Pientalonpojat, Perussuomalaiset ja Euroopan unioni

Perussuomalaisten huonon EU-vaalimenestyksen salaisuus on yksinkertainen: unioni ei kuollutkaan europarlamentin sisältä, nyt täytyy keskittyä sen tappamiseen hallituksesta käsin.

Aikanaan, kun Veikko Vennamo perusti SPP:n ja sittemmin laajensi sen idean SMP:ksi, oli olemassa maatalousväestö. Vennamo päätteli oikein, että kohtalainen osa siitä katsoo Kekkosen seuraajineen jotenkin pettäneen sen.

Varsinaista tulevaisuuden tavoitettahan vennamolaisilla ei ollut. Jonkinlainen hurskas toive vain siitä, että sukupolvi sukupolvelta pienempiin tiloihin jakautuva Suomen maaseutuväestö pärjäisi yhä suuremmilla maataloustuilla.

1990-luvulla selvisi, että Eurooppa ei pärjää hajoamalla atomeiksi. Perussuomalaiset -puolue perustettiin SMP:n raunioille pohtimaan, miten peräkammareissa pärjätään tästä lähtien. Kannatuksen kannalta olennaiseksi arvattiin ihan oikein kaiken ulkomaalaisen ja kaikkien ulkomaalaisten torjunta.

Ongelmaksi tuli, että uudessa maailmanjärjestyksessä Euroopan unioni ei ollut missään mielessä ulkomaata. Asia vahvistettiin jopa perustuslailla. Jollakin perusteella eurooppalaisen puolueen pitäisi pärjätä Euroopan parlamentin vaaleissakin.

Keksittiin, että voihan sinne europarlamenttiin mennä tuhoamaan järjestelmää sisältä käsin.

Vuoden 2019 eurovaaliohjelmassaan Perussuomalaiset kirjoitti:

”EU ei ole ikuinen. Jo ennen unionin lopullista hajoamista perussuomalaiset näkee pidemmän aikavälin strategisena tavoitteena Suomen hallitun EU-eron joko yksin tai osana laajempaa EU-kriittisten maiden joukkoa. On harhaluulo, että Euroopan maiden välinen rauha ja sisämarkkinoiden ylläpitäminen vaatisivat tuekseen poliittisen unionin.”

Tuloshan oli ihan hyvä: kannatus 13,8%. Viidessä vuodessa kävi kuitenkin ilmi, että unioni ei ole ”lopullisesti” hajoamassa, eikä se Hakkarainenkaan tunnu saavan taakseen kovin suurta joukkoa, kun asuukin aika suuren osan ajastaan koko Euroopan ulkopuolella.

Pakko oli yrittää vuoden 2024 eurovaaliohjelmassa vähän rauhallisemmin:

”Lähitulevaisuudessa ei ole kuitenkaan realistista, että Suomi yksipuolisesti jättäisi EU:n. Potentiaalinen ero EU:sta todennäköisesti tapahtuisi samanaikaisesti muiden Pohjoismaiden kanssa, jolloin pohjoismainen yhteistyö myös
tiivistyisi.”

Tuloksen tiedämme: kannatusromahdus 7,6%:iin. Suomen Sisun ydinjoukko, joka kannattaa puoluetta kaikkea vierasta vastustaakseen, ei vaivautunut uurnille näin laimeaa ohjelmaa äänestämään.

Puolueella on kuitenkin sisäministeri ja oikeusministeri maan hallituksessa. Ainahan sitä voidaan rakennella vaikka perustuslainvastaisia lakiesityksiä, jotta ei tarvitsi missään tapauksessa ottaa minkäänlaista yhteyttä Euroopan unionin yhteisiin elimiin Euroopan unionin rajaa koskevissa kysymyksissä.

jpvuorela
Tampere

Vuonna 1955 syntynyt toimittaja, yhteiskuntatieteilijä ja isoisä. Jazz forever.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu