Demokratian aurinko laskee tasaisesti

Olemme aika lähellä tilannetta, jossa Italia saa fascistipääministerin ja Unkarin hallituspuolue omaksuu virallisesti natsismin. Jos näin käy, Putin on tietenkin saavuttanut suuren osan päätavoitettaan, Euroopan unionin hajottamista.

Lauantaina Romanian Băile Tuşnadissa vuosittaisella politiikkafestivaalilla pääministeri Viktor Orbán innostui julistamaan: ”Me unkarilaiset emme ole sekarotuisia emmekä halua, että meistä tulee sekarotuisia”. Samassa paikassa hän muotoili kahdeksan vuotta sitten ”illiberaalin demokratian” linjauksensa, joka on ilmiselvästi sekä EU:n että Naton perussopimusten vastainen.

Suurta EU- ja Nato-maata on jo pitkään johtanut natsi. Lauantaina hän selvensi näkemyksiään toteamalla, että maat, joissa eurooppalaiset ja ei-eurooppalaiset kansat sekoittuvat, eivät enää ole kansakuntia. Häntä ei näytä häiritsevän, että juuri Unkariin ihmisiä on viimeisen parin tuhannen vuoden ajan saapunut poikkeuksellisen monista suunnista.

Viktor Orbánhan kävi Venäjällä alennuskaasukaupoilla viimeksi viime viikolla. Lauantain puheessaan hän vaati yksiselitteisesti Eurooppaa lopettamaan Ukrainan tukemisen Venäjän aloittamassa sodassa.

Vaikuttaa ilmeiseltä, että Orbánilla on kansan kannatus siinä kuin Putinillakin, tai aikanaan Hitlerillä ja Mussolinilla.

https://www.theguardian.com/world/2022/jul/24/viktor-orban-against-race-mixing-europe-hungary

Toivottavasti on liian aikaista sanoa, että demokraattinen Eurooppa osoittautui muutaman vuosikymmenen välivaiheeksi ja kokeiluksi.

Italiassa vapaamielisen ajattelun viimeinen tukipylväs Mario Draghi katsoi 74-vuotiaana, että saatte pitää tunkkinne. Seuraava pääministeri lienee fascisti Giorgia Meloni. Hänen nationalisminsa ja rasisminsa ei ehkä kuitenkaan ole kaikkein väkivaltaisinta sorttia:

Kouluaikoinani sanottiin, että George Wallace on parempi kuin Benito Mussolini; Benito Mussolini on parempi kuin Adolf Hitler; ja Adolf…

No. Voi olla, että Turkin lisäksi pari muuta suurta Nato-maata hylkää liberaalin demokratian. Harmi kyllä, nämä ovat myös EU-maita. Eivät ne kuitenkaan aio valloittaa demokraattisempia maita, kuten Hitler aikanaan.

Mutta ainakin yksi niistä, Unkari, on jo täysin valmis asettumaan naapureita kirjaimellisesti valloittamaan pyrkivän Vladimir Putinin palvelukseen.

jpvuorela
Tampere

Vuonna 1955 syntynyt toimittaja, yhteiskuntatieteilijä ja isoisä. Jazz forever.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu