Viron suurlähettiläs Sakkov menee liian pitkälle arvostellessaan Suomen politiikkaa

Suurlähettiläillä on tärkeä tehtävä kansainvälisten suhteiden hoidossa. Heidän kauttaan kulkevat viestit hallitusten välillä, usein luottamuksellisesti.

Kansainvälisen diplomatian sääntöihin kuuluu, että suurlähettiläs käyttää harkintaa arvostellessaan isäntämaan politiikkaa. Jos lobataan jotain asiaa, se tehdään mieluummin poissa julkisuudesta. Jopa Neuvostoliiton suurlähettiläät esiintyivät aikanaan julkisuudessa pääosin varovasti ja kunnioittivat siltä osin diplomatian sääntöjä.

Suomi on selvästi ilmoittanut presidentti Sauli Niinistönkin suulla, että se aikoo noudattaa Schengen-sopimuksia venäläisten viisumiasiassa. Jos Schengen-sopimuksia muutetaan, se tehdään eurooppalaisena yhteistyönä. Ulkoministeri Pekka Haavisto on selkeästi ilmoittanut, etteivät poliisi, suojelupoliisi ja Rajavartiolaitos pidä venäläisiä turisteja turvallisuusriskinä, joten vieraiden valtojen on turha tämän jälkeen turha tarjota asiaan omia tulkintojaan maamme osalta.

Entinen asianajaja Sauli Niinistö ei tarvitse tähän asiaan Sakkovia eikä tutkija Kristi Raikia juridisiksi neuvonantajikseen. Ei myöskään ulkoministeriön konsulipäällikkö Jussi Tanner. EU-komissaari Ylva Johansson ja osittain myös EU:n ulkoasiain edustaja Josep Borrell ovat sössineet asiaa epätarkoilla lausunnoillaan, mutta tämä ei saisi virolaisia hämätä.

Suurlähettiläs Sakkovin tulee rauhoittua ja hillitä esiintymistään julkisuudessa ennen kuin maittemme suhteet kärsivät hänen keulimisestaan vahinkoa.

https://www.is.fi/politiikka/art-2000009075068.html?fbclid=IwAR15VJgBMT9GxWq8OZaUji8KyLTY4vICUgHh2Rejd5vjPbF9q20Kg6gz9r4

jounisnellman
Sosialidemokraatit Espoo

Kokenut ja monessa liemessä keitetty maailmanmatkaaja jo 17-vuotiaana. Loistava tulevaisuus takanapäin. (No joo todella entinen) urheilija, bändin jätkä ja juristinakin uraa tehnyt. Liian monta rautaa tulessa, tänä päivänä osaan jo huilata lukutoukkana. En gång kamrat, alltid kamrat.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu