Neil Ferguson näkee aihetta optimismiin, Adam Tooze ei

Viikko sitten Imperial Collegen tutkija ja Britannian hallituksen neuvonantaja Neil Ferguson varoitti, että hallituksen siihen asti noudattama laumaimmuniteettistrategia johtaisi tehohoitoyksiköiden ruuhkautumiseen ja ehkä 260 000 ihmisen kuolemaan. Hallitus muutti strategiaa lockdownin suuntaan.

Tiistaina Oxfordin tutkija Sunetra Gupta julkaisi artikkelin, jossa arveltiin, että Britannian väestöstä jo puolella on sars2-koronavirustartunta; ja että kuolleisuusluvut jäisivät lopulta alle promilleen. Todettakoon heti, että tämäkin olisi kymmeniä tuhansia.

Neil Ferguson ei ole vakuuttunut Oxfordin ryhmän käyttämistä malleista, mutta on nyt kuitenkin ilmaissut varovaista optimismia kuolleisuusluvuista.

https://www.thetimes.co.uk/edition/news/nhs-now-likely-to-cope-with-coronavirus-says-key-scientist-rn5m6nggk

Ferguson toteaa, ettei maan toimintoja ”selvästikään” voida sulkea esimerkiksi vuodeksi. Nyt pitäisi keskittyä siihen, miten rajoituksia voidaan vähitellen purkaa, jotta talous saataisiin taas käyntiin.

Ferguson ei tietenkään ole trumpilainen ”kaikki pääsiäiskirkkoon ja seuraavana päivänä töihin” -intoilija. Hän lähtee siitä, että mahdollisimman laajaa testaamista ja kontaktien jäljittämistä tulee jatkaa.

Nyt vaikuttaa kuitenkin siltä, että tehohoitoyksiköt kestävät paineen ja epidemian ensimmäisen vaiheen pahin on ohi kolmen viikon kuluttua. Kunhan ihmiset jaksavat välttää turhia sosiaalisia kontakteja.

Neil Ferguson arvelee nyt, että Britannian tämänvuotiset koronakuolemat saattavat jäädä jopa alle 20 000:n. Ehkä puolet tai enemmänkin olisi niitä, jotka kuolisivat tänä vuonna joka tapauksessa.

Mantereen euroalueella saattaa olla aihetta samanlaiseen terveydenhoidolliseen optimismiin, mutta Adam Tooze ja Moritz Schularick pelkäävät, että Euroopan unioni ei ole ottanut opikseen runsaan vuosikymmenen takaisesta eurokriisistä. Columbia-yliopiston professori Tooze tunnetaan parin vuoden takaisesta kirjastaan Crashed.

Toozea ja Schularickia pelottaa euroalueen yhteisen päätöksenteon nopea halvaantuminen. Korjausliikkeeksi he kehottavat laskemaan liikkeelle pitkäaikaisia eurobondeja ja käyttämään hyväksi Euroopan vakausmekanismia, kun se suurella tohinalla aikaan saatiin:

https://www.theguardian.com/commentisfree/2020/mar/25/shock-coronavirus-split-europe-nations-share-burden

jpvuorela

Vuonna 1955 syntynyt toimittaja, yhteiskuntatieteilijä ja isoisä. Jazz forever.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu