Ei enää kuningasta Valkoiseen taloon

Heinäkuun neljäntenä tulee helposti mieleen, että Yhdysvallat syntyi pyrkimyksenä luopua kuninkaanvallasta.

Hyvin harvat ovat enää viime aikoina kaivanneet sitä takaisin. Viimeisen puolen vuosisadan ajalta on kuitenkin kaksi esimerkkiä: Richard Nixon ja Donald Trump.

Nixon valmistautui oikeudenkäyntiin, jota sitten ei tullutkaan, vetoamalla asemaansa vanhan brittiläisen perinteen mukaisena suvereenina, joka on lain yläpuolella.

Nixoninkaan hallitus ei ole vain paha muisto. Sen tunnetuin jäsen Henry Kissinger intoilee maailmanpolitiikassa yhä, 99-vuotiaana. Hänhän neuvoo nykyään Ukrainaa luovuttamaan alueita Venäjälle.

Suorempi suhde Venäjään on kuitenkin Trumpilla, joka kävi Suomessakin kertomassa luottavansa enemmän Vladimir Putiniin kuin omiin tiedusteluviranomaisiinsa. Ehkä tämäkin selitti sitä, miksi nykyisen presidentin Joe Bidenin oli helmikuussa niin vaikea saada maailma uskomaan tiedustelutietoihin Venäjän tulevasta hyökkäyksestä.

Viime viikkoina on käynyt selväksi, että presidentti Trump suunnitteli vallankaappausta tammikuussa 2021. Ehkä on epätodennäköistä, että entistä presidenttiä vastaan nostettaisiin rikossyyte. Toivottavasti republikaanipuolueessa on kuitenkin vielä pisara säädyllisyyttä uuden ehdokkuuden estämiseksi mieheltä, joka katsoo, että hänellä on oikeus väärentää vaalitulos, estää kongressin toiminta väkivalloin ja pysytellä yleisesti ottaen lain ulottumattomissa.

Hyvää heinäkuun neljättä.

+18
jpvuorela
Tampere

Vuonna 1955 syntynyt toimittaja, yhteiskuntatieteilijä ja isoisä. Jazz forever.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu