Kenen pitää olla huolissaan – uusi kulttuuribarometri julkistettu

Tänään (15.4.) oli hyvä taiteenvisiotyön päivä. Kulttuuripoliittista tutkimusta toteuttava tutkimuskeskus Cupore ja Taiteen edistämiskeskus Taike julkistivat järjestyksessään kuudennen barometrin taiteen ja kulttuurin tilasta Suomessa.

Uudessa tutkimuksessa keskityttiin taiteen tekemisen mahdollisuuksiin suomalaisissa kunnissa. 1080 taiteilijaa ja 160 kuntaa osallistui tutkimukseen.

Vaikka tänään oli hyvä taiteenvisiotyön päivä, Helsingissä pitää olla erityisen huolissaan uudesta barometristä. Sen mukaan 40 % helsinkiläisistä taiteilijoista olisi valmis muuttamaan pois Helsingistä parempien toimeentuloedellytysten perässä.

Vaikka tänään oli hyvä taiteenvisiotyön päivä, Yleisradion pitää olla huolissaan siitä, että uuden tutkimuksen mukaan taiteilijat kokevat median keskittyvän pääkaupunkiseudun ja sen taiteilijoiden esille nostamisessa. On olemassa käsite maakuntataiteilijoista mikä viittaa enemmän harrastamiseen ja vähemmän ammatillisesti uskottavaan.

Vaikka tänään oli hyvä taiteenvisiotyön päivä, pitäisi kaikkien suomalaisten kuntien olla huolissaan siitä, että 25 % taiteilijoista kokee epäluottamusta kuntien ja kaupunkien kulttuuripolitiikkaan, päättäjien ja virkkamisten taidetyön ymmärtämiseen. Taiteilijat kokevat että kuntapäättäjät eivät ymmärrä tai tiedä taiteilijoiden tilannetta.

Barometrin avauswebinaarissa Taike&Cupore talkissa johtopäätöksenä oli että tarvitaan lisää taiteilijoiden, kuntatoimijoiden ja päättäjien kohtaamisen paikkoja ja tilanteita, jossa kohdata.

Laki kuntien kulttuuritoimista (2019) velvoittaa kuntia luomaan edellytykset taiteen ammattimaiselle harjoittamiselle. Pakkoyrittämisen edellytysten luomisen sijaan kunnat voisivat alkaa työllistää taiteilijoita taiteilijan työhön kunnissa. Helsingissä tämä voisi tarkoittaa uusia työpaikkoja eri alojen taiteilijoille esimerkiksi jokaiseen kaupunginosaan perustettaviin kaupunginosataiteilijan töihin.

Vaikka tänään oli hyvä taiteenvisiotyön päivä Myös Taiken pitää olla huolissaan koska moni kunta ja taiteilija kertoi barometrissa ettei tunne Taiken toimintaa. Taikessa on meneillään koko rahoitusjärjestelmän uudistaminen ja olisiko meidät taiteilijat kutsuttu sitä suunnittelemaan. Pitää ottaa selvää.

0
jpvaisanen
Helsinki
Ehdolla kuntavaaleissa

Aktivisti, käsitetaiteilija, SKP:n puheenjohtaja

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu