Voice of America: Suomi ja Ruotsi voivat joutua odottamaan Nato-jäsenyyksiä pitkään

Voice of America (VOA) on vuonna 1942 perustettu Yhdysvaltain liittovaltion rahoittama media. Sen ei luulisi levittävän ainakaan puhtaita valeuutisia.

VOA:n mukaan Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyksiä ei ole kirkossa kuulutettu. Istanbuliin päivätyssä jutussa arvioidaan, ettei Turkin presidentti Tayyip Erdogan ole hyväksymässä Suomea ja Ruotsia Natoon ainakaan lähitulevaisuudessa.

Viime viikolla Ruotsin uusi pääministeri Ulf Kristersson sanoi, että hän haluaisi tavata Erdoganin Turkissa ”hyvin nopeasti” – väldigt snart – asian tiimoilta. Erdogan hyväksyi vierailupyynnön, mutta mitään aikataulua hän ei vierailulle antanut.

Suomen oikeusministeriön edustajat kävivät eilen Ankarassa neuvottelemassa, mutta konkreettisista tuloksista ei kerrottu julkisuuteen.

Näyttää siltä, että Erdogan käyttää Suomea ja Ruotsia pelinappuloinaan Venäjän ja Yhdysvaltojen kanssa käymässään isossa pelissä. Seuraavaksi odotellaan Yhdysvaltojen välivaaleja vajaan kahden viikon päästä, joissa republikaaneille povataan vaalivoittoa. Republikaanien kiistelty taustahahmo Donald Trump sanoi vuonna 2019 olevansa Erdoganin ”suuri fani.” Turkista on tullut nopeasti Venäjän kanssa käytävän kaupan keskus, mikä antaa Erdoganille mahdollisuuksia kiristää Yhdysvaltoja ja muuta länttä.

Kiistan keskiössä ovat Suomessa ja Ruotsissa asuvat kurdit, joista monia Erdogan vaatii luovutettavaksi Turkkiin ”terroristeina.” Mikään ei viittaa siihen, että kurdivähemmistöön kohdistuva vaino olisi Turkissa ainakaan lieventymässä, uusia toimittajien ja aktivistien pidätyksiä on tehty viime päivinä. Oppositiojohtaja Selihattan Demirtas pysyy vankilassa Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen päätöksistä huolimatta.

VOA:n haastattelema asiantuntija ennustaa, että Erdoganin peli Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyksillä jatkuu ainakin ensi kesäkuussa pidettäviin Turkin vaaleihin. Siihen mennessä monilta meistä hosupettereistä menisi kyllä hermot. Paineet hylätä Ruotsi ja sopia Erdoganin kanssa kahdenvälisesti varmasti kasvaisivat, siitä voisi tulla ensi kevääksi vaaliteemakin.

https://www.voanews.com/a/nato-expansion-in-doubt-over-turkey-objections/6804699.html

 

 

0
jounisnellman
Sosialidemokraatit Espoo

Kokenut ja monessa liemessä keitetty maailmanmatkaaja jo 17-vuotiaana. Loistava tulevaisuus takanapäin. (No joo todella entinen) urheilija, bändin jätkä ja juristinakin uraa tehnyt. Liian monta rautaa tulessa, tänä päivänä osaan jo huilata lukutoukkana. En gång kamrat, alltid kamrat.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu