Historiaa tulee ja menee, mutta aika hitaasti joskus menee

Jos pitäisi elää aikakauslehtien varassa, fiksukin ehkä joutuisi yhä uskomaan Britannian kuninkaan eronneen vuonna 1936, koska hän halusi mennä naimisiin eronneen amerikkalaisnaisen kanssa.

Hiukankin asiaa tutkimalla on kuitenkin helppo tajuta, että Berliinin olympiakisojen jälkeen suursotaa odoteltaessa brittihallituksen oli pakko antaa kenkää kuninkaalle, joka oli antaumuksellinen Natsi-Saksan ystävä.

En osaa sanoa, kenen kannalta on nolointa, että yhä pidetään yllä legendaa Ilkka Kanervan erosta ulkoministerin, ja siten käytännössä myös Etyj:n puheenjohtajan, tehtävästä joidenkin hemmetin tekstiviestien tähden.

Oli miten oli, koko Euroopalle sopi paremmin, että muutamaa kuukautta myöhemmin Georgian sodan aikaan Etyj:n puheenjohtajana toimi ulkoministeri Alexander Stubb. Juuri silloin mies paikallaan, vaikka myöhemmin pääministerinä ei niinkään. Stubb on nyt samassa iässä kuin Paasikivi 20-luvun puolivälissä.

Ilta-Sanomien mukaan Condoleezza Rice muistelee vuoden 2008 Georgian sotaa:

”Kiitos Alexander Stubbin, joka oli tuolloin Suomen ulkoministeri ja Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyjin puheenjohtaja, meidän oli mahdollista kumota joitakin tehtyjä virheitä diplomatian kautta.”

jpvuorela
Tampere

Vuonna 1955 syntynyt toimittaja, yhteiskuntatieteilijä ja isoisä. Jazz forever.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu