Kaliforniasta työlainsäädännön uranuurtaja?

Kalifornia oli aikanaan keikkatyön yleistymisen edelläkävijä. Muu kapitalistinen maailma on seurannut: työnantajat ovat olleet innostuneita, kun työntekijät rupeavat yrittäjiksi, jotka huolehtivat omasta sosiaaliturvastaan omilla rahoillaan.

Mutta nytpä Kalifornia on myös keikkatyön lainsäädännön edelläkävijä. Tiistaina ja keskiviikkona osavaltion elimet hyväksyivät ensi vuoden alusta voimaan tulevan lain, jonka mukaan tosiasialliset työnantajat joutuvat kohtelemaan tosiasiallisia työntekijöitään työntekijöinä, eivät siis urakoitsijoina.

Tämä merkitsisi sitä, että ensi vuonna kalifornialaiset pizzakuskit, huoltomiehet, rakennustyöläiset ja keikkakampaajat olisivat oikeutettuja samaan minimipalkkaan ja samaan sosiaaliturvaan kuin vakinaisetkin palkolliset, mikäli he ovat palkkaajansa tosiasiallisen työnjohdon alaisia.

Käytän konditionaalia, koska eräiden tunnettujen firmojen kamppailu lain kiertämiseksi on jo alkanut. Esimerkiksi Uber, Lyft ja jotkut pikaruokaketjut katsovat olevansa lähinnä jonkinlaisia hyväntekijöitä, jotka vain pyrkivät estämään kaoottista yksityisyrittämistä tarjoamalla mukavan katon, jonka alle urakoitsijat pääsevät suojaan.

Demokraattisenaattori Maria Elena Durazo ei pidä Uber-mallia uranuurtajana vaan sanoo kuivasti, että alipalkkaaminen ei ole erityisen innovatiivista. Hänen kantansa voitti osavaltion senaatissa 29–11 ja edustajainhuoneessa 56–15.

jpvuorela

Vuonna 1955 syntynyt toimittaja, yhteiskuntatieteilijä ja isoisä. Jazz forever.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu