Mihail Sergejevitš Gorbatšov on kuollut

NYTimesin otsikon mukaan Gorbatšov oli ”reformistinen neuvostojohtaja”, HS:n uutisotsikon mukaan ”Neuvostoliiton viimeinen johtaja”. Sama sävyero leimaa muistokirjoituksia kokonaisuudessaan. Asetun NYTimesin kannalle.

HS kyllä muistaa NL:n olleen jumittunut Afganistaniin ennen Gorbatšovia, mutta ei anna hänelle mitään kunniaa jumin purkamisesta, päinvastoin kuin NYTimes.

Eihän Gorbatšov hallinnut liikkeelle panemiaan prosesseja. Erityisesti hänet näytti yllättävän, että Baltian maiden itsenäisyys olikin todellinen tavoite. Mutta kyllä hän suunnitteli koko itäisen Euroopan yksipuoluejärjestelmän purkamisen ja liikkumisvapauden lisäämisen aivan omaehtoisesti ja tarkoituksellisesti.

Suurmies mikä suurmies, rauhanpalkintonsa ansainnut paremmin kuin moni muu. Tällä vuosituhannella Gorbatšovilla ei enää ollut mitään järkevää sanottavaa siitä, mihin suuntaan Venäjän pitäisi mennä, mutta eivät seuraajat ole ainakaan parempia olleet.

EDIT. Neuvostoliiton viimeisinä vuosina Yhdysvaltain ulkoministerinä toimineen James Baker III:n artikkeli syyskuun 6. päivän NYTimesissa kuvaa Gorbatšovin merkityksen todella läheisen seuraajan näkökulmasta:

+17
jpvuorela
Tampere

Vuonna 1955 syntynyt toimittaja, yhteiskuntatieteilijä ja isoisä. Jazz forever.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu