Elämänpuu voi ihan hyvin

Evoluutiosta puhuttaessa käytetään usein vertausta ”elämän puu”, tree of life. Ihaillaan kuvaa, jonka nuori Charles Darwin piirsi muistikirjaansa:

https://www.age-of-the-sage.org/evolution/charles_darwin/tree-of-life-sketch_1837.html

Eihän se kuva suomalaiseen, ruotsalaiseen tai kanadalaiseen silmään oikeastaan puuta muistuta. Täkäläiselle ”puu” on mahdollisimman suorarunkoinen ja vähäoksainen viljelytuote. Ikänsä Englannin maaseudulla asunut Darwin piirsi alun perinkin kuvan, jota olisi selvempi kutsua pensaaksi.

Olennaista kuvassa on kuitenkin kaiken elollisen yhteenkuuluvuus, samat juuret.

Viimeiset puoli vuosisataa elämänpuuta on taas yritetty vähätellä. Carl Woese, Lynn Margulis ja muut ovat osoittaneet horisontaalisen geenisiirtymän merkityksen. Toisin sanoen evoluutiossa ei ole kyse pelkästään haarautumisesta vaan usein siitäkin, että aiemmin haarautuneet linjat liittyvät tavalla tai toisella uudelleen yhteen. Sellaistahan pensaiden oksistoissa harvemmin tapahtuu.

Asiasta keskusteltaessa unohdetaan usein, että kyseessä on kuitenkin vain malli tai analogia tai metafora tai jonkinlainen vertaus joka tapauksessa. Kun sanomme, että jokin on vähän niinkuin jokin toinen, on selvää, että ei se ihan sama asia ole.

Elämänpuuta kannattaa yhä rakentaa. Moni sukulaisuus selviää sen kautta parhaiten. Tässä pari modernia versiota:

https://www.onezoom.org/

https://www.nature.com/articles/nmicrobiol201648

+3
jpvuorela
Tampere

Vuonna 1955 syntynyt toimittaja, yhteiskuntatieteilijä ja isoisä. Jazz forever.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu