Historiaa tulee ja menee, mutta aika hitaasti joskus menee
Jos pitäisi elää aikakauslehtien varassa, fiksukin ehkä joutuisi yhä uskomaan Britannian kuninkaan eronneen vuonna 1936, koska hän halusi mennä naimisiin eronneen amerikkalaisnaisen kanssa.
Hiukankin asiaa tutkimalla on kuitenkin helppo tajuta, että Berliinin olympiakisojen jälkeen suursotaa odoteltaessa brittihallituksen oli pakko antaa kenkää kuninkaalle, joka oli antaumuksellinen Natsi-Saksan ystävä.
En osaa sanoa, kenen kannalta on nolointa, että yhä pidetään yllä legendaa Ilkka Kanervan erosta ulkoministerin, ja siten käytännössä myös Etyj:n puheenjohtajan, tehtävästä joidenkin hemmetin tekstiviestien tähden.
Oli miten oli, koko Euroopalle sopi paremmin, että muutamaa kuukautta myöhemmin Georgian sodan aikaan Etyj:n puheenjohtajana toimi ulkoministeri Alexander Stubb. Juuri silloin mies paikallaan, vaikka myöhemmin pääministerinä ei niinkään. Stubb on nyt samassa iässä kuin Paasikivi 20-luvun puolivälissä.
Ilta-Sanomien mukaan Condoleezza Rice muistelee vuoden 2008 Georgian sotaa:
”Kiitos Alexander Stubbin, joka oli tuolloin Suomen ulkoministeri ja Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyjin puheenjohtaja, meidän oli mahdollista kumota joitakin tehtyjä virheitä diplomatian kautta.”
https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000009418448.html
Ilmoita asiaton viesti
Stubbin ydinosaamisalue on nimenomaan kansainvälinen politiikka. Väitän, että hän on ollut sodanjälkeisen Suomen parhaita ulkopoliitikkoja ellei paras, jos mittarina on ulkopoliittinen tietämys, kielitaito, esiintymiskyky, kansainvälinen tunnettuus, arvostus ja palaute.
Sen sijaan Suomessa Stubb lytättiin pääministerikaudellaan julkisuudessa syyllistymisestä mm. niinkin vakavaan mokaan kuin esiintymiseen huvipuiston tikkataulussa. Sisäänlämpiävässä ja riitaisessa kotimaanpoliitiikassa Stubb ei selvästikään ollut oikein kotonaan.
Ehkä kummallisin sanavalinta ja pahin lipsahdus, mitä Stubb on julkisuudessa suustaan päästänyt tapahtui aikoinaan eduskuntakeskustelussa Fennovoiman ydinvoimalahankkeesta, kun hän pääministerinä sanoi näin (lainaus Yle-uutisesta): ”….Se, joka minua eniten häiritsee tässä keskustelussa, on tietty asenteellisuus, jopa russofobia, joka ilmenee muutamissa puheenvuoroissa. Se tulee nimenomaan sitä kautta, että yritetään lietsoa Venäjä-pelkoa energiapoliittiseen ratkaisuun. Tässä kannattaa puhua energiasta energiana…”
Tuossa eduskuntapuheessaan Stubb oli väärässä. Yhtä väärässä kuin kaikki muutkin venäläisen ydinvoimalan hankkimista kannattaneet suomalaispoliitikot. Ja heitähän riitti.
Ilmoita asiaton viesti
Stubb on hyvä esimerkki siitä mikä on vikana Kokoomuksen maahanmuuttopolitiikassa. Kovasti puhutaan osaajien ja asiantuntijoiden saamisesta Suomeen, mutta sitten kun Kokoomuksella on oma huippuosaaja, niin se ei kelpaa ja Stubb muuttaa Italiaan. SDP ei ole yhtään parempi. Kerrankin, kun se saa nobelin arvoisen presidentti Ahtisaaren, maailmanluokan rauhanneuvottelijan, niin se vaihdetaan Haloseen.
Ilmoita asiaton viesti
”…niinkin vakavaan mokaan kuin esiintymiseen huvipuiston tikkataulussa.”
Itse pidin Stubbin pahimpana mokana sitä, että hän hymyili liikaa.
Ilmoita asiaton viesti
Niin, ja koomikkona Putous-ohjelmassa hän oli vähintään Zelenskyn veroinen.
https://www.youtube.com/watch?v=HZCdQUl9dRs
Ilmoita asiaton viesti
Euroopan parlamentin varapuhemies Heidi Hautala varoitti Venäjän energia-aseesta jo kauan sitten. ”Kuinka voi olla lapsenusko siihen, että Rosatomilla ei olisi niin mitään turvallisuuspoliittista merkitystä, sehän on Kremlin alainen valtion kokonaan omistama yhtiö, joka hoitaa paitsi siviiliydinenergiaa myös ydinaseita”, Hautala sanoi Turun sanomien haastattelussa sunnuntaina 10.4.2022.
Hautala näki varhaisessa vaiheessa Venäjän opposition tukahduttamisen ja sai tuestaan ihmisoikeuspuolustajille porttikiellon Putinilta 2015. Europarlamentin vastuutehtävien lomassa Hautala kritisoi kotimaan politiikan suomettumisen hetkiä: Fortumia ja Fennovoimaa, Lipposta ja Ahoa sekä poliittisen eliitin pitkäaikaista väärää tilannekuvaa Venäjän energia-aseesta.
Kun Suomen poliittinen huippu Alexander Stubbia, Olli Rehniä ja nykyistä komissaari Jutta Urpilaista myöten sitoutettiin Rosatomin ydinvoimalahankkeeseen, Hautala oli ehtinyt pois ministerinpestistä 2013 ja tulla uudelleen mepiksi 2014. Hän ei ehtinyt olla päättämässä Fennovoimasta. Elinkeinoministeri Jan Vapaavuori esitti Fennovoiman ydinvoimalahankkeen etenemistä syksyllä 2014 ja eduskunta hyväksy periaateluvan. Vihreät arvostelivat hanketta ja lähtivät hallituksesta.
Sillä kertaa tukea ei tullut edes kokoomuksesta. Stubb kutsui Venäjähuolia esittäneiden kansanedustajien puheenvuoroja ”russofobisiksi” ja Zyskowicz syytti vihreitä Venäjä-kortin heiluttamisesta. Stubb on myöhemmin sanonut, että Fennovoima-päätös oli virhe.
Ilmoita asiaton viesti
Totuuden nimissä on syytä kuitenkin ymmärtää, että vihreät eivät lähteneet hallituksesta Venäjän uhasta piittaamattomuuden vuoksi, vaan periaatteellisesta vastustuksesta ydinvoimaa kohtaan.
Hautala (eivät niinkään vihreät) oli henkilökohtaisesti oikeassa mitä Rosatomin riskeihin tulee. Osa muista vihreistä saattoi jonkin verran sitten käyttää hyväkseen muun muassa tuota Hautalan asemoitumista argumentaatiossaan ydinvoimalapäätöstä vastaan.
Krimin valtauksen jälkeen jossain vaiheessa oli TV:ssä ohjelma, jossa keskikouluikäiset oppilaat saivat esittää pöydän ääressä kysmyksiä kärkipoliitikoille. Kun oli vuorossa ”KYLLÄ tai EI” -vastausten osio, oppilas kysyi Ville Niinistöltä kysymyksen ”Natoon vai ei?”. Niinistö vastasi kuin apteekin hyllyltä: EI!
Ilmoita asiaton viesti
Olisiko ollut kuitenkin niin että Hautala juonina tyyppinä oli se joka kaiken äänekkäimmin käytti Venäjä-korttia estääkseen lisäydinvoiman rakentamisen?
Eli kumpi oli ensinm muna vai kana?
Jos Venäjästä varoittaminen ei ollut niinkään tosissaan tarkoitettu kuin nyt annetaan ymmärtää?
Jospa se olikin vain työkalu lisäydinvoiman torppaamiseksi?
Ilmoita asiaton viesti
Jos kyseessä olisi ollut joku muu kuin Hautala, niin voisin yhtyä epäilyysi. Mutta Hautala on johdonmukaisesti ollut Venäjä-vastainen (jopa lievä ilmaisu) jo vuosikymmenien ajan.
Ilmoita asiaton viesti
Eikö hänellä ollut venäläisen miesystävä?
Kun ei tuo muisti kaikkea muista niin kopsasin Wikistä:’
”Maaliskuussa 2013 Hautalan väitettiin teettäneen kotonaan oviremontin maksamatta työstä pakollisia eläkemaksuja ja maksaneen myöhemmin kotiaan siivonneelle tšetšeenipakolaiselle palkkaa ilman veroja.[21][22][23] Hautala kertoi luulleensa remonttimiehen hoitavan itse eläkemaksut.[23] Remontin tehnyt mies todettiin myöhemmin yrittäjäksi, joka oli itse vastuussa verojensa ja eläkemaksujensa maksamisesta.[24] Hautala yhdistettiin myös miesystävänsä taloremonttiin, jota hoiti moottoripyöräkerhon yhtiö.[25] Hautala oli harmaan talouden vastaisen ministerityöryhmän jäsen.[26] Kohun seurauksena Hautala erosi työryhmästä.[27]
Huhtikuussa 2013 Ilta-Sanomat julkaisi uutisen, jonka mukaan Venäjän mediassa on julkaistu Hautalaa koskevia, kotiosoitteella varustettuja ”erittäin kriittisiä kirjoituksia”. Suojelupoliisi harkitsi kirjoitusten vuoksi Hautalan turvatoimien kiristämistä.[28]
Arctia Shipping -kohu ja ero ministerin tehtävästä
Lokakuussa 2013 puhkesi niin sanotun Arctia Shipping -kohu, joka johti Hautalan eroon. 9. lokakuuta 2013 kävi ilmi Hautalan estäneen valtio-omisteisen Arctia Shippingin tekemän rikosilmoituksen Greenpeace-ympäristöaktivistien vallattua jäänmurtajia Helsingissä keväällä 2012.[29] Ministerin ”suosituksen ja toiveen” välittäneet virkamiehet kehottivat Arctia Shippingiä perumaan rikosilmoituksen ja vastaava virkamies Pekka Timonen uhkasi yhtiön toimitusjohtajan ja hallituksen puheenjohtajan erolla, jos näin ei tehdä.[30][31]”
Olisiko mahdollista että mm. tällaisten asioiden tekijä tai osallistuja juonisi kuten ajattelin?
Ilmoita asiaton viesti
En tiedä onko hänellä ollut venäläistä miesystävää eikä tuosta Wikisitaatista myöskään käy sellaista ilmi, mutta sillä ei nyt ole mitään tekemistä tämän asian kanssa.
Hautala on johdonmukaisesti edustanut tämän päivän halla-aholaista venäjävastaisuutta jo 90-luvulta lähtien, mikä toki hänen ansiokseen luettakoon. Hän on saanut myös lokaa niskaansa eduskunnalta, kun tuli puheessaan käyttäneeksi sensuroimatonta retoriikkaa venäläisen vierasdelegaation läsnäollessa.
Ilmoita asiaton viesti
Venäläinen elokuvaohjaaja Andrei Nekrasov.
Ilmoita asiaton viesti
Niin, Nekrasov on ollut merkittävä Venäjän hallinnon kritisoija ja lienee yksi niistä tahoista, joilta Hautala on tietonsa ammentanut.
Eritoten Hautala kunnostautui Tshetshenian tukijana sen itsenäisyyssodan aikana.
Ilmoita asiaton viesti
Niin, lisään vielä.
Luin hiljattain Könösen kirjan ”Hitler ja Suomi”.
Siinä kerrotaan Saksan ja Suomen toimista 30-luvun alusta sotien päättymiseen.
Kirja perustuu päiväkirjoihin, toisiin kirjoihin ja muistioihin.
Lähdeluettelo on monisivuinen.
Kun ajattelee sen pohjalta minkälaisia kiemuroita politiikassa käytetään niin en ihmnettele mitään.
Käytännössä voisi sanoa että mikään ei ole sitä miltä se näyttää.
Ilmoita asiaton viesti