Perusturvaa tarvitsevat kaikki

JP Väisänen on käsitetaiteilija
Koronaviruksen torjunta ja poliittisen eliitin kulttuurin asennevamma aiheuttavat köyhyyttä taiteilijoille ja kulttuurityöntekijöille. Miksi kulttuuri- ja taidetilaisuuksia on pitänyt perua mutta kaljabaarit ovat voineet jatkaa bisnestään?

Monelle systeemiin luottaneelle kriittisellekin taiteilijalle tulojen loppuminen ja eliitin bisnes edellä ajattelu on ollut kylmää todellisuuteen heräämistä.

Tarvitaan muuttaa nykyistä politiikan suuntaa ja bisnes edellä ajattelua! Systeemin muutos on aiheellinen vaatimus.

Lähes kaikki ne taiteilijat, jotka olivat aiemmin pystyneet sinnittelemään taiteen ja kulttuurin ominaisilla pätkätyön ja pakkoyrittämisen markkinoilla ovat nyt puilla paljailla ilman minkäänlaista perusturvaa. Apurahat tuovat apua ja rahaa mutta meiltä kaikilta, myös taiteilijoilta puuttuu perusturva.

Sillä kuka omistaa kulttuurin ja taiteen työpaikat ja miten taiteilija ja kulttuurityöntekijä voi omaa ja perheensä perusturvaa rakentaa on merkitystä.

On selvää, että yhteiskuntaa on kehitettävä siihen suuntaan, että tärkeät tuotantovälineet ovat valtion ja kuntien yhteisomistuksessa. Taiteilijan työpaikat sopivat yhteisomistukseen siinä missä opettajan työkin kunnan tai valtion omistamiksi työpaikoiksi. Helsingin on palkattava taiteilijoita töihin kaupungille taiteilijoiksi.

Ehdotan, että nyt poikkeusoloissa, maksetaan 1200 € perusturva kaikille – myös taiteilijoille ja kulttuurityöntekijöille, jotka eivät itse omalla työllään voi omaa ja perheen perusturvaa rakentaa.

1200 € Perusturva (EU:n köyhyysraja) kaikille voidaan rahoittaa korottamalla pääomiin kohdistuvia verotuksia, jakamalla työtä ja perumalla HX-hävittäjiin kuluvat miljardit

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu