SInun rahapussi on politiikkaa

Teet työtä eikä palkka riitä vuokraan. Laitat ostokset kassahihnalle eikä rahat riitä ruokaan. Maksat vuositolkulla veroja eikä eläke sitten riitä elämiseen. Mitä täällä oikein tapahtuu ja mistä on kysymys?

Suomen bruttokansantuote tuplaantuu kymmenen vuoden aikana. Tilastokeskuksen mukaan rahaa liikkuu 50 miljardia enemmän. Mikä tämän kaiken takana oikein on? Miksi köyhien määrä on kasvanut ja toimeentulotuen taso on edelleen sama kuin vuonna 1991? Miksi palkkojen osuus kansantulosta on supistunut 90-luvun alun jälkeen kymmenellä prosentilla nykyiseen 50 prosenttiin?

Helsingin kaupunki tekee jättimäiset voitot. Miksi Helsingissä on kuitenkin asunnottomia? Miksi nuorilla ei ole töitä? Miksi terveyskeskuksia suljetaan? Miksi kouluja lopetetaan? Miksi kirjastoverkkoa karsitaan? 

Siksi kun näin on päätetty poliittisesti. 

On silkkaa politiikkaa se, että sinun rahasi eivät riitä ruokaan. On politiikkaa kun yhdellä työllä ei saa maksetuksi edes vuokraa. Politiikkaa on se, että valtion yritysjohtajat saavat huippueläkkeitä, vaativat työurien pidentämistä ja itse jäävät eläkkeelle 60 vuotiaina. 

On politiikkaa kun rikkaille annetaan verohelpotuksia ja köyhille lisää välillisiä veroja ja sosiaaliturvan supistuksia. Politiikka on kun rahat ei riitä kaupan kassalla. Politiikkaa on se miten me pidetään huolta.

Tehdään toisin! 

Yleiseurooppalainen ay-liike ja radikaalit vasemmistolaiset punavihreät voimat ovat seisauttaneet monet maat ja vaatineet muutosta. Minä haluan olla mukana tuossa radikaalissa vaatimuksessa toisenlaisesta politiikasta. Mekin voimme muuttaa nykymenoa toiseen suuntaa ja vaatia lisää rahaa ruokaan, vuokriin, terveyteen ja eläkkeisiin. Kaiken kilpailuttamisen ja yksityistämisen suuntaa on nyt yksinkertaisesti muutettava. Nykymenon ei tarvitse jatkua! Jengiä on jo tarpeeksi kaduilla, työttömänä ja tyytymättömänä.

Vaihtoehtoja on. 

Helsingissä kaikki muut puolueet paitsi SKP hyväksyi leikkauslistoihin johtavan budjetin. Miksi? Niin ei olisi tarvinnut tehdä. Rahaa on. Toisenlaiselle politiikalle olisi ollut taloudellistakin tilaa.

Helsingissä ja koko maassa leijuu tarpeeton rahaeliitin ja bisnesmallien kumartelu. Minä sanon nyt että kenkää koko helvetin raha eliitille. Nyt riitti! On niin ikävää seuraavat miten hampaaton politiikka hyväksyy mitä vaan kunhan voi olla mukana ”vaikuttamassa”. Mitä vaikuttamista se on että köyhyys lisääntyy ja leikkauslista luovat poliittista uskottavuutta? 

Nyt huonosta politiikasta on kerrassaan sanouduttava kokonaan irti. Köyhyydelle on tehtävä loppu kun kerran meillä on rahaa! 
Johan on kumma kun ei mene perille, että rahaa on vaikka sen näyttävät toteen kaikki tutkimukset, tilastot ja pankkitilit. 

Oikeistopolitiikka siirtää tietoisesti tuloja kunnilta, kaupungilta ja valtiolta yksityisyrittäjien taseisiin. Ja meno vaan jatkuu ja julkisesta sektorista tehdään näppärää ensiapupakkausta paikkaamaan kylmää kyytiä. Tälle menolle on laitettava piste.

Helsingissä 100 miljoonan alibudjetointi on esimerkki siitä mitä politiikka tarkoittaa. Kaupungilla on rahaa mutta poliittiselle päätöksellä sitä ei käytetä kaupunkilaisten tarpeeseen. Tämä on törkeää ja tähän on tultava muutos.

Alla esitys toisenlaiselle politiikalle ja muutokseksi johon Helsingillä on rahaa.Loppu leikkauslistoille ja jos ei muusta syystä niin ainakin siksi kun rahaa on!

SKP:n ja Helsinki-listojen vaihtoehtobudjetti

SKP:n ja Helsinki-listojen ryhmä esittää talousarvioon seuraavat vastaesitykset ja ponnet:

Vastaesitys 1: menoihin lisätään 20 miljoonaa euroa käytettäväksi palkkamenoihin, henkilöstön riittävyyden turvaamiseen ja palkkauksen jälkeenjääneisyyden korjaamiseen.


Vastaesitys 2: Kohdasta Helsingin Energia poistetaan viimeinen kappale ”Ydinvoimasijoituksiin varaudutaan omistusosuuksien mukaan” ja lisätään loppuun: Helsingin Energian voittovaroista tehtävistä siirroista kirjataan tässä vaiheessa 100 miljoonaa euroa.


Vastaesitys 3: Helsingin seudun liikenne – kuntayhtymän maksuosuuksiin lisätään 5 miljoonaa euroa käytettäväksi kaupungin sisäisen joukkoliikenteen lippujen hintojen korotusten välttämiseen, vuorojen lisäämiseen ja mm. eläkeläisten ja työttömien lippujen hintojen alentamiseen.


Vastaesitys 4: Lasten päivähoitoon lisätään menoihin 5 miljoonaa euroa ja tuloihin 2 miljoonaa käytettäväksi mm. ryhmäkokojen pienentämiseen ja vastuuhenkilön varmistamiseen jokaiseen päiväkotiin.


Vastaesitys 5: Lapsiperheiden palveluihin lisätään 5 miljoonaa käytettäväksi mm. varhaiseen tukeen, lastensuojeluun, perheneuvolatoimintaan, kodinhoitoapuun ja leikkipuistotoimintaan.


Vastaesitys 6: Aikuisten palveluihin lisätään 8 miljoonaa käytettäväksi 3 miljoonaa toimeentulotukeen, erityisesti harkinnanvaraiseen ja ehkäisevään tukeen, sekä 5 miljoonaa muihin aikuispalveluihin, mm. päihdehuoltoon ja vammaispalvelulain mukaiseen henkilökohtaiseen apuun.


Vastaesitys 7: Vanhustenpalveluihin lisätään 5 miljoonaa euroa käytettäväksi vanhustenpalveluihin, mm. laitoshoitoon ja pitkäaikaishoitoon, päivätoimintaan sekä omaishoidon tukeen sekä vanhuspalveluohjelmaan.


Vastaesitys 8: terveyskeskustoimintaan lisätään 6 miljoonaa euroa käytettäväksi erityisesti lähiterveysasemien toimintaan, kotihoitoon, kotisairaanhoitoon, mielenterveyspalveluihin, palvelujen ostoon Järvenpään sosiaalisairaalasta ja ehkäisevään terveydenhuoltoon. Poistetaan investointiohjelmasta Koskelan ja Paloheinän terveysasemien lopettamiseen liittyvät investointihankkeet.


Vastaesitys 9: Opetusviraston menoihin lisätään 5 miljoonaa euroa käytettäväksi lähikoulujen turvaamiseen, oppilasryhmien pienentämiseen, maahanmuuttajien kieliopetukseen, erityisopetukseen ja oppilashuoltoon. Vastaavasti poistetaan sivulta 225 väliotsikon jälkeen toisen kappaleen viimeinen lause koulukiinteistöjen vähentämisestä.


Vastaesitys 10: Nuorisotoimeen lisätään 2 miljoonaa käytettäväksi nuorisojärjestöjen avustuksiin, nuorisotiloihin ja alueellisiin palveluihin, koulutilojen maksuttomaan käyttöön nuorisotyössä ja nuorisovaltuuston perustamiseen.


Vastaesitys 11: Kaupunginkirjastolle lisätään 1 miljoona euroa käytettäväksi kirjastojen aineistohankintoihin, aukioloaikojen pidentämiseen ja lähikirjastojen toimintaan.


Vastaesitys 12: Työllisyyspolitiikkaan lisätään 5 miljoonaa euroa käytettäväksi erityisesti nuorten ja pitkäaikaistyöttömien työllistämiseen, työvalmennukseen, kuntouttavaan työtoimintaan ja työttömien yhdistysten tukemiseen.


Vastaesitys 13: Poistetaan 4.kappale: Koulujen ruokahuolto- ja siivouspalvelujen kilpailutusta jatketaan ja maltillisesti lisätään.


Vastaesitys 14: Poistetaan 4.kappale kunnallisveron 1,0-prosenttiyksikön korotuksesta. Lisätään sen tilalle: Käyttötalouden tasapainoa vahvistetaan Helsingin Energian voittovaroista tehtävällä siirrolla ja purkamalla Lähiörahastoa.


Vastaesitys 15: Muutetaan kohta palvelujen tuottamisen uudesta strategiasta kuulumaan: Kaupunki laatii vuoden 2011 aikana strategian, jossa asukkaita laajasti kuullen kartoitetaan palvelujen nykytila ja suunnitellaan niiden kehittämistä. Tavoitteena on turvata palvelujen saatavuus ja laatu, vähentää eriarvoisuutta ja lisätä asukkaiden vaikutusmahdollisuuksia.



Lisäksi SKP ja Helsinki-listat esittää seuraavat ponsiesitykset:



1. Kaupunginvaltuusto edellyttää, että kaupunginhallitus turvaa työvalmennuksen jatkumisen sosiaaliasemilla.


2. Kaupunginvaltuusto edellyttää, että kaupunginhallitus kiirehtii Helsingin seudun liikenneratkaisuissa Raide-Jokerin toteuttamista.


3. Kaupunginvaltuusto edellyttää, että kaupunginhallitus selvittää toimenpiteet, joilla alennetaan korkeita tonttivuokria ja sisäisiä vuokria.

4. Kaupunginvaltuusto edellyttää, että leikkipuistojen siirto päivähoidon alaisuuteen toteutetaan niin, että leikkipuistoissa nykyisin tapahtuvaa kerho- ja muuta toimintaa ei supisteta.


5. Kaupunginvaltuusto edellyttää, että asukkaita kuullaan laajasti valmisteltaessa palvelujen tuottamisen ja kehittämisen strategioita.


6. Kaupunginvaltuusto edellyttää, että kaupunginhallitus valmistelee vuoden 2011 aikana valtuuston käsittelyyn vanhuspalveluohjelman.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu