Boris Johnsonista historian lyhytaikaisin pääministeri?

Britannian tähän asti lyhytaikaisin pääministeri oli George Canning, joka ehti olla virassa 119 päivää vuonna 1827. Boris Johnson voi rikkoa ennätyksen tänä syksynä.

Canningin kaatoi keuhkokuume, Johnsonin saattaa kaataa brexit-politiikka.

Näyttää siltä, että tänä iltana Britannian hallitus häviää äänestyksen, jolla se menettää alahuoneen huomisen istunnon kontrollin oppositiokoalitiolle. Koalition pyrkimyksenä on saattaa voimaan laki, joka asiallisesti ottaen kieltäisi eron EU:sta ilman sopimusta.

Moni konservatiivi vastustaa tässä äänestyksessä hallitusta. Tuskin kukaan uskoo, että brittihallituksella olisi ollut jotain tarjottavaa EU:n pääneuvottelijalle Michel Barnierille.

Oppositiokonservatiivi Oliver Letwin kuvasi Johnsonin neuvottelulinjaa: hän huutelee rotkon toiselle puolen, että jos ette heti tule tänne, hyppään rotkoon.

Saa nähdä, kuinka nopeasti pääministeri haluaa järjestää uudet vaalit. Työväenpuolueen varjohallituksella on kiistatta asiassa oma uskottavuusongelmansa. Jeremy Corbyn on vaatinut uusia vaaleja jo pitkään, mutta nyt varjoulkoministeri Emily Thornberry epäröi.

 

EDIT 4.9. klo 19.34: Koska tämän päivän ja koko viikonkin parlamenttiäänestykset ovat suoraa jatkoa tiistain päätökselle ottaa asialista alahuoneen omiin käsiin, jatkan kommentointia tämän saman otsikon alla.

jpvuorela

Vuonna 1955 syntynyt toimittaja, yhteiskuntatieteilijä ja isoisä. Jazz forever.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu