Pitäisikö Lähi-Idässä uskonto korvata toivonnolla?

Ihmisiä on kahdenlaisia: niitä, jotka aina ensisijaisesti olettavat, että hyvin tässä käy; ja meitä jotka muistamme perimmäiset luonnonlait.

Suljetussa systeemissä kaikkea on aina yhteensä yhtä paljon; ja lopulta kaikki menee päin helvettiä kuitenkin. Onneksi emme varmasti tiedä, mitkä kaikki systeemit ovat suljettuja. Oppimisen mahdollisuus on silloin tällöin olemassa.

Talutellessani namibialaisia sotasokeita Näkövammaisten ammattikoulussa 40 vuotta sitten en oikein jaksanut uskoa, että Namibia itsenäistyisi omana elinaikanani; tai, että Etelä-Afrikan apartheid päättyisi muutamassa vuodessa. Sellaistakin kuitenkin näköjään voi tapahtua.

Kuvitellaan nyt hetkeksi, että jokin kahden valtion ratkaisu Palestiinan ja Israelin konfliktiin olisi mahdollinen, vaikka Alaha eli Elohim onkin kännipäissään luvannut koko alueen kahdelle eri porukalle. Miten pantaisiin liikkeelle seuraava rauhanprosessi?

Israelin Knesset voisi aloittaa antamalla kenkää Netanjahulle ja poliisien pomolle, turvallisuusministeri ja terroristi Itamar Ben-Gvirille:

https://en.wikipedia.org/wiki/Itamar_Ben-Gvir

Sen kummemmin Länsirannalla kuin Gazassakaan ei ole kohta pariin vuosikymmeneen ollut mahdollisuutta valita hallitusta demokraattisesti. Voisiko Fatah kuitenkin jollakin siistillä tavalla siirtää Abbasin eläkkeelle? Länsirannallahan Hamasista ei ole koskaan tykätty, mutta luulisi aika monen Gazan kaistallakin jo tajuavan, että näin ei voi jatkua.

Joidenkin tutkimusten mukaan palestiinalaisjohtajista luotetuin ja suosituin voisi olla Marwan al-Barghuthi. Kuka hänet johtoon nimittäisi, en osaa sanoa. Ongelma on, että hän istuu vankilassa tuomittuna terroristina… Kuten Jomo Kenyatta ja Nelson Mandela aikoinaan.

https://en.wikipedia.org/wiki/Marwan_Barghouti

Toki Kenian ja Etelä-Afrikan tilanteet olivat selväpiirteisempiä sikäli, että molemmissa kyse oli kiistatta yhdestä valtiosta, jota pitkään hallitsi pieni rasistinen vähemmistö. Israeliin pitäisi saada hallitus, joka tajuaa, että kehityksen kohti samaa tilannetta voisi vielä estää.

jpvuorela
Tampere

Vuonna 1955 syntynyt toimittaja, yhteiskuntatieteilijä ja isoisä. Jazz forever.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu