Rokottakaa hoitoalan henkilöstö

Lähes neljä miljoonaa suomalaista on nyt saanut kaksi koronarokoteannosta.

Pitäisin ihmeellisenä, jos muutamalle tuhannelle ei ilmaantuisi nivel- ja lihaskipuja, päänsärkyä, kuumetta tai väsymystä rokotuksen jälkeen. Tai siis absoluuttisesti minkä tahansa jälkeen.

Tuntemistani ikäisistäni näitä oireita on joka viikko jokaisella. Elämää tietysti yksinkertaistaa, jos keksii mahdollisen selityksen. Rokotukset eivät kuitenkaan luo immuniteettia nivel- ja lihaskivuille, päänsärylle, kuumeelle tai väsymykselle. Saati sitten infarkteille, syöville ja onnettomuuksille.

Tiistaita seuraa keskiviikko. Elämää seuraa kuolema. Mutta moni selviää liikenteessäkin melko vanhaksi, jos ei astu joka bussin eteen ja käyttää turvavyötä.

Kukaan ei ole ehdottamassa yleistä rokotuspakkoa, mutta tilaisuudet ja liikkeet saavat valita asiakkaansa. Terveydenhuollon henkilöstölle pakon pitäisi olla kirjaimellinen.

Tällä hetkellä terveysalan työnantajalla ei ole oikeutta kysyä terveystyöntekijän rokotustilanteesta. Rokottamattomia pyörii jopa antamassa toisille rokotuksia.

Minusta tartuntatautilain 47 § pykälän perusteella voisi täysin ilmeisesti määrätä rokotuspakon jotakin tiettyä pandemiaa vastaan jollakin määritellyllä maantieteellisellä alueella tai jollekin tietylle ammattiryhmälle, valtioneuvoston asetuksella:

”Valtioneuvoston asetuksella voidaan säätää järjestettäväksi pakollinen rokotus, jos kattava rokottaminen on välttämätöntä väestön tai sen osan hengelle ja terveydelle vakavaa vahinkoa aiheuttavan yleisvaarallisen tartuntataudin leviämisen ehkäisemiseksi. Pakollinen rokotus voidaan rajoittaa myös tiettyyn väestön osaan, ryhmään tai ikäluokkaan.”

Ihan minimissään jokaisen hoitoalan asiakkaan pitäisi saada palvelunsa henkilöltä, jonka rokotustilanteen hän tietää.

+15
jpvuorela
Tampere

Vuonna 1955 syntynyt toimittaja, yhteiskuntatieteilijä ja isoisä. Jazz forever.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu