Kaappaus mikä kaappaus

Olisiko Euroopan median helpompi tuomita Bolivian sotilasvallankaappaus, jos Evo Morales olisi valkoinen mies?

Viime vuosien Bolivia ei ole ollut mikään demokratian mallimaa, mutta kyse on ollut enemmän kekkostelusta kuin stalinismista. Vaikeatahan vallasta luopuminen on, jos saa lainsäätäjät tai tuomioistuimet muuttamaan sääntöjä. Moralesin annettiin asettua ehdokkaaksi vielä kerran.

Amerikan maiden yhteistyöjärjestö OAS löysi epäselvyyksiä lokakuun 20. päivän vaalin tuloslaskennasta. Sekä Evo Morales että hänen päävastustajansa Carlos Mesa suostuivat uusintavaaliin, mutta tämä oli väärin suostuttu, kun tarkoitus oli poistaa vallasta ensimmäinen alkuperäiskansaan kuuluva presidentti.

Pääkaupungin katuja ja rakennuksia hallinnoimaan ilmestyivät sotilaat. Morales pakeni maasta ja on saanut turvapaikan Meksikosta.

Toki tavallista kansaakin on ollut mellakoimassa. He eivät ole syyttäneet viime vuosien presidenttiä huonosta hallinnosta, mikä olisikin vaikeata, kun talous on kasvanut ja tuloerot pienentyneet. Tilanne ei ole sama kuin Venezuelassa. Presidentti Moralesin päärikos on ihan yksinkertaisesti syntyperä.

Äärioikeistolainen Jeanine Anez julistautui presidentiksi tyhjänpuoleisessa kongressissa. Toimivaa siviilihallintoa ei ole.

Ehkä Boliviassa järjestetään lähiaikoina uudet vaalit. Järjestetäänhän vaaleja Brasiliassakin, vaikka suosituimmat ehdokkaat, kaikki paitsi äärioikeistolaiset, pannaan varmuuden vuoksi vaalien ajaksi linnaan.

jpvuorela

Vuonna 1955 syntynyt toimittaja, yhteiskuntatieteilijä ja isoisä. Jazz forever.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu