Vzgljad: Suomi olisi välttänyt Talvisodan osoittamalla ”hyvää tahtoa” ja ”ymmärrystä” neuvotteluissa

Kremliä lähellä oleva Vzgljad-lehti julkaisi eilen laajan artikkelin Talvisodasta. Siinä ei sentään sanota Suomen aloittaneen sotaa, kuten eilen kohauttaneessa Muzej Pobedyn twiitissä. Artikkelin johtopäätös on, että sota olisi vältetty, jos Suomi olisi suostunut myönnytyksiin alueluovutuksia koskevissa neuvotteluissa, joita käytiin vuodesta 1938 lähes sodan syttymiseen asti.

Artikkelin avainlause on tämä: ”И всего этого можно было избежать, просто проявив добрую волю и понимание, поскольку никаких реальных территориальных или социально-политических претензий изначально Советский Союз Финляндии не выдвигал.” – ”Ja tämä kaikki olisi voitu välttää vain ilmaisemalla hyvää tahtoa ja ymmärrystä, koska Neuvostoliitto ei esittänyt aluksi Suomelle mitään todellisia aluevaatimuksia eikä sosiaalis-poliittisia vaatimuksia.”

Lehden lähtökohta on, että vuoden 1920 Tarton rauhansopimus oli Suomelle liian edullinen, ja Suomen olisi pitänyt tämä ymmärtää. Sitä mieltä olivat Vzgljadin mukaan myös C.G.E. Mannerheim ja J.K. Paasikivi, jotka yrittivät saada Suomen eduskunnassa läpi ajatusta alueluovutuksista sodan välttämiseksi. Mannerheimin kannalla olivat lehden mukaan ruotsinkieliset poliitikot ja kenraalit, mutta suomenkieliset ”nationalistit” haaveilivat Suur-Suomesta ja estivät tuon keskustelun.

On tuossa artikkelissa muutakin, mutta en jaksa sitä lähteä nyt tähän kääntämään. Ehkä siitä saa Google-kääntäjälläkin selvän.

https://vz.ru/society/2019/11/30/1009460.html

EDIT: korjattu museon nimi

jounisnellman

Kokenut ja monessa liemessä keitetty maailmanmatkaaja jo 17-vuotiaana. Loistava tulevaisuus takanapäin. (No joo todella entinen) urheilija, bändin jätkä ja juristinakin uraa tehnyt. Liian monta rautaa tulessa, tänä päivänä osaan jo huilata lukutoukkana. En gång kamrat, alltid kamrat.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu