Daniel C. Dennett 1942–2024

Madrigaalilaulaja, jazzpianisti, puuseppä ja purjehtija Daniel Clement Dennett III kuoli 82-vuotiaana 19. huhtikuuta 2024. Leipätöikseen hän toimi puoli vuosisataa Tuftsin yliopiston filosofian professorina.

Dennett julkaisi joukon kirjoja, joiden provokatiivinen perusajatus oli, että todellisuus on yksi ja sama ja kaikki johtuu jostakin. Tämän hyväksyminen oli monelle lukijalle yllättävän vaikeata.

Koska kaikkea ei voi tietää, joskus on selitykseksi käytännössä hyväksyttävä sattuma tai jonkun tai jonkin tekemä päätös. Todellisuuden ulkopuolella asioista päättävää maailmankaikkeuden moraalista toimitusjohtajaa ei kuitenkaan ole.

Tälle näkemykselle voidaan tietysti antaa monimutkaisiakin nimiä, mutta ajattelijalle itselleen sopi ”ateismi” ihan hyvin. ”Fysikalisti” ja ”teleofunktionalisti” hän sanoi olevansa myös. Tahdon vapauden ”ongelmaa” hän suostui pohtimaan ”kompatibilismin” näkökulmasta.

Dennettin kirjojen nimistä eniten taisivat ärsyttää ”Consciousness Explained” (suomennettuna ”Tajunnan selitys”) ja ”Breaking the Spell: Religion as a Natural Phenomenon” (suomennettuna ”Lumous murtuu: Uskonto luonnonilmiönä”).

Kirjat kannattaa lukea aikajärjestyksessä, koska tekijän ajattelu koki jonkin verran evoluutiota, kuten kaikki muutkin ilmiöt. Paras kirjoista on joka tapauksessa ”From Bacteria to Bach and Back: The Evolution of Minds” (W. W. Norton & Company, 2017).

Olisi ollut mukava kuulla, mitä mieltä Daniel Dennett oli tänä keväänä koko lailla varmistuneesta fysiikan perusseikasta: pimeällä energiallakin on evoluutionsa eli kosminen vakio ei olekaan vakio.

Biologisen evoluution mekanismeista Dennett korosti luonnonvalintaa (vielä) enemmän kuin muut Darwinin jälkeiset filosofit. Itse asiassa luonnonvalinta koski hänen mielestään jopa fysiikan lakeja, jotka nekin ovat aikojen saatossa kehittyneet. Hiukan epäselväksi jäi, mikä voisi olla perimmäisten lakien välillä valitseva ”ympäristö”.

Luennoitsijana Daniel Dennett oli kolmen parhaan ikinä kuulemani joukossa. Venetsiassa vuonna 2006 kuulin hänen keskustelevan elävänä Antonio Damasion, Luigi Luca Cavalli-Sforzan ja Steven Pinkerin kanssa. Sellaisessa tilanteessa hän osoittautui myös yllättävän herkäksi kuuntelijaksi.

Suuri filosofi on työnsä tehnyt. Hän toivoisi, että sitä jatkettaisiin eikä jäätäisi taivastelemaan. Thoughts but no prayers.

jpvuorela
Tampere

Vuonna 1955 syntynyt toimittaja, yhteiskuntatieteilijä ja isoisä. Jazz forever.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu