Onko edes uusi vuosi brexit-vuosi?

Alkaako tänään neljäs brexit-adventti? Britannian alahuoneen istunto alkoi kello 11.30.

Muistanemme, että työväenpuolueen Hilary Bennin mukaan nimetyn lain mukaan brittihallituksen on haettava EU:lta lykkäystä, mikäli erosopimus hylätään tänään.

Tänään käsitellään konservatiiviedustaja Oliver Letwinin aloitetta, joka käytännössä pakottaisi hallituksen hakemaan lykkäystä, vaikka parlamentti ”periaatteessa” sopimuksen hyväksyisikin.

Alustukseksi voi lukea vaikka parin pitkään asioita seuranneen kolumnistin mielipiteet. Heittäkää nurkkaan ennakkoluulot heidän välineidensä luonteista.

The Guardianin Simon Jenkins on sitä mieltä, että parempaa lopputulosta ei ole enää saatavilla. Siksi erosopimus pitäisi hyväksyä tänään lopullisesti ja aloittaa todelliset neuvottelut tulevien suhteiden luonteesta.

Jenkins on, järkevästi, sitä mieltä, että kymmenen edustajan äärioikeistolaisen DUP:n ei pidä päättää Britannian tulevaisuudesta. Hän on tietenkin matemaattisesti oikeassa sikäli, että tämän lauantain äänestykset saattavat ratketa kymmentä pienemmällä marginaalilla:

https://www.theguardian.com/commentisfree/2019/oct/17/boris-johnson-deal-mps-dup-brexit-britain

The Timesin konservatiivikansanedustajanakin toiminut veteraanijournalisti Matthew Parris puolestaan on menettänyt toivonsa omaan puolueeseensa, mutta vetoaa työväenpuolueen edustajiin Euroopan sosiaalidemokraattisten arvojen ja lakien piirissä pysymisen puolesta:

https://www.thetimes.co.uk/edition/comment/labour-mps-must-beware-becoming-brexiteers-useful-idiots-3ksg68w68

jpvuorela

Vuonna 1955 syntynyt toimittaja, yhteiskuntatieteilijä ja isoisä. Jazz forever.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu