Kokonaisuuksista ja osista

Todellisuus on yksi ja sama, sinun tajuntasi mukaan lukien, usko pois. Minä ainakin uskon. Mitään ei voi tapahtua, joka olisi jotenkin vastoin kvarkkeja, fotoneja ja muita perushiukkasia koskevia todennäköisyyksiä. Kaikki johtuu sattumasta ja välttämättömyydestä.

Mahdollisia muita maailmankaikkeuksia ei kannata ottaa huomioon, koska ne eivät voisi kuitenkaan vaikuttaa tähän ainoaan havaitsemaamme.

Jossakin mielessä kovan tieteen kovin ydin ja terävin etureuna pohtii samoja ongelmia kuin 2500 vuotta sitten. Koostuuko todellisuus erillisistä hiukkasista vai jonkinlaisesta jatkuvuudesta? Emme oikein osaa kehittää kaiken teoriaa, joka sisältäisi molemmat näkökulmat ilman ristiriitaa. Fysiikan standardimallissa kaikki muu on kvantifioitu paitsi gravitaatio.

Vallitsevan gravitaatioteorian mukaan menneisyys ja tulevaisuus ovat osa todellisuutta, eikä nykyhetkeä oikeastaan ole. Entropialain mukaan aika kuitenkin kulkee vain yhteen suuntaan. Entropialaki ei kuitenkaan oikeastaan koske avoimia systeemejä.

On helppo sanoa, että ”kokonaisuus on enemmän kuin osiensa summa”, mutta ei ole kovin selvää, mitä sillä tarkoitetaan. En tiedä, onko ”summa” tässä kovin relevantti matemaattinen termi. Ymmärrän, jos tällaisella puheella viitataan vaikka siihen, että osien välisten yhteyksien tuottamia ilmiöitä ei välttämättä huomata pelkästään luettelemalla osia.

Kukaan ei voi millään käytännöllisellä tavalla johtaa fysiikan peruslaeista vastauksia sellaisiin kysymyksiin kuin ”Mikä on kastilaitoksen suhde äänioikeuden kehitykseen” tai ”Miten korkotaso vaikuttaa inflaatio-odotuksiin”. Sanomme, että tällaiset ilmiöt ovat emergenttejä kokonaisuuksia. Eivät niitä koskevat lait kuitenkaan voi toimia jotenkin fysiikan peruslaeista riippumatta.

Minkälainen kokonaisuus on maailmankaikkeus? Voiko se oikeastaan koskaan päätyä niin sanotusti todennäköisimpään tilaan siten, että mikään ei enää liikahda, koskaan. Enpä usko, älä usko sinäkään.

jpvuorela
Tampere

Vuonna 1955 syntynyt toimittaja, yhteiskuntatieteilijä ja isoisä. Jazz forever.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu