Lisätään kulttuuri- ja mielipidelehtien tukea

JP (Juha-Pekka) Väisänen on Euroopan vasemmiston kulttuuriverkoston jäsen.

Itseään edistyksellisenä pitävä Sanna Marinin hallitus ei ole lisännyt kulttuuri- ja mielipidelehtien tukea. Miksi?

Osallistuvan demokratian ja hyvinvointiyhteiskunnan perustana ihmisillä pitää olla oikeus oman jäljen jättämiseen. Omat julkaisut ja lehdet – mielipide- ja kulttuurilehdet ovat tässä ytimessä.

Joku varmaan miettii, että tässä media-ajassa kaikilla on mahdollisuus luoda omaa mediaa. Ja totta onkin, että digitaitoiset voivat hetkessä alkaa viestiä. Oman kohderyhmän löytäminen ja etsiminen on kiinnostavaa. Kaikki viestintä ei kilpaile valtamedian kanssa eikä se ole tarkoituskaan.

Itse kirjoitan mielelläni eri lehtien yleisönosastoihin, omaan blogiin ja sinne tänne someen Face Bookkiin, Instaan ja Twitteriin. Verbaalikkona tykkään myös tehdä youtube-videoita aina silloin kun on jotain katuhässäkkää. Uusimpana innostuksena, visualisti kun olen, olen alkanut tehdä tiktok-videoita.

Kaikissa näissä ”mun median” jutuissa yhteiskunnallinen osallistuminen, paremman tulevaisuuden visiointi ja nykymenon muuttaminen on aina mukana.

Julkista tukea lisättävä

Taike eli taiteen ja kulttuurin edistämiskeskus rahoittaa kulttuuri- ja mielipidelehtiä 800 000 eurolla. Viimeksi tukea sai 54 printti- tai verkkolehteä, jotka ylläpitävät laajaa yhteiskunnallista keskustelua.

Levikin edistämiseen jaettiin avustusta kolmelle toimijalle, yhteensä 90 000 euroa. Tukea saivat kulttuurilehtien kattojärjestöt Kultti ry, Tidskriftscentralen rf sekä Rosebud Books Oy. Hakemuksia tuli kaikkiaan 101. Päätöksiä varten Taike kuuli kulttuurilehtipaneelia.

Olen Taiken johtajan Paula Tuovisen kanssa samaa mieltä, että joidenkin lehtien ilmestymiselle kulttuurilehtiavustus on aivan välttämätön.

Ehdotan, että tuplataan kulttuuri ja mielipidelehtien tuki. Nostetaan se kahteen miljoonaan. Väitän, että paremmalla panostuksella mm. kulttuuri- ja mielipidelehtiin luomme osallistavampaa yhteiskuntaa, kehitämme kriittistä keskustelua ja ymmärrämme paremmin kaikkea erilaista.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu