Mitä 11. syyskuuta kenellekin merkitsee?
Tasan 50 vuotta sitten tapahtui Chilen vallankaappaus, jota seurasi 17 vuotta kestänyt Pinochetin sotilasdiktatuuri. Santiagossa Suomen asiainhoitajana oli silloin 35-vuotias Tapani Brotherus, josta kerrotaan Ylen draamasarjassa Invisible Heroes. Itse olin juuri aloittanut viimeisen lukiovuoteni Nokialla.
Päivä oli epäilemättä elämän suurimpia pettymyksiä.
Tasan 28 vuotta myöhemmin olin syömässä lihapullia ja salaattia suurlähettiläs Tapani Brotheruksen residenssissä Ateenassa. Tiedetoimittajien ryhmä oli sopinut tapaamisesta etukäteen, eikä ammattidiplomaatti vähästä hätkähtänyt vaan hoiti mediasuhteensa.
Kaikki olimme nähneet pari tuntia aikaisemmin, miten kaksi lentokonetta jysähti New Yorkin World Trade Centeriin. Katselimme tapahtumien etenemistä suurlähettilään televisiosta. Ymmärrettävästi Brotherus intoutui kertomaan joitakin muistoja 28 vuotta aikaisemmasta tapahtumasta.
Mieleen on jäänyt, että hyvästellessämme Brotherus sanoi tapaavansa seuraavaksi erään herra Dubcekin: ”Hän on sen suuren Dubcekin poika.”
Isän kuolinpäivä. Caruson kanssa duettona Fenesta che lucive. Itäkeskuksen metroasemalla skeittaamassa, kun frendi tuli juosten kertomaan, että nyt Se tapahtuu.
Ja niinhän se tapahtuikin. Maailmanloppu. Ja uuden alku.
Ilmoita asiaton viesti
Olin 90-luvun loppupuolella Chilessä työmatkalla ja keskustelin paikallisen bisneskontaktini kanssa illallisella myös Allendesta ja Pinochetista. Hän vakuutti minulle, että enemmistö chileläisistä oli tyytyväinen Allenden vallan kumoamiseen. Muisteli kuinka hän itse nuorukaisena seisoi talouspulan aikana elintarvikejonossa kun tieto valkankaappauksesta levisi huhuna jonoon. Kertoi kaikkien taputtaneen käsiään.
Chilen talous koki valtavan kehityksen Pinochetin vallan alkuvuosina ja elintaso nousi kohisten. Hän luopui vallasta vapaaehtoisesti järjestettyään kansanvaalin, jossa niukka enemmistö oli sitä mieltä, että ikääntynyt kenraali voitaisiin jo vaihtaa.
Mielenkiintoinen yksityiskohta oli myös vallankaappauksen jälkeen, että Maon Kiina onnitteli Pinochetia. Todennäköisesti motivaationa oli vain asemoitua Neuvostoliittoa vastaan.
Ilmoita asiaton viesti
Kaikkien todistusten mukaan kahtiajako oli tietenkin raju, mutta kirjaimellinen enemmistö ei ehkä olisi halunnut sotilasvallankaappausta ja kidutusleirejä.
Ariel Dorfman muistelee:
https://www.nytimes.com/2023/09/10/opinion/chile-allende-september-11.html?unlocked_article_code=wBMkySz-baO5UPdT7qsTfFki4Br38j1eijEa9Os0EJfpLSdDJNPvHKCVP7sjCiI1dBwZkyuCayVhfconPy3EpFMGiBHk31BZqpYjkWpiCmwr9wcpFm9NejIW-l_FkIkyyJ7NnzMeWc2klVyVe39jtuXw0fjOGJFLu3YlMt24JpCOQr28giGN-vlWsGYcrg54R444DVH_Nz78Gx7eisV_mopuxsXUTc7mbkVSdR9m207nhdydUVnVrf-xmnH5r98anFITt-3LWe74FUAymb7Z0bXeB3Aj-uCIYo8tzzRjQRHhZ–KPHha_I_QAHFfBFQ_ZvQ7RY4vaQ45_BoMyI8WUMHfdw8&smid=url-share
Ilmoita asiaton viesti
Ilmeinen vertailukohta on vuosien 1932–33 Saksa.
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/jpvuorela/kun-demokratia-kuoli/
Saksassahan aika ilman vapaita vaaleja kesti vuosia vähemmän kuin Chilessä, eikä kukaan koskaan ole kiistänyt Hitlerin hallituksen erittäin onnistunutta talouselvytystä.
Ilmoita asiaton viesti
Allenden hallinnon ilmeinen vertailukohta on Derkkula.
Onhan se erikoista että maa muutetaan sosialistiseksi presidentin asetuksilla ja ilman että kansanedustuslaitokselta jaksettaisiin kysyä mielipidettä.
Ilmoita asiaton viesti
Niin no Allende antoi presidentin asetuksen Chilen kuparivarojen kansallistamisesta johon Chilen silloinen perustuslaki soi hänelle täydet valtuudet. Chilen parlamentti vahvisti asetuksen laiksi 4 päivää myöhemmin.
Kyseinen presidentin valtaoikeus ei ollut edes vasemmiston ideoima vaan oikeiston jättämä takaportti jota he voisivat käytää mikäli vasemmisto saisi parlamentin, pressan pallin pysyessä oikeistolla, parlamentin päättäessä oikeistolle jotain heidän mielestän aivan liian epäedullista.
Allende halusi kansallistaa Chilen kuparivarat koska voitot valuivat suurimmaksi osaksi jenkkifirmojen suurosakkaiden tileille eivätkä juurikaan lämmittäneet chileäläisiä.
Sehän ei ahneille jenkkipaskoille tietenkään sopinut joten ne pistivät Nixon – Kissinger – CIA trion asialle.
†††††††††††††††††††††††††††††††
FOREIGN RELATIONS OF THE UNITED STATES, 1969–1976, VOLUME XXI, CHILE, 1969–1973
At 3:24 p.m. September 15, 1970, President Richard M. Nixon met with the President’s Assistant for National Security Affairs Henry A. Kissinger, Director of Central Intelligence Richard Helms, and Attorney General John N. Mitchell at the White House to discuss Chile. The meeting lasted until 3:44 p.m. (National Archives, Nixon Presidential Materials, White House Central Files, President’s Daily Diary) During the meeting, Helms took the following notes:
MEETING WITH THE PRESIDENT
ON CHILE AT 15:25 SEPT 15, ’70
PRESENT: JOHN MITCHELL + HENRY KISSINGER
1 in 10 chance perhaps, but save Chile!
worth spending
not concerned risks involved
no involvement of embassy
$10,000,000 available, more if necessary
full-time job—best men we have
game plan
make the economy scream
48 hours for plan of action” (Central Intelligence Agency, Job 80B01285A, DCI Helms Files, DCI Misc Papers on Chile, 1 January 70–31 December 72).
Tietoa
Lisätietoa
CIA provosoi ja rahoitti mellakoita. Nixon järjesti rahoituksen salaten laittoman toimen kongressilta. CIA koordinoi tiedustelun, aseistuksen ja terrorin. Pinochet ei ollut alkuun edes vaihtoehto, homma kuitenkin ns. muuttui hovissa. Mikäli CIA:lla olisi ollut edes jotain esitettävää NL:n sekaantumisesta, kongressin tukema rahoitus olisi ollut selviö.
CIA:n asiakirjoissa ei ole sanallakaan mainittu NL:n sekaantumisesta tai edes kommunisteista.
Se mitä Allende oli, oli että hän oli naiivi olettaessaan yhtenäisen kansan lihaksien riittävän jenkkien ahneutta vastaan. Mikäli hän olisi ollut valmis NL:n ”apuihin” Chilen edustalla olisi vähintään pintautunut NL:n U-paatteja.
Ilmoita asiaton viesti
Kommunistit olivat vähemmistöpuolueena Allenden hallituksessa, kuten Koiviston ja Karjalaisen hallituksissakin. Mutta Karisen mielestä Suomi lienee ollutkin derkkula.
Ilmoita asiaton viesti
No, Brotherus ja Jaamala eivät taatusti Chileen lähtiessään osanneet odottaa, että ruotsalaiset ja suomalaiset joutuisivat turvautumaan Itä-Saksan apuun junaillessaan pakolaisia Eurooppaan. Näin kuitenkin tapahtui ja pelkästään hyvä niin.
Ilmoita asiaton viesti
Jassoo, unohtuiko kuorma-autonkuljettajat. Tarkoitus oli että kuorma-autoja alkaa ajaa ammattiliittojen jäsenet ja kuorma-autot sosialisoidaan.
Tuskin kaivoksiakaan sosialisoidaan monessakaan maassa pelkillä presidentin asetuksella.
Ilmoita asiaton viesti
Edustivatko kuorma-autoilijat jonkinlaista kansallista enemmistöä Chilessä?
Toisaalta lähtivätkö jenkit ensisijaisesti turvaamaan juuri chileläisten kuorma-autoilijoiden omaisuutta?
Kolmanneksi, kuuluivatko Chilen kaivokset esim. jonkin kansainvälisen lain mukaan amerikkalaisille?
Ja vielä lopuksi, mitään ei edes yritetty lähteä sosialisoimaan ennen Chilen parlamentin päätöstä vahvistaa asetus laiksi 🥱
Ilmoita asiaton viesti
Eipä tainnut Taloustutkimus käydä kyselemässä kuorma-autojen varsinaisten kuljettajien mielipidettä 🙂
Näkemättä jäi, miten seuraavien vaalien jälkeinen parlamentti olisi kansallistamisiin suhtautunut, kun Kissinger ja Pinochet eivät viitsineet vaaleja odottaa.
Ilmoita asiaton viesti
Kuorma-autoilijat on ja oli tosi tärkeitä Chilen logistiikassa, vuoristoteitä ei muilla kuljeteta tavaraa.
Ilmoita asiaton viesti
Sehän on selvä. Virallisessa Chile-tarinassa termi ”kuorma-autoilijat” on kuitenkin peitenimi kuljetusliikkeiden omistajille.
Ilmoita asiaton viesti
Täällä Kataloniassa kansallispäivä.
Ilmoita asiaton viesti
Tänään taitaa olla tasan kymmenen vuotta Katalonian itsenäisyyttä vaatineesta 400 kilometrin ihmisketjusta.
Ilmoita asiaton viesti
Onneksi ilmeisen rauhallisesti mennyt.
https://www.catalannews.com/politics/item/pro-independende-demonstration-barcelona-11-september-2023
Ilmoita asiaton viesti
Enzensberger analysoi tapahtumaa hyvin: ”Ei edes dramaattinen hyökkäys World Trade Centeriin kyennyt järisyttämään Yhdysvaltain valta-asemaa. New Yorkin pörssi aukesi heti iskua seuranneena maanantaina. Pitkäaikaiset vaikutukset kansainväliseen talousjärjestelmään ja maailmankauppaan olivat minimaalisia.
Sitä vastoin seuraukset arabiyhteiskunnille ovat kohtalokkaat. Lännen ei tarvitse olla huolissaan kauaskantoisista seurauksista, mutta kylläkin tuon maailmankolkan, jonka nimissä islamismi esiintyy. Eivät vain pakolaiset, turvapaikanhakijat ja siirtolaiset kärsi, vaan kokonaiset kansat – ilman oikeudenmukaisuuden häivääkään – joutuvat maksamaan suunnattoman hinnan itse itsensä sijaisedustajiksi nimeämien toimista. On absurdia ajatella, että terrori voisi parantaa niiden tulevaisuudennäkymiä, joilla ne joka tapauksessa ovat huonot. Historia ei tunne yhtään esimerkkiä, että taantuvat yhteiskunnat, jotka tukehduttavat oman potentiaalinsa, olisivat pidemmän päälle kykeneviä selviämään.
Radikaalien häviäjien projektina, kuten nyt Irakissa ja Afganistanissa, on löytää keinot kokonaisen sivilisaation itsemurhan organisoimiseen. Ei ole todennäköistä, että heidän onnistuisi saada kuolemankulttiinsa jotain pohjatonta yleispätevyyttä tai tehdä siitä jotain ikuista. Heidän iskunsa ovat pysyvä taustariski, kuten jokapäiväinen liikennekuolema, johon olemme jo tottuneet. Tämän uhan kanssa fossiilisista polttoaineista riippuvaisen ja jatkuvasti uusia hävittäjiä synnyttävän maailman yhteisön on nyt vain elettävä.”
Hans Magnus Enzensberger esseessään ”Kauhunkylväjät” (julkaistu alunperin Der Spiegel-lehdessä marraskuussa 2005)
Ilmoita asiaton viesti
Jep, Allende ja Chile olivat uutisissa pitkään silloin lukioaikana.
Shanghai on 12 tuntia edellä New Yorkin aikaa. Katsoin CNN:ää kaverin soitettua ja kerrottua kaksoistorneista. Ei oikein nukuttanut sinä yönä.
Kaikki, myös Kiinassa, tunsivat syvää myötätuntoa amerikkalaisia kohtaan, kunnes Baby Bush alkoi puhua pehmeitä, ”he vihaavat vapauttamme”-tyyliin.
Minulla oli 18.9. lento Suomeen Pariisin kautta (Finnairilla ei 2001 ollut vielä suoria lentoja PVG-HEL) Air Francella. Välilaskun viisi turvatarkastusta Pariisissa CDG:lla alkoivat käydä hermoille, kun Shanghaissa kaikki oli lähes ”normaalia” turvatarkustuksessa.
Ilmoita asiaton viesti
Keväällä 2002 New Yorkissa käydessä välilasku oli Lontoossa. Eivät tainneet vielä silloinkaan sormet riittää turvatarkastusten laskemiseen.
Ilmoita asiaton viesti
Katsoin joskus yhdeksän maissa illalla TV:tä Shanghaissa ja yhtäkkiä ohjelma katkesi breaking news tiedotteeseen. Spektaakkeli koneiden törmäämisestä WTC-rakennuksiin oli niin utopistisen tuntuinen, että luulin ensin kyseessä olevan jonkinlainen lavastettu skenaario, mutta kun lisäksi tuli tieto Pentagonin törmäyksestä, niin oli pakko uskoa, että tosi oli kyseessä. Se tuntui silloin niin dramaattiselta, etten mielestäni ollut elämässäni nähnyt vastaavan magnituudin uutisia.
Ilmoita asiaton viesti
”Mitä 11. syyskuuta kenellekin merkitsee?”
– Hyvä kysymys. Mieleeni tulee WTC:hen kohdistettu terrori-isku, ja sen tarjoama esimerkki suhteellisuudesta. Estonian upotessa (1994) menehtyi 852 ihmistä, tsunamissa (2004) n. 230 000, ja Turkin taannoisissa maanjäristyksissä (2023) ehkä 52 000. Iskuissa New Yorkiin ja Washingtoniin 9.11.2001 menehtyi kolmetuhatta ihmistä.
Ilmoita asiaton viesti
Näköjään Karisen 9.11 aiheinen blogi on poistettu vaikka kyseessä oli täysin analyyttinen pohdinta ilman salaliittoja.
Syyskuun 11. päivän kohdalla ”ei saa unohtaa” tuskin pätee siihen liittyvien epämääräisyyksien vuoksi.
Ilmoita asiaton viesti
Täällä Yhdysvaltojen ulkopuolella tuo 9/11 on 11.9.
Ehdin vilkaista sekunnin ajan Karisen avausta, jossa hän korosti kertovansa joidenkuiden mielipiteistä eikä asettunut minkään teorian taakse. Olisipa mies yhtä varovainen ilmastoasioissa.
Ilmoita asiaton viesti
Näillä ”korostuksilla” ei näköjään suojaudu mahdollisilta poistoilta.
Ilmoita asiaton viesti
Ei se salaliittoteorioiden levittäminen siitä lievene, että ilmoittaa kertovansa ”joidenkuiden mielipiteitä”.
Ilmoita asiaton viesti
Tiedän Näräsen olevan fiksu jäbä sekä koulutuksensa kuin etenkin elämän kokemuksensa kautta. Mitä mieltä olet siitä, että syyskuun iskuissa kaksoistornien romahtaessa, useita tunteja myöhemmin romahti kerrostalo toisessa korttelissa? Ympärillä oli kymmeniä muita rakennuksia jotka eivät noin vain romahtaneet.
Romahtanut rakennus oli saman omistajan kuin kaksoistornit. Omistaja oli viikkoja aiemmin ostanut rakennuksille vakuutuksen terrori-iskujen varalle.
Ilmoita asiaton viesti
Hämäläinen, arvostan sarkasmiasi😃
Jos tuo kertomasi olisi edes totta, niin sehän vain osoittaisi että muita ympäristön rakennuksia huonommin perustetun talon omistaja ymmärsi pitää vakuutukset kunnossa 😃
Ilmoita asiaton viesti
Palataan vielä tähän WTC 7:n sortumiseen.
Teräsrakennus sortui maan tasalle vaikkei siihen osunut lentokonetta.
47-kerroksinen, täällä sitä pidettäisiin pilvenpiirtäjänä vaikka olihan se tosi matala WTC ykköseen ja kakkoseen verrattuna.
Ilmoita asiaton viesti
Näränen, en suinkaan piiloutunut ”toisten mielipiteiden taakse”, virheväittämä.
Kysyin ihan suoraan asiasta, kun lentävällä esineellä ei voi olla kahta erilaista lentopolkua.
Ilmoita asiaton viesti
Kirjoituskieltoni kesti vain yhden vuorokauden mikä voi joitakuita harmittaa.
Todetaan nyt vielä että Lloyde England on todellinen henkilö ja esiintynyt myös HS pääuutissivulla pääuutisena.
Netissä on paljon Englandin haastatteluja ja siellä häm tosiaan kertoo että ei nähnyt lentokonetta.
Kirjoitukseni poistettiin mikä jääköön US ylläpidon häpeäksi.
Mitä muuhun tulee, Osama bin Ladenista syntyy tätä nykyä paljon kirjallisuutta jälkeenjääneiden papereiden nojalla. Refefoin yhtä sellaista kirjaa väittäessäni hänen joutuneen matkustamaan toiselle paikkakunnalle kyetäkseen seuraamaan 9-11-tapahtumia. Ja sielläkin sai vain BBC:n lähetyksen näkymään. Tähänkin taidan vielä palata. BBC;n lähetyksessä oli yksi merkittävä anomalia. Piru piilee yksityiskohdissa, sanotaan.
Ilmoita asiaton viesti
Sovitaanko, että lopetetaan tähän spekulointi sillä, kuka näki lentokoneita. Lähikaduilla oli liikkeellä kymmeniä tuhansia ihmisiä.
Ilmoita asiaton viesti
Ehkä ilmaisin itseäni epäselvästi. Pääasia ei toki ole näkikö England lentokonetta vai ei vaikka sellainen väitetysti melkein raapi Englandin taksin kattoa.
Pääasia on että Lloyde England on päässyt uutisiin kertomuksella jossa lentokone on aiheuttanut vahinkoa hänen autolleen. Auton ja Englandin ollessa kuitenkin väärän tien varressa.
Sanottakoon vielä että kaatuneet katulampputolpat ja Englandin kokemukset ovat osa virallista tarinaa 9-11-turmista.
Tässä on kyse asiasta joka ei ole helposti selitettävissä. Kuka tai mikä kaatoi lamput ja miten yksi niistä päätyi Englandin taksin tuulilasin läpi (jos katulamppu syntyneessä reiässä ikinä kävi).
Ja jos lentokone kaatoi lamput, miksei koneen siipi katkennut osumasta tai syntynyt muuta ympäristössä näkyvää jälkeä osumasta.
Ilmoita asiaton viesti
Ongelmansa kullakin: muulla ihmiskunnalla ilmastonmuutos ja luontokato, Eskolla Englandin auto. ”Asia” on loppuunkäsitelty.
Ilmoita asiaton viesti