, joten taisit keksiä hätävalheen kuoromiehelle.
Ilmoita asiaton viesti
Tiedän kyllä laulukirjat, olen perinyt esimerkiksi kaksi Wehrmachtin laulukirjaa, joissa on toimivat pianosovitukset. Näinä päivinä ei ole vain sopivaa tulkita Horst Wesseliä tai Schön blüh’n die Heckenrosenia naapureiden iloksi.
Ilmoita asiaton viesti
Snellman ei ymmärrä painostustoimien sisältöä, saati päämääriä.Virossa nämä kyllä ymmärretään. Vasemmistohallitus on tässä venkoilussaan varsin kaltevalla pinnalla.
Suomessa ei pystytä millään määrittämään sitä, minkä tasoisesti Suomeen tulevat venäläiset ovat vastuussa Ukrainan julmuuksiin ja millaisen turvallisuusuhkan nämä mahdollisesti muodostavat EU: n alueella.
Ilmoita asiaton viesti
Sakkov on täysin oikeassa, samoin Kristi Raik ja Viron ulkoministeri Urmas Reinsalu. Piste.
Tanner ja Haavisto pitäisi laittaa kilometritehtaalle.
Ilmoita asiaton viesti
Pitäisikö presidenttikin laittaa kilometritehtaalle, kun hän katsoo, että asiaan tarvitaan EU:n yhteinen päätös?
Ilmoita asiaton viesti
Presidentti Niinistö EI ole sanonut, että tarvitaan EUn yhteinen päätös.
Presidentti Niinistö on sanonut, että viisumin saaminen ei ole subjektiivinen oikeus. Hän jopa heitti ajatuksen, että jo olemassa olevat viisumit mitätöitäisiin.
Ilmoita asiaton viesti
Presidentti ON sanonut, että tarvitaan EU:n yhteinen päätös.
Hän heitti ilmaan ajatuksen viisumien mitätöimisestä, mutta totesi heti perään, että se on ”oikeudellisesti liian reipas.” Hän siis haluaa Suomen noudattavan Schengen-sopimuksia.
Ilmoita asiaton viesti
EI ole sanonut, että ”tarvitaan”.
”Niinistön mukaan olisi erittäin tarpeen, että Schengen-maiden kesken syntyy yhteinen ratkaisu viisumien myöntämisestä.”
Olisi tarpeen on ihan eri asia kuin ”tarvitaan”.
Ilmoita asiaton viesti
Jouni Snellman, EU on antanut jo yhteisen päätöksen Venäjän ja EU:n jäsenmaiden kesken solmitusta viisumihelpotussopimuksen jäädyttämisestä kokonaan.
”Kumpikin osapuoli voi keskeyttää tämän sopimuksen tai sen osan soveltamisen yleiseen järjestykseen tai kansallisen turvallisuuden tai kansanterveyden suojaamiseen liittyvistä syistä. Päätös soveltamisen keskeyttämisestä on annettava tiedoksi toiselle osapuolelle viimeistään 48 tuntia ennen päätöksen voimaantuloa.”
http://eur-lex.europa.eu/legal-content/FI/TXT/PDF/?uri=CELEX:22007A0517(01)&from=EN
https://eur-lex.europa.eu/legal-content/FI/TXT/PDF/?uri=CELEX:22007A0517(01)&from=EN
Tuo sama sopimuksen jäädyttäminen tehtiin saman artiklan mukaisesti jo koronaepidemia aikana. Miksipä ei siis nyt noudatettaisi samaa jäädyttämistointa, kun EU:ssa on nytkin päätös viisumihelpotussopimuksen jäädyttämisestä kokonaan tehty.
”NEUVOSTON PÄÄTÖS (Bryssel, 6. syyskuuta 2022)
Euroopan unionin ja Venäjän federaation
kansalaisille myönnettävien viisumien myöntämisen helpottamista koskevan Euroopan yhteisön ja Venäjän federaation välisen sopimuksen soveltamisen keskeyttämisestä kokonaan
3 artikla
”Neuvoston puheenjohtaja antaa unionin puolesta sopimuksen 15 artiklan 5 kohdassa määrätyn
ilmoituksen.”
https://eur-lex.europa.eu/legal-content/FI/TXT/PDF/?uri=CONSIL:ST_12039_2022_INIT&from=FI
Venäjältä matkustaminen Suomeen vaatii viisumin, joten kun sopimus on jäädytetty kokonaan, niin miksihän sitä ei sitten voitaisi noudattaa myös Suomessa samalla tavalla kuin korona-aikana, sillä sopimuksen sama artikla koskee myös maan turvallisuusnäkökantoja.
Toisaalta EU:n tiedotteessa sanotaan myös ”Keskeyttäminen koskee kaikkia matkustajaryhmiä, jotka saapuvat EU:hun lyhytaikaista oleskelua varten. Komission on määrä laatia lisäohjeita sen varmistamiseksi, että keskeyttäminen ei vaikuta kielteisesti tiettyihin olennaisista syistä EU:hun matkustaviin henkilöihin, kuten toimittajiin, toisinajattelijoihin ja kansalaisyhteiskunnan edustajiin.”
Vain pientä osaa viisumianojia voisi siten EU:n tiedotteen mukaan koskea ylipäänsä viisumin myöntäminen. Toisin kuin miten meillä ministerit ja virkakunta kertoo.
https://www.consilium.europa.eu/fi/press/press-releases/2022/09/09/council-adopts-full-suspension-of-visa-facilitation-with-russia/
Ilmoita asiaton viesti
Viisumihelpotussopimuksen jäädyttäminen tarkoittaa käytännössä maksujen nostamista ja käsittelyaikojen pidentämistä. Se karsii maahantulijoita tavallisten ihmisten päästä, mikä tuskin oli EU:n tarkoitus. Varsinaisten oligarkkien matkustus kultaisilla passeilla jatkuu entisellään.
Ilmoita asiaton viesti
No, minulla on kyllä tuosta erilainen mielipide. Kun peilataan samaa sopimusta jo koronan-ajan jäädyttämiseen ja siihen että viisumit jäädytettiin kokonaan, niin samaa käytäntöä pitäisi myös nyt soveltaa.
No, en olekaan demari, joten…..
Ilmoita asiaton viesti
Et ole demari, mutta ehkä silti ymmärrät, että korona on tarttuva tauti, jonka torjumiseen maahantulokielto katsottiin perustelluksi. Venäläisyys ei ole tauti, se on vain eri näköinen passi.
Ilmoita asiaton viesti
Siis pitäisikö virkamiesten ja ministerien toimia Suomen ja EU:n lainsäädantöä rikkoen ?
Ilmoita asiaton viesti
Suomella ja yleensäkin jokaisella itsenäisellä valtiolla on täysi oikeus päättää kenet päästää alueelleen ja ketä ei päästä. Mikään sopimus tai laki ei kumoa tätä oikeutta.
Rajavartija voi esimerkiksi päättää että ei päästä maahan henkilöä, vaikka henkilöllä olisi viisumi ja asia on sillä selvä.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä pitäisi. Kuten on todettua, jokainen jäsenmaa saa itse toimia asiassa kansallisen päätösvallan puitteissa. Eivät Puola eivätkä Balttian maat saa mitään nuhteluita viisumien myöntämistä koskevan päätöksensä seurauksena.
Suomi voisi toimia itsenäisen harkinnan perusteella. Toiminnalla voisi olla vain yksi järkevä peruste: Suomi tähtää siihen, että koko Shengen-alue suljettaisiin venäläisturisteilta. Yhteisessä rintamassa sitä voitaisiin kuunnella paremmin kuin silloin, jos se sooloilisi balttien tapaan.
Ilmoita asiaton viesti
Katsotaan nyt, laittomat maahantulokiellot eivät ole vielä edes voimassa. Puolan populistihallitus on jo EU:n tuomioistuinten ja komission hampaissa muista rikkomuksistaan, joten tuskin se välittää tästäkään. Se, että Viron ”liberaali” hallitus on tässä kelkassa, on minusta kummallista.
Ilmoita asiaton viesti
Suomi on jatkossa AINOA Venäjän läntinen rajamaa, jonne pääsee kätevästi autolla vaikka lomailemaan mm ssa ukrainalaisia siviileitä tappaneet venäläise, tai Suomesta voi venäläinen myös näppärästi lähteä myös muihin.
Noloa on kyllä katsella Suomen hallituksen vätystelyä.
Missä on nyt Sossujen solidaarisuus?
Venkoilu ei ole solidaarisuutta.
Ilmoita asiaton viesti
”So don’t help Putin. Visaban is a great help, especially for state tv propaganda”
Me olemme solidaarisia esimerkiksi Nikita Jufereville, joka taistelee Pietarissa sotaa ja Putinin hallinnon sortoa ja vainoa vastaan. Kannatamme myös uusia asetoimituksia Ukrainaan, vaikka Saksan demarit siinä hieman hidastelevatkin.
https://twitter.com/NikitaYuferev/status/1569583295830040576
Ilmoita asiaton viesti
Suomen hallitus voisi hyvin olla puolesta sekä että.
Pietarin poliitikkoja henkisesti tukemalla ja vaatimalla konkreettisesti mahdollisten venäläisten, mm ssa tappajien, maahanpääsyn viisumit eväämällä.
Aitoa solidaarisuutta, myös tekoina ei wappupuheissa.
Ilmoita asiaton viesti
Rajan sulkeminen ei auttaisi ukrainalaisia mitenkään, päinvastoin. Virossa on jo käännytetty rajalta ukrainalaisia pakolaisia, joilla on ehkä pakosta otetut Venäjän passit. Joutuivat tulemaan EU:hun Suomen itärajan kautta.
Ilmoita asiaton viesti
Niin, kyllä se nyt kuitenkin auttaa välillisesti ukrainalaisia. Ei tosiaan suoraan k. Scholzin omalaatuinen jarrupolkimella seisominen.
Eliitti ja ne Putinin kaverit kun eivät pääse reissuun, niin ketutus Kremliin kasvaa ja kansansuosio nahistuu.
Yksinkertaista ; Oma Suu on kontin suuta lähempänä. Etenkin Venäjälä.
Ilmoita asiaton viesti
”There is a theoretical possibility that 🇪🇺 HR @JosepBorrellF, 🇪🇺Commissionaire for Home Affairs @YlvaJohansson, and legal experts of ministries of justice of 4 🇪🇺 countries “don’t know what they are talking about”. There is also a possibility that Mr @jounisnellman
is wrong”
Suurlähettiläs Sakkov rupesi jyräämään minua Twitterissä. Voisi vastata myös tänne, kun suomen kieli varmaankin häneltä luonnistuu. Suurlähettiläs ei taida haluta ottaa suoraan kantaa presidentti Niinistön sanomisiin.
https://twitter.com/sakkov/status/1571081238676639746
Ilmoita asiaton viesti
Snellman tukeutuu epätoivoisesti tasavallan presidentti Niinistöön.
” Niinistö sanoi Politiikan toimittajien yhdistyksen kanssa järjestetyssä tapaamisessa, että viisumin saanti johonkin maahan ei ole kenellekään subjektiivinen oikeus. Viisumin myöntäjällä on a i n a harkintavalta. Vaikka turistiviisumit on meillä painettu alas, tätä näkökulmaa kannattaa pitää esillä. Niinistön mukaan tärkeää on, että Euroopassa syntyy venäläisille myönnettävistä viisumeista yhteinen ratkaisu”.
Kannattaa kiinnittää huomio Niinistö käyttämiin sanoihin, viisumin myöntäjällä on aina harkintavalta eikä viisumin saantiin johonkin maahan ole kenellekään subjektiivistä oikeutta. Samoin sanaan t ä r k e ä . Niinistö ei käyttänyt sanaa tarvitaan. Sanoilla on täysin eri merkitys Snellman.
Ilmoita asiaton viesti
Höpö höpö, kyllä kaikki ymmärtävät mitä Niinistö tuossa tarkoittaa, en lähde nyt sanakirjan kanssa tätä sinulle avaamaan. Viisumin myöntäjällä on harkintavaltaa, mutta vain Schengen-säännöstön puitteissa. Harkinnan tulee olla yksilöllistä ja se ei saa olla syrjivää, tämä on tuomioistuinkäytännön ja oikeustieteilijöiden mukaan selvää.
Viisumin hakijalla on subjektiivinen oikeus saada hakemuksensa viranomaisen yksilölliseen ja puolueettomaan harkintaan ja valittaa kieltävästä päätöksestä. Niinpä voi sanoa hänellä olevan subjektiivinen oikeus viisumiin, jos hän täyttää lain kriteerit. Hylkäys ei voi perustua pelkästään siihen, että hän on jonkun maan kansalainen. Tämä seuraa jo hallintolaista.
Ilmoita asiaton viesti
Höpö höpö, ” kyllä kaikki ymmärtävät mitä Niinistö tuossa tarkoittaa”. Jos ymmärryksesi on noin hataralla pohjalla kannattaa ottaa sanakirja käteen ja lukea, mitä sanat tarkoittavat. Demaria sekään ei saata auttaa, joten sinun täytyy hakea apuun pääministeri Marinin viisumien myöntämisestä käyttämät puheet niin Strasburgissa kuin omassa maassa. Ehkä niistä selviää sanojen merkitys.
Ilmoita asiaton viesti
Pääministeri Marin piti ”mielenkiintoisena” persu Sebastian Tynkkysen ehdotusta viisumimaksujen nostamista ”pilviin.” Siitä huolimatta, että viisumimaksut on määrätty Suomea suoraan velvoittavassa EU-asetuksessa. Marin tarvitsee paremmat neuvonantajat.
Ilmoita asiaton viesti
Unohditko ”vahingossa” pääministeri Marinin puheen Strassburgissa?
Annan sinulle isällisen neuvon, kun huomaa jääneensä alakynteen on viisasta rauhoittua ja nukkua yön yli. Se saattaa auttaa lopettamaan venkoilun viisumi-asiassa.
Ilmoita asiaton viesti
Johan sanoin, että Marin tarvitsee paremmat neuvonantajat. Menen täällä Taavetin mökillä hyvän saunan päälle tyytyväisenä nukkumaan, koska suomalainen oikeusvaltio pysyy. Tere Sammallahti, Mikko Kärnä ja muut pölhö-influensserit saavat mekastaa aivan rauhassa.
Ilmoita asiaton viesti
No niin, osalla Sanoma Oyj:tä on sentään järkeä päässään: ”Se, että Suomi noudattaa lakeja ja Schengen-säännöstöä, ei ole venäläisten turistien vaan oikeusjärjestelmän suojelua.”
https://www.hs.fi/paakirjoitukset/art-2000009074519.html?share=e3d3a1a363a1819044e5606adb6e5530
Ilmoita asiaton viesti
EU:n määräämän lentokiellon takia Italia, Kreikka, Portugali ja Espanja eivät saa entiseen malliin venäläisiä turisteja maahansa. Ne eivät välttämättä halua Suomen rajaa kiinni. Suomi on portti Schengen maihin.
Jo nyt Suomea on tämän maantieteen takia liitetty Baltian maiden ja Puolan kanssa samaan kastiin. Emme ole Ruotsin kanssa liittymässä Natoon, vaan mukana reunavaltio- tai Venäjän saartorenkaan muodostavassa blokissa.
Sikäli kiihkein ryssäviha tässä uusimmassa rajat kiinni- liikkeessä vie Suomen Neuvostoliitosta irtaantumisesta traumoja kärsivien maiden kastiin.
Vihaiset suomalaiset eivät kenties sokaistuneena näe, että Suomea saatetaan lobata asiassa muualtakin käsin. Ts. EU maiden toimesta.
Näyttää, että venäläisille pitää tämän hengen mukaan kostaa Putinin tukemisesta vuosikymmeniä. Olisiko juutalainen malli kostaa kolmanteen sukupolveen kohdillaan?
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä Viron kohtalo oli niin lähellä että ne traumat olivat myös meidän tramojamme, varsinkin kun oli hilkulla ettemme joutuneet samaan asemaan.
Suomessahan oikeasti (ja aiheesta) pelättiin jatkuvasti ja vieläkin pelätään.
Ilmoita asiaton viesti
Totta puhut. Suomi halusi pitkään asemoitua pohjolaan tai skandinaviaan. Tämä Baltian maaksi profiloituminen merkitsee suurta muutosta. Suomen talous on jäänyt jälkeen Ruotsin taloudesta ja sikäli saattaa olla oikea viitekehys olla Viron, Latvian ja Liettuan kanssa samassa viitekehyksessä.
Venäjän edessä panikoiminen ei toisaalta anna kuvaa vakaasta ja turvallisesta maasta, jonne kannattaa sijoittautua bisnesten kanssa. Ehkä se aika on mennyt joka tapauksessa.
Ilmoita asiaton viesti
Kirjoitat kovin epäselvästi.
Suomi tietysti etsi pohjoismaisuuden kautta turvaa ja läntistä identiteettiä ja reottejä muihin länsiyhteyksiin. Siihen liittyi myös historiallinen yhteys. Olisihan Virokin etsinyt yhteyksiä jos olisi voinut.
Suomalaiset ovat koko ajan samaistuneet virolaisuuteen myös koska kieliyhteys ja sama kohtalo Venäjän naapuriuden merkeissä.
Suomen talous on vain lyhyen Nokiakukoistuksen ajan ollut vertailukelpoinen Ruotsin talouden kanssa. Ruotsi vaan on varakkaampi maa ihan lähtökohtaisesti.
Venjän hyökkäyssota Ukraina vastaan on tottakai lähentänyt meitä Viron kanssa ja on tervettä että Viro on alkanut haastaa Suomea.
Ilmoita asiaton viesti
Itse olen katsellut lähinnä sitä, että Suomesta puhutaan Batian ja Puolan kaltaisena venäläisvihamielisenä maana, joka oli ensimmäisenä lopettamassa kaasun ostamisen ja jätti ruplalaskut maksamatta. Marinin jyrkkä kanta venäläisten matkailuun on myös ollut uutisissa.
Sikäli tilanne on johtanut sellaiseen uutisointiin, että Suomi hakee yhteenottoa Venäjän kanssa. Se on jatkoa dramaattiselle Natoon liittymisilmoitukselle. Mitä enemmän tätä toistellaan länsimaisessa mediassa, sitä kauemmaksi unholaan lipuu mielikuva Suomesta turvallisena pohjoismaana.
En ole varma nähdäänkö Suomi jonain sankarillisena soturikansana taas. Joku brittisotilas arveli, että Suomi voittaisi Venäjän.
No, naiset takaisin nyrkin ja hellan väliin. Ehkä se ikiaikainen suomalaisuus sieltä kaivautuu esiin.
Ilmoita asiaton viesti
Turva tulee nimenomaan siitä että aletaan vihdoinkin puhumaan asioista niiden oikealla nimellä. Esim venäläisestä imperialismista.
Venäjähän on kiistatta turvattomuuden lähde ja aiheuttaja.
Ilmoita asiaton viesti
Jessikka Aro vihjaa, että olisin putinisti. Se on sääli, sillä erinomaisen Putinin trollit-kirjansa perusteella hän kykenee rationaaliseen ajatteluun.
https://twitter.com/JessikkaAro/status/1571390643955552257
Ilmoita asiaton viesti