Energia, markkinat ja sääntely

Texas tunnetaan koko maailmassa pääasiassa fossiilisista polttoaineistaan. Osavaltiolla on oma suljettu voimaverkkonsa. Se on kieltäytynyt liittovaltion sääntelystä, eikä sillä ole edes yhteyttä naapurivaltioiden verkkoihin. Viime kesänä osavaltion johto ilkkui Kaliforniaa huonosta varautumisesta sähkökatkoihin.

Kolme viikkoa sitten (!) republikaanikuvernööri Greg Abbott antoi hallintomääräyksen, jolla kieltäydyttiin kaikesta liittovaltion sekaantumisesta osavaltion energiahallintoon. Erityisperusteena hän mainitsi presidentti Bidenin vihamielisyyden energiateollisuutta kohtaan, mikä ilmenee esimerkiksi liittymisenä takaisin Pariisin ilmastosopimukseen!

Kun pakkanen yllätti sääntelemättömät markkinavoimat ja oman osavaltion asukkaita alkoi kirjaimellisesti kuolla kylmyyteen, kuvernööri Abbott joutui nielemään ylpeytensä ja pyytämään liittovaltion hallitusta julistamaan hätätilan ja antamaan katastrofiapua. Joe Biden tietenkin tekee kaiken, minkä kykenee, mutta ei hän pysty Texasia hallintomääräyksellä kansalliseen voimaverkkoon ja järkevään sääntelyyn liittämään.

Kuvernööri Abbottin halveksittava ensireaktio katastrofiin oli demokraattien Green New Dealin syyttäminen. Tähän liittyvää lainsäädäntöähän ei vielä edes ole.

jpvuorela
Tampere

Vuonna 1955 syntynyt toimittaja, yhteiskuntatieteilijä ja isoisä. Jazz forever.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu