Bibi Netanjahu vastaan koko maailma

From the River to the Sea, tiedättehän. Israelin pääministeripuolue Likud on lähes puoli vuosisataa vastustanut sekä ajatusta kahdesta valtiosta vanhan Palestiinan alueella että ajatusta ihmisten tasa-arvoisista oikeuksista yhden perustuslaillisesti juutalaisen valtion sisällä.

Eilen 18. tammikuuta Bibi Netanjahu vahvisti tämän kannan. Hän ilmoitti suoraan ja yksiselitteisesti vastustavansa Yhdistyneiden kansakuntien ja Yhdysvaltain hallitusten näkemyksiä alueen tulevaisuudesta.

Yhdysvaltain presidentti ja ulkomisteri ovat viime viikkoina monesti esittäneet, että nykyisen sodan tauottua Länsirannan ja Gazan alueen suvereenius pitää palauttaa uudistetulle palestiinalaishallinnolle, tavoitteena kahden valtion ratkaisu: itsenäinen Israel ja itsenäinen Palestiina rinnakkain.

Näin vastasi Yhdysvaltain toiveeseen Israelin pääministeri:

”Kaikissa nähtävissä olevan tulevaisuuden järjestelyissä – onpa sopimusta tai ei – Israelin täytyy hallita turvallisuutta kaikella alueella Jordanista länteen…
…Tämä on vastoin suvereeniuden ajatusta. Minkä sille mahtaa?…
…Kerroin tämän totuuden ystävillemme amerikkalaisille ja blokkasin yrityksen luoda väkisin todellisuuden, joka vahingoittaisi Israelin turvallisuutta. Pääministerin täytyy voida sanoa ei jopa parhaille ystävillemme.”

Mikäpäs siinä sitten. Onhan kristityillä, muslimeilla ja muilla oikeutensa muualla maailmassa. Ei kaikkien ole pakko kotonaan asua tai euroviisuja katsoa.

jpvuorela
Tampere

Vuonna 1955 syntynyt toimittaja, yhteiskuntatieteilijä ja isoisä. Jazz forever.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu