Viroon hallituskriisi sisäministeri Helmen Biden-solvauksista?

Maailman johtajat ovat tänään onnitelleet Joe Bidenia hänen valinnastaan Yhdysvaltain presidentiksi. Monet odottavat Yhdysvaltain ja EU:n suhteiden paranevan.

Poikkeuksen teki Viron sisäministeri Mart Helme, joka haukkui Bidenia tänään radiossa ”korruptoituneeksi roistoksi.” Helme sanoi Yhdysvaltain vaalien olleen selkeästi vilpilliset. Hän uskoo Trumpin vielä jatkavan presidenttinä, vaikka ”oikeuden toteutuminen” vaatisi ”verenvuodatusta.” Helme edustaa populistista EKRE-puoluetta, joka on – aivan oikein – persujen sisarpuolue Euroopan Parlamentin Identiteetti ja Demokratia-ryhmässä.

Helme on kuuluisa persutyylisistä möläytyksistään, hän on muun muassa kutsunut pääministeri Sanna Marinia ”myyjätytöksi.” Viron pääministeri Jyri Ratas on tähän mennessä antanut Helmen ja EKREn jatkaa joka skandaalin jälkeen, mutta nyt taitaa olla mitta täynnä. Suhteet Yhdysvaltoihin ovat Virolle elintärkeät, Viron maaperällä on yhdysvaltalaisia joukkoja ja Viron puolustus perustuu Naton ja Yhdysvaltojen pelotteeseen.

Biden on saanut Maarjamaan Ristin kunniamerkin aiemmista palveluksistaan Viron hyväksi. Ratas ja Viron presidentti Kersti Kaljulaid ovat ehtineet onnitella Bideniä tämän valinnasta.

Ratas reagoi nopeasti, missäs muualla kuin Facebookissa tänään iltapäivällä. Hän kutsui Helmen väitteitä ”absurdeiksi” ja vaati EKREä välittömästi lopettamaan Yhdysvaltain ja Viron suhteiden ”vahingoittamisen.” Mutta vahinko on jo tapahtunut, kun Viron yleisradion ERR:n englanninkielinen juttu asiasta leviää nopeasti maailmalla. Monien virolaisten mielestä Ratasilla ei ole muuta vaihtoehtoa kuin hajottaa hallitus ja ajaa EKRE oppositioon vahingon minimoimiseksi.

https://www.delfi.ee/news/paevauudised/eesti/juri-ratas-mart-ja-martin-helme-peavad-lopetama-koheselt-eesti-ja-usa-suhete-oonestamise?id=91609461

 

 

jounisnellman

Kokenut ja monessa liemessä keitetty maailmanmatkaaja jo 17-vuotiaana. Loistava tulevaisuus takanapäin. (No joo todella entinen) urheilija, bändin jätkä ja juristinakin uraa tehnyt. Liian monta rautaa tulessa, tänä päivänä osaan jo huilata lukutoukkana. En gång kamrat, alltid kamrat.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu