Mellakka ja vallankaappausyritys

Twitterissä olen edustanut sitä kantaa, että ryntäys Yhdysvaltain kongressitalolle oli mellakka, mutta siihen kulminoitui koko syksyn jatkunut Donald Trumpin johtama vallankaappausyritys.

Jussi Halla-aho on kysellyt, uskovatko suhteellisuudentajuiset vakavissaan, että hyökkääjät kuvittelivat kaappaavansa vallan miehittämällä yhden rakennuksen.

Siitähän ei ole kyse. Juuri tuona päivänä paikalla olivat kuitenkin presidentinvaalin voittajan julistamiseen tarvittavat asiakirjat ja tuloksen virallisena ääntenlaskijana julistava varapresidentti Pence. Jos molemmat olisi onnistuttu kaappaamaan, olisi ainakin joksikin aikaa jouduttu tilanteeseen, jossa perusteita uuden presidentin valtakauden aloittamiseksi ei olisi ollut.

Tämä oli viimeinen epätoivoinen kaappausmanööveri. Perustuslain mukaan presidenttikausi päättyy aina 20. tammikuuta. Kaappajilla ei liene ollut selvää suunnitelmaa siitä, ottaisivatko vallan sotilaat vai poliisit, mutta jälkimmäisistä olisi yrittäjiä saattanut löytyä.

Varmaan ryntäilijöiden seassa oli niitäkin, jotka kuvittelivat, että itse rakennuksen valtaaminen johtaisi yhtä suuriin mullistuksiin kuin Britannian parlamentin valtaaminen joulukuussa 1648, Bastiljin valtaaminen heinäkuussa 1789 ja Talvipalatsin valtaaminen marraskuussa 1917.

Salaliittoteorioihin liittyy usein kuvitelma, jonka mukaan omienkin toimien takana on suuri suunnitelma, jota johtajat eivät vielä ole kertoneet. Mutta, tamperelaista maalaisliittolaispoliitikkoa lainatakseni: elämän viihdeohjelmat ovatkin suoria.

jpvuorela

Vuonna 1955 syntynyt toimittaja, yhteiskuntatieteilijä ja isoisä. Jazz forever.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu