Mitäpä Arktis meille kuuluu?
CNN julkaisi upeasti kuvitetun jutun Venäjän lisääntyneestä aktiivisuudesta Jäämeren alueella. Varsinkin amerikkalaiset ovat tietenkin huolestuneita asian sotilaallisesta ulottuvuudesta, mutta eurooppalaiselta kannalta kiinnostaa koillisväylän sulaminen ihan kaupallisesti. Uhka vai mahdollisuus?
https://edition.cnn.com/2021/04/05/europe/russia-arctic-nato-military-intl-cmd/index.html
Sitä miettiessä tulee ajatelleeksi, että Ruotsi ja Suomi kuuluvat jostain syystä Arktiseen neuvostoon, vaikka Jäämeren rantaa ei kummallakaan ole. Paljon ihmisiä tietysti asuu Napapiirin pohjoispuolella ja Rovaniemellä on kuuluisa tutkimuskeskus. Otetaankohan meidät kuitenkaan ihan vakavasti?
Toisaalta: jos kerran ilmastonmuutos ei ole totta, mitä hätää tässä on…
https://edition.cnn.com/2021/04/05/europe/russia-arctic-nato-military-intl-cmd/index.html
Ilmoita asiaton viesti
Kekkosella Etyk….Salella Arktis…?
Ilmoita asiaton viesti
Toki Petsamo on itsenäisen Suomen alkuperäinen alue, vaikkakin tätä nykyä itäisen roistovaltion miehityksen alla Stalinin ryöstettyä sen meiltä 1944 ja itäkäsivartemme tultua vuoden 1947 Pariisin rauhanfestivaalin yhteydessä luovutetuksi ryöstäjälleen Viipurin läänimme ja Salla-Kuusamomme tapaan.
Ilmoita asiaton viesti
Petsamolla ei ole mitään historiallista suhdetta Suomeen. Vuonna 1920 Venäjän hallituksella oli kädet täynnä muilla rajoilla, joten Paasikiven ja Tannerin rauhoittamiseksi tyrkytettiin Petsamoa. Taustalla oli epämääräinen muistikuva tsaarin lupauksesta.
https://www.doria.fi/handle/10024/79262
Ilmoita asiaton viesti
Petsamon oli tsaari luvannut Suomelle jo 1864, mutta se toteutui vasta Tarton rauhassa 1920. Kolttiahan siellä pääasiassa asui aina jatkosotaan asti, suomalaisiksi halusivat mieluummin kaikki kuin jäädä venäläisiksi neuvostoleireille.
Petsamo on itsenäisen Suomen alkuperäinen alue, koskapa itsenäisen Suomen valtion maa-alue määritettiin Tarton rauhanneuvotteluissa ja sopimus allekirjoitettiin 14.10.1920. Suomi sai autonomia-ajan alueeseensa lisäksi Petsamon ja luopui Repolasta ja Porajärvestä Venäjälle. Kuten tiedät, venäläisten varustamat punaiset pitivät 1918 pitkään Suomen joitain alueita eri valtiona, jolla oli Venäjän tunnustus, ja sota jonkinmuotoisena jatkui Venäjän kanssa Tarton rauhaan asti, jonka Kansainliitto vahvisti kv-oikeudellisesti. Suomen tasavallan (jonka valtiomuotokin sovittiin oliko se 1919) alueeseen Petsamo kuului alusta alkaen eli valtiorajojen määrityksestä 1920 lähtien.
Myös Ahvenanmaa sovittiin Suomelle kuuluvaksi 1921 niin ikään naapurien ja Kansainliiton vahvistuksella, eikä Ruotsi ole sitä vielä ryöstänyt itselleen. Venäjä vei Petsamon lisäksi Karjalankin.
Ilmoita asiaton viesti
Kuten itsekin juuri kerroit, Petsamo kuului Suomeen laveimmankin tulkinnan mukaan vain vuodet 1920–44.
Ruotsilla ja Suomella ei ole Jäämeren rantaa.
Ilmoita asiaton viesti
Ja Petsamo kuului Suomeen. Ei kai siitä ole mitään epäselvyyttä.
Ja sitten Jatkosodan jälkeen Petsamo piti luovuttaa Neuvostoliitolle. Miksiköhän ? Uhkasiko Petsamo Leningradin turvallisuutta? Tai Neuvostoliiton laivaston purjehdusta Atlantille ? Vai oliko taustalla nikkelikaivos ja Jäniskosken voimalaitos ?
Että sopimuksiin perustuvia rajoja voitaisiin jälkikäteen siirrellä historiallisiin suhteisiin tai niiden puuttumisiin perustuen, siinäpä on sitten monessa paikassa sodan siemenet edelleenkin.
Ilmoita asiaton viesti
Arktinen alue tullee olemaan alue, jonne tehdään kilpailevia aluevaatimuksia – ohi kansainvälisten sopimusten.
Venäjällä on tuolla alueella ainakin kolme turvattavaa kohdetta (Murmansk, Shtokman, Yamal). Ehkä sotilastukikohdilla varaudutaan myös joko vaatimaan itselle kuulumattomia arktisen alueen varantoja tai estämään vaikkapa Kiinan esteetön saapuminen alueelle.
Joka tapauksessa Suomella ei ole alueella mitään pihviä kun ei ole mannerjalustaakaan.
Ilmoita asiaton viesti
Suomella myös voisi olla vaatimuksia tai ainakin intressejä itsenäisyysajan alkuperäiseen itäkäsivarteen merialueineen ja sen hyödyntämisoikeuksineen. Petsamon satama ja nikkelikin olivat melko tärkeitä ja tie Jäämerelle aina 1940-luvulle asti.
Ehkä ehdotetaan jotain demilitarisoitua yhteistalousaluetta ja kestävän kehityksen bisnessiirtokuntaa ilmastonmuutoksen hallitsemiseksi!
Ilmoita asiaton viesti
Saahan sitä ehdotella, vaikka Ydinaseetonta Pohjolaa.
Ilmoita asiaton viesti
Arktinen merijää ei korreloi oikein mitenkään väitetyn ihmisen muka aiheuttaman muutoksen kanssa vaan se seuraa ikiaikaisia syklejä melko orjallisesti.
Ilmoita asiaton viesti
Ikiaikaiset jäänmurtajat, kauppalaivat ja sukellusveneet kulkevat ihan samalla tavoin kuin edellisen interglasiaalin aikana 110 000 – 130 000 vuotta sitten. Täällä ei ole mitään nähtävää.
Ilmoita asiaton viesti
Tuhannen vuotta sitten sieltä on päässyt purjehtimaan vieläkin paremmin kuin nyt.
Tuolloin myös vihreä maa sai nimensä, kuten viinimaakin.
Ilmoita asiaton viesti
Grönlanti sen kummemmin kuin Newfoundlandkaan eivät ole ”siellä”, mutta ihan kiinnostuneena ottaisin vastaan tietoja koillisväylän valloittaneista nenetseistä tai muista.
https://fi.wikipedia.org/wiki/Koillisv%C3%A4yl%C3%A4
Ilmoita asiaton viesti
Eikä sua ihmetytä lainkaan se että 140 vuotta sitten koillisväylän läpi pääsi puurakenteisella purjelaivalla jossa 70 hevosvoimainen apumoottori? Nykyään tollasella ei taida päästä.
Ilmoita asiaton viesti
Onhan se kaksi kuukautta vuodesta ollut auki niin kauan kuin laivoja on ollut. Helppoa ei ollut Vegallakaan, joka jäätyi paikalleen talveksi.
Ajattelin sanoa, ettei voi olla niin vaikeata käsittää, että nyt on kyse konttialusten ja mahdollisesti sotalaivojen ympärivuotisesta kulusta. Mutta, tarkemmin ajatellen, tietenkin käsittäminen voi olla yhdelle vaikeampaa kuin toiselle.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä se on vaikea käsittää että siellä laivat kulkisivat ympäri vuoden kun nykyäänkin tarvitaan isoja ydinvoimalla liikkuvia jäänmurtajia jotta sieltä pääsisi edes keskikesällä takuuvarmasti läpi.
Tossa 10v takaperin kun sieltä meni iso kaasutankkeri läpi niin sitä oli avustamassa peräti 3 ydinkäyttöistä murtajaa. Edes Nesteen jäätä murtava tankkeri Uikku ei päässyt läpi ilman jäänmurtaja-apua. 140 v sitten toi Uikku olisi mennyt heittämällä ilman apuja läpi.
Ilmoita asiaton viesti
Ehkä nyt otetaan tämäkin uudelleen:
https://fi.wikipedia.org/wiki/Koillisv%C3%A4yl%C3%A4
Ei olisi Uikku mennyt 140 vuotta sitten helpommin kuin nykyään. Aivan huuhaata, historianvastaista valehtelua kuvitella, että vuotuinen jäätymisaika ei olisi ollut satoja vuosia vähenemään päin.
Ilmoita asiaton viesti
Jari-Pekka Vuorela, olet väärässä.
Koillisväylä on ollut purjehduskelpoinen keskiajalla purjealuksilla.
Siitä on todisteena maailmankartat joihin Venäjän pohjoisrannikko on piirretty oikein. On ollut siis oikein piirrettynä jo 1500-luvulla.
Esimerkiksi Piri Reis-kartassa vuodelta 1521. (Mittaukset tehty Koillisväylän osalta todennäköisimmin 1400-luvulla).
On olemassa myös saksalainen kartta 1500-luvulta jonka tekijä ei koskaan käynyt ulkomailla mutta joka myös osasi kuvata oikein Siperian rannikon.
En tässä ota kantaa kuka nämä karttojen pohjat on käynyt laatimassa, mutta aivan varmasti on käyty laatimassa ja nimenomaan laivoilla.
Ilmoita asiaton viesti
Kuten kaikki tietävät, koillisväylä on aina ollut auki kaksi kuukautta kesäisin, eihän tästä ole kiistaa. Rannikon karttaa voi tietysti piirrellä maaltakin käsin vaikka talvella.
Ilmoita asiaton viesti
Eli et ymmärrä asiaa. Kukaan ei yritä kulkea siellä nykyisin purjealuksella edes kesäisin.
Toisekseen, alue ei ole muulla tavoin kulkukelpoinen siten että siellä voitaisiin karttoja laatia. Talvisin liikkuminen estyy liiallisen kylmyyden tähden, kesäisin sulien soiden ja luonnonesteiden tähden.
Karttojen laatiminen ei vaan onnistu ilman että on käytettävissä alus ja että meri on niin jäätön, että heikkovoimaisella aluksella siellä voi kulkea.
Ilmoita asiaton viesti
Alueella on tietenkin aina kuljettu myös jokia pitkin pohjois-eteläsuunnassa, ihan meren rantaan asti. Englanninkielisen wikin artikkeli on varsin täydellinen.
Itse et selvästikään ole ymmärtänyt, mitä tämä avaus käsittelee, kun et ole vaivautunut lukemaan avauksessa mainittua CNN:n artikkelia tai NYTimesin pohdiskeluja Venäjän arktisista suunnitelmista.
Ilmoita asiaton viesti
Kuten tavallista, englanninkielisen wikin kirjoittajat malttavat olla suomenkielisiä hienojakoisempia, mutta yleiskuva on tietenkin sama:
https://en.wikipedia.org/wiki/Northeast_Passage
Ilmoita asiaton viesti
”Ikiaikaiset jäänmurtajat, kauppalaivat ja sukellusveneet kulkevat ihan samalla tavoin kuin edellisen interglasiaalin aikana 110 000 – 130 000 vuotta sitten.”
Nyt putosin kärryiltä.
Ilmoita asiaton viesti
Tämä oli niin sanottua ironiaa. Suosittua angloamerikkalaiseen kulttuuriin tutustuneen nuoren väestönosan parissa.
Ilmoita asiaton viesti
Eiköhän nämä viimein ole maailmanyhteisön tilaamia huolia. Hyvä että jotain todellistakin ilmenee.
Ilmoita asiaton viesti
Sarjassa ”maailmanyhteisön huolia”:
Melkoisen jysäyttävä uusi virstanpylväs globaalissa ajattelussa. Yhdysvaltain valtiovarainministeri Janet Yellen ehdottaa yleismaailmallista yritysverotuksen minimiä:
https://www.nytimes.com/2021/04/05/business/yellen-global-minimum-corporate-tax-rate.html
Ehkä on aika lopettaa humoristinen ”mitäpä meille kuuluu” -otsikointi.
Ilmoita asiaton viesti
”Mitäpä meille kuuluu” Niinpä. Täällä Rovaniemellä on yksi niin vähillä eväillä varustettu persu ehdokkaana, että hän valitti kuinka Lapin talvet ovat liian kylmiä ja olisi hyvä vaan, jos lämpiäisi.
Haittakansallismielisyys ei kestä edes kunnon talvia.
Ilmoita asiaton viesti
”Mitäpä Arktis meille kuuluu?”
– Suomi on yhtä pohjoisessa kuin Alaska, USA:n pohjoisin osavaltio. Samaan aikaan USA:n eteläisimmät osat sijaitsevat Saharan leveysasteilla, joten keskimäärin Yhdysvallat on paljon Suomea eteläisempi maa. Jos joku lempataan pihalle arktisesta yhteistyöstä, se ei saa olla ainakaan Suomi.
Ilmoita asiaton viesti
”Sitä miettiessä tulee ajatelleeksi, että Ruotsi ja Suomi kuuluvat jostain syystä Arktiseen neuvostoon, vaikka Jäämeren rantaa ei kummallakaan ole.”
Jos kaivat esiin niitä koillisväylän jääkarttoja ja vertaat niitä esimerkiksi Suomenlahden ja Pohjanlahden jääkarttoihin, niin muodostuu helposti konkreettinen kuva sittä, että edelleen, huolimatatta ilmaston lämpenemisestä, Siperian pohjoisrannikkoa myötäilevä laivareitti tarvitsee mittavasti jäänmurtajakapasiteettia. Siinä on Suomelle yksi hyvin konkreettinen liityntäpinta Arktiseen ympäristöön. Maailmassa suomalaiset osaavat parhaiten kehittää, suunnitella ja rakentaa jäänmurtajia. Sveitsiläisillä on kellonsa, suomalaisilla jäänmurtajansa.
Ruotsista en sitten tiedä, muuta kuin että suomalaisten pitää olla varuillaan, etteivät ruotsalaiset kohta myy suomalaisia jäänmurtajia ruotsalaisina tuotteina. Jos näin kävisi, niin en yhtään ihmettelisi.
Ilmoita asiaton viesti
Tämä oli ensimmäinen kommentti, joka käsittelee avauksen aihetta.
Ilmoita asiaton viesti
Hyvää kannattaa odottaa.
Ilmoita asiaton viesti