Pakolaiset tervetuloa – Refugees Welcome

 

 

Meille Eurooppaan, Suomeen, Helsinkiin ja pienillekin paikkakunnille on nyt tultu joukolla pakoon sotia, köyhyyttä ja nälkää. Viidakon lait; ahneus, heikomman alistaminen ja valloitus-imperialismi ovat vieneet ihmisiltä kodit ja konnut. Moni turvapaikanhakija on joutunut katsomaan kuolemaa suoraan silmiin.

 

Pakolaiselle Suomi tarkoittaa tuntematonta kylmää pohjoista, mutta myös rauhaa ja suojaa. Suomalaisille tämä tilanne tarkoittaa tuntematonta etelää, mutta myös mahdollisuutta olla ihminen toiselle ihmiselle.  Tervetuloa ei ole meille vaikea sana, vaan tarkoittaa ihmisten välistä vähintä. Karjalan evakot, sotalapset, Göteborgin autotehtaan miehet ja Amerikan suomalaiset elävät tänään keskusteluissamme.

 

Aika haastaa ajattelemaan. Emme voi ulkoistaa ”turvapaikkakriisiä” konsulteille, poliitikoille tai vain ammattiauttajille. Pakolaiskeskustelussa ei selviä hiljaisuudella. On puhuttava työpaikoilla, mediassa, kouluissa ja toreilla. Rasismin rakenteet on havaittava. Sen ajatuskuviot on analysoitava. Olen ollut mukana useissa uusissa yhteiskunnallisissa keskusteluissa tilanteissa, joissa aiemmin on puhuttu vain viihteestä ja pintaliidosta. Pakolaiset ja leikkauspolitiikka toivat politiikan takaisin. Jäljet johtavat kapitalismin ja sotapolitiikan sylttytehtaalle.

 

 

Leikkauspolitiikka iskee turvapaikkaan  

 

EU-komissio on esittänyt, että Kreikasta ja Italiasta sijoitetaan turvapaikanhakijoita muihin EU-maihin. Sipilän hallitus päätti syyskuun alkupuolella, että Suomi ottaa vastaan 2 400 hakijan kiintiön.  Samalla hallitus on päättänyt selvittää voidaanko turvapaikan saaneille kuuluvia sosiaalitukia leikata ja eriyttää tukijärjestelmät. Näin turvapaikan saaneet eivät kuuluisi enää asumisperusteisen sosiaaliturvan piiriin, kertoi perussuomalaisten Timo Soini.

 

Vastustan tätä Sipilän, Soinin ja Stubbin hallituksen politiikkaa. Se on patriarkaalista ylhäältäpäin tapahtuvaa pakkopolitiikkaa, joka lisää eriarvoisuutta, köyhyyttä ja rasismia. Samaan aikaan kun puhutaan vaikuttamisesta pakolaisuuden syihin, hallitus leikkaa kehitysyhteistyön määrärahoja ja tukee imperialistista politiikkaa, jonka tuhot näkyvät muun muassa Irakissa, Afganistanissa, Libyassa ja Palestiinassa.

 

Hallituksen aikomus leikata pakolaisten sosiaaliturvaa on väärää politiikkaa, joka asettaa ihmiset eriarvoiseen asemaan. On selvää, että entistä suuremmassa köyhyydessä Suomeen asettuvilla pakolaisilla olisi entistä huonommat edellytykset oppia kieltä ja kulttuuria, työllistyä tai ymmärtää suomalaista yhteiskuntaa. Vailla kunnollista perusturvaa pakolaiset voivat joutua harmaan talouden uhreiksi.

 

Vaikka pakolaisten kotouttaminen maksaa aluksi yhteiskunnalle, pidemmällä aikavälillä heidän työllistämisensä tuo verotuloja ja helpottaa jopa ns. kestävyysvajetta. Eniten maksaa ja tuo ongelmia, jos ei panosteta turvapaikkaa tarvitsevien kotouttamiseen.

 

Sen sijaan, että asetetaan köyhiä toisiaan vastaan, tarvitaan riittävä perusturva kaikille sitä tarvitseville – niin kantasuomalaisille kuin pakolaille, uusien työpaikkojen luomista, maahanmuuttajille lisää mahdollisuuksia suomen kielen opiskeluun ja myös vähemmistökulttuureille resursseja omaan kulttuuritoimintaan. Rahaa tähän löytyvät ennätysvoittoja jakavien suuryhtiöiden voittoja verottamalla ja karsimalla asehankintoja.

 

Työväenliikkeen taistelu on ollut aina kansainvälistä toimintaa rahavaltaa vastaan ja kansanvallan puolesta. Sipilän hallituksen tulonsiirrot köyhiltä rikkaille ja maahanmuuttopolitiikan tiukentaminen ovat mahdotonta takapakkia. Työväenliikkeen tuleekin joukkovoimallaan vaatia hallitusta hautaamaan suunnitelmat ”kahden kerroksen ” sosiaaliturvasta, lopettamaan tulonsiirrot köyhiltä rikkaille ja asettamaan ihminen ensisijalle ennen markkinoita.  Kehitysavun leikkaamisen ja sotapolitiikan tukemisen sijasta on toimittava rauhan ja oikeudenmukaisemman maailman hyväksi.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu