Pitäisikö Lähi-Idässä uskonto korvata toivonnolla?
Ihmisiä on kahdenlaisia: niitä, jotka aina ensisijaisesti olettavat, että hyvin tässä käy; ja meitä jotka muistamme perimmäiset luonnonlait.
Suljetussa systeemissä kaikkea on aina yhteensä yhtä paljon; ja lopulta kaikki menee päin helvettiä kuitenkin. Onneksi emme varmasti tiedä, mitkä kaikki systeemit ovat suljettuja. Oppimisen mahdollisuus on silloin tällöin olemassa.
Talutellessani namibialaisia sotasokeita Näkövammaisten ammattikoulussa 40 vuotta sitten en oikein jaksanut uskoa, että Namibia itsenäistyisi omana elinaikanani; tai, että Etelä-Afrikan apartheid päättyisi muutamassa vuodessa. Sellaistakin kuitenkin näköjään voi tapahtua.
Kuvitellaan nyt hetkeksi, että jokin kahden valtion ratkaisu Palestiinan ja Israelin konfliktiin olisi mahdollinen, vaikka Alaha eli Elohim onkin kännipäissään luvannut koko alueen kahdelle eri porukalle. Miten pantaisiin liikkeelle seuraava rauhanprosessi?
Israelin Knesset voisi aloittaa antamalla kenkää Netanjahulle ja poliisien pomolle, turvallisuusministeri ja terroristi Itamar Ben-Gvirille:
https://en.wikipedia.org/wiki/Itamar_Ben-Gvir
Sen kummemmin Länsirannalla kuin Gazassakaan ei ole kohta pariin vuosikymmeneen ollut mahdollisuutta valita hallitusta demokraattisesti. Voisiko Fatah kuitenkin jollakin siistillä tavalla siirtää Abbasin eläkkeelle? Länsirannallahan Hamasista ei ole koskaan tykätty, mutta luulisi aika monen Gazan kaistallakin jo tajuavan, että näin ei voi jatkua.
Joidenkin tutkimusten mukaan palestiinalaisjohtajista luotetuin ja suosituin voisi olla Marwan al-Barghuthi. Kuka hänet johtoon nimittäisi, en osaa sanoa. Ongelma on, että hän istuu vankilassa tuomittuna terroristina… Kuten Jomo Kenyatta ja Nelson Mandela aikoinaan.
https://en.wikipedia.org/wiki/Marwan_Barghouti
Toki Kenian ja Etelä-Afrikan tilanteet olivat selväpiirteisempiä sikäli, että molemmissa kyse oli kiistatta yhdestä valtiosta, jota pitkään hallitsi pieni rasistinen vähemmistö. Israeliin pitäisi saada hallitus, joka tajuaa, että kehityksen kohti samaa tilannetta voisi vielä estää.
https://en.wikipedia.org/wiki/Itamar_Ben-Gvir
https://en.wikipedia.org/wiki/Marwan_Barghouti
Ilmoita asiaton viesti
Ei tule kevättä noillakaan eväillä. Arabit ovat imeneet sotimishalunsa jo äidinmaidossaan eikä usko muuta kun kait aseita. Eli niille pitää puhua sitten sitä kieltä, mitä ymmärtävät?
Ilmoita asiaton viesti
Arabit ovat imeneet sotimishalunsa jo äidinmaidossaan eikä usko muuta kun kait aseita. Eli niille pitää puhua sitten sitä kieltä, mitä ymmärtävät?
———————————
No miten sitten perustelet sen, että kaikkien niiden Arabi naapureiden kanssa Israel on tehnyt rauhansopimuksen, paitsi niiden kanssa, joita se miehittää?
Ilmoita asiaton viesti
Sepä on helppo selittää. Muut arabit asuvat omissa maissaan eivätkä ole jatkuvasti hyökkäilleet Israeliin. Palestiinalaiset ovat tehneet iskujaan jatkuvasti Israelin sisällä. He eivät ole edes harkinneet hyväksyvänsä Israelin valtiota vaan sanovat avoimesti tuhoavansa Israelin. Sovi nyt niiden kanssa jotain sitten.
Ilmoita asiaton viesti
Sepä on helppo selittää. Muut arabit asuvat omissa maissaan eivätkä ole jatkuvasti hyökkäilleet Israeliin. Palestiinalaiset ovat tehneet iskujaan jatkuvasti Israelin sisällä.
————————————–
Mutta eikös tämä ongelma ratkea juuri sillä, että Israel tunnustaa Palestiinan ja heidän välilleen tulee molempien valtioiden tunnustama raja, aivan kuten Egyptin ja Jordanian kanssa?
Ilmoita asiaton viesti
Jaloa Israelilta tehdä rauha Jordanian ja Egyptin kanssa, vaikka ne eivät olleet edes hyökkäilleet…
Hamas on tehnyt iskuja, kuten epäilemättä jotkin muutkin ryhmät, mutta suurin osa palestiinalaisista on, paitsi harkinnut hyväksyvänsä, myös hyväksynyt Israelin valtion. Kyse on vain siitä, saako PA omansa.
Niin Likud kuin Hamas haluavat vain yhden suvereenin valtion joelta merelle, mutta useimmat muut israelilais- ja palestiinalaispuolueet kannattavat kahden valtion mallia.
On Likudin ja Hamasin yhteinen etu jatkaa sotaa.
Ilmoita asiaton viesti
Vähän timittelijalle.
Egypti taisi hyökätä kahdesti ja Jordania kerran Israeliin.
Googlaa Jom Kippur ja Kuuden päivän sota muistisi viekistämiseksi.
Ilmoita asiaton viesti
Ilmeisesti Hämäläinen ei muista tätä. ”Viekistä” häntä.
Ilmoita asiaton viesti
Tiedät varmaankin mitä sana ”jatkuvasti” tarkoittaa? Luulisi ainakin?
Kuuden päivän sodastakin taitaa olla jo 50 vuotta?
Ilmoita asiaton viesti
Siitä on 56 vuotta. Jom Kippur -sodasta on 50 vuotta. Anna olla, kun et viitsi tutustua ketjun aiheeseen.
Ilmoita asiaton viesti
Tärkeämpää olisi antaa palestiinalaisten äänestää sveitsin malliin asioista, eikä ihmisistä jotka päättävät nämä heidän puolestaan.
Tällöin he kokisivat olevansa kollektiivisesti vastuussa tekemisistään ja samalla voisivat opetella demokratiaa ja ns. hiljainen enemmistö sitten pääsisi vaikuttamaan asioihin myös. Jos valtaan pääsee joku paikallinen puolue, se korruptoituu ennemmin tai myöhemmin.
Äänestettäviä asioita voisi olla vaikka peruskoulun opetussuunnitelman sisältö.
Ilmoita asiaton viesti
Tärkeämpää olisi antaa palestiinalaisten äänestää sveitsin malliin asioista, eikä ihmisistä jotka päättävät nämä heidän puolestaan.
————————————
Pitäisikö Palestiinalaisten antaa äänestää siitä lopetetaanko heidän miehityksensä?
Ilmoita asiaton viesti
Rehellisesti sanoen en oikein usko vaaleihin, joissa valtaan ei pääse jokin puolue 🙂
Ilmoita asiaton viesti
Puolueiden äänestämisessä on se ongelma, että usein äänestäjä joutuu tekemään kompromissin monessa asiassa.
Jos taas äänestetään asioiden toteuttamistavoista, eikä tavoitteista (joita puolueet lupaavat), äänestäjä saa enemmän vaikutusvaltaa, ja samalla tulee mitattua sen vallassa olevan politiikan kannatus säännöllisesti.
Ilmoita asiaton viesti
Tarkoitat että ”joissa valtaan ei pääse sosialistit”?
Ilmoita asiaton viesti
Se olisi tietenkin parasta. Aika synkältä on näyttänyt Israelissakin sen jälkeen, kun Barakin hallitus äänestettiin ulos 🙂
Mutta Riekin (vaikkakaan ei ketjun varsinaisessa) asiassa pysyäkseni: p e l k i l l ä kansanäänestyksillä ei maata voi hallita, Sveitsiäkään. Jonkun täytyy muotoilla kysymykset.
Ilmoita asiaton viesti
Kaikenlaista hyveellisyyttä korostava suvaitsevaisto ei pysty peittämään piilorasistista suhtautumistaan palestiinalaisiin. Tätä häpeää joudumme kantamaa varmasti satojen vuosien päästä.
Kaikki ymmärtävät, että venäläiset ovat imperialistisen valloitushulluutensa vankeja. Kaikki kunnia heidän ylevälle menneisyydelleen. Suvaitsevaisto tuntuu pitävät palestiinalaisia jollakin tavalla vajaavaltaisina reppanoina, joilla ei voi olla muodostunut ja kehittynyt vuosituhansien aikana itsenäistä kurkunkatkontakulttuuria, josta olla ylpeitä. Tämä on heidän ihmisarvon räikeää vähättelyä ja apartheidia.
Ilmoita asiaton viesti
Oletko ihan varma, ettet kopioinut epähuomiossa jostain toisesta blogista tätä: ”Kaikki ymmärtävät, että venäläiset ovat imperialistisen valloitushulluutensa vankeja. Kaikki kunnia heidän ylevälle menneisyydelleen.”
Ilmoita asiaton viesti
Toistellaanpa nyt muutamia syitä miksi tämä vaan ei voi toteutua. Ajatellaan nyt vuotta 1814. Tanska ja Ruotsi ovat ikuisia vihollisia ja tapelleet keskenään ainakin 600 vuotta. Ajatus Tanskan ja Ruotsin pysyvästä rauhasta on unelmahöttöä ja optimismia eikä sovi realismin pessimismiin. Tanskalaiset eivät kulttuurisesti sovi Ruotsiin eivätkä ruotsalaiset kulttuurisesti Tanskaan. Viime kädessä rauhan estävät skånelaisalueet jotka eivät voi integroitua Ruotsiin.
Sitä paitsi Egypti ja Israel ovat olleet rauhassa vain 50 vuotta, Israel ja Jordan vasta 56 mikä todistaa arabimaiden ja Israelin rauhan mahdollisuuden erilaisten syiden vuoksi.
Yllä saattoi olla hiukan ironiaa.
Ilmoita asiaton viesti
….niin, mutta mitä niissä alla kulkevissa syvissä vesissä alueella virtaa. Pohjoismailla virtaa yhteneväistä litkua. Ehkä ymmärrämme sen kun katsotaan Lähi-Idän maiden perustuslakeja.
Jouko Jääskeläinen hoksasi katsoa tätä puolta asiasta, lieneeköhän hänen uusin kirjansa peräti valtiotieteen väitös, en ole ihan varma, mutta tilasin juuri itsekkin hänen asiaa koskevan esityksensä pdf:nä ilmaiseksi,
Ja varsin mielenkiintoinen maailma odotettavissa.
tilaukset kompassi.org j
Rauha ja Lähi-itä pdf-
Ilmoita asiaton viesti
”Toki Kenian ja Etelä-Afrikan tilanteet olivat selväpiirteisempiä sikäli, että molemmissa kyse oli kiistatta yhdestä valtiosta, jota pitkään hallitsi pieni rasistinen vähemmistö. Israeliin pitäisi saada hallitus, joka tajuaa, että kehityksen kohti samaa tilannetta voisi vielä estää.”
Tuossa on aika lähellä koko ongelman ratkaisu. Mau-Mau kapina Keniassa aikoinaan oli heimojen, joilla oli omasta mielestään oma identtiteeti. Britit poistuvat. Sama tapahtui Rhodesiassa. Tilanne on edelleen epäselvä monissa maanosan valtioissa. Somalia Eritrea jne. Etelä-Afrikassa kyse oli buurien jättämästä perinnöstä ja toki brittien.
Kosto elää ja on voimissaan. Eiköhän noita esimerkkejä jo löydy ja lisää polttopisteitä on tulossa. Jotenkin vain näen ei ole muuta vaihtoehtoa kuin se, että nyt peli seis ja funtsitaan tilanne uudelleen. Naaivi ajatus mutta ei tyhmä.
Ilmoita asiaton viesti
Joo, mutta Lähi-Idän lait on viidakon lait.
Ilmoita asiaton viesti