Voiko työehtoshoppailun lailla kieltää?

Juristi-pääministerimme Antti Rinne jyrähti torstaina, että työehtojen heikennyksiin johtava työehtoshoppailu ”kitketään” maasta ”tavalla tai toisella.” Tänään vastasi pääministerille vallan vahtikoira Helsingin Sanomat. Ei ehkä kissan, mutta hiiren korkuisilla kirjaimilla lehti otsikoi näin: Työehtoshoppailun kielto olisi juridisesti ”aivan mahdotonta.” Lainausmerkit ovat tuossa tärkeät, ne ovat alkuperäisestä otsikosta, jota oli eilisestä nettiuutisesta hieman muutettu aamun printti-Hesariin.

Lainausmerkit viittaavat siihen, että kyseessä on työoikeuden gurun, emeritusprofessori Seppo Koskisen kanta. ”Ei kai edes kommunismissa noin menetelty,” on toinen suurennettu lainaus Koskiselta. Hätäinen otsikkoja selaileva lukija on tällä vakuutettu. Porvarillinen isäntävalta työpaikoilla, jota Rinne uhkasi, on jälleen kerran pelastettu.

Koko totuus ei kuitenkaan ole vielä tässä. Koskinen antaa Hesarin jutun leipätekstissä siimaa myös työntekijäpuolen argumenteille. Näin Koskinen:

”Jos pystytään osoittamaan, että liikkeenluovutus on näennäinen ja tehty vain kiertämistarkoituksessa, silloin työehtosopimuksen vaihtamista ei pidetä pätevänä. Tytäryhtiön pitää olla itsenäinen ja todellinen oikeushenkilö eikä mikään bulvaani. Tällaisesta ei ole yhtään tuomiota.”

Tästä päästään minun ja ymmärtääkseni Max Jussilankin esillä pitämään valeoikeustoimiargumenttiin. Sen puki sanoiksi Tehyn edunvalvontajohtaja Else-Mai Kirvesniemi näin Ylen eilisessä uutisessa: ”Lakia voitaisiin muuttaa siten, että mikäli työnantajan ilmeisenä tarkoituksena on heikentää työsuhteen ehtoja, mahdollisuutta vaihtaa työehtosopimusta ei olisi.” Edelleen Kirvesniemi: ”Silloin, kun tarkoituksena on ilmeinen sopimuksella kikkailu, tämä estettäisiin. Laadittaisiin sellainen lainsäädäntö, joka vastaa kansan oikeustajua.”

Koskinen väläyttää toista reittiä työehtoshoppailun tosiasialliseksi kitkemiseksi: ”Vaikka työehtojen vaihdoksia ei Koskisen mukaan kannata lähteä suitsimaan työehtosopimuslailla, voisi olla tarpeen lisätä yhteistoimintalakiin erillinen pykälä, jossa olisi maininta myös työehtoshoppailun kuulumisesta yt-lain piiriin,” kertoo Hesari.

Tämä on oppitunti siitä, että lehtiä kannattaa lukea otsikkoa ja lihavoituja nostoja pidemmälle. Vaikka haastateltavana olisi juristi.

https://www.hs.fi/politiikka/art-2000006318148.html

https://yle.fi/uutiset/3-11081675

 

 

jounisnellman

Kokenut ja monessa liemessä keitetty maailmanmatkaaja jo 17-vuotiaana. Loistava tulevaisuus takanapäin. (No joo todella entinen) urheilija, bändin jätkä ja juristinakin uraa tehnyt. Liian monta rautaa tulessa, tänä päivänä osaan jo huilata lukutoukkana. En gång kamrat, alltid kamrat.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu