Rokotuspakko on oikea koronapassi

San Franciscon kaupunkiin tulee viikon kuluttua, 20. elokuuta, yleinen koronarokotuspakko:

Baareihin, ravintoloihin, klubeihin, teattereihin, konserttisaleihin ja sisäliikuntatiloihin pyrkivien 12 vuotta täyttäneiden täytyy osoittaa todistus rokotuksesta Sars-CoV-2 -virusta vastaan. 13. lokakuuta rokotuspakko tulee kaikille terveysasemien, hoivakotien, päiväkotien, hammashoitoloiden ja apteekkien työntekijöille ja kodinhoitajille.

Negatiivisella testituloksella ei enää ole merkitystä. Tämä on selvä linja, ja järkevä, mielestäni. Ilmeisesti Yhdysvaltain ja Kalifornian kunnallinen itsehallinto sallii päätöksen, mutta seurataan nyt vielä mahdolliset oikeushaasteet.

Euroopan ja Suomen koronapassikeskustelua hallitsee epämääräisyys testaamisen suhteen. Niinpä Ranskassa lakkautettiin jo ja Saksassa lakkautetaan lokakuussa ilmaiset testit. Saksan päätös toimii inhimillisemmin. Ranskan hallitus, tavanomaiseen fascistiseen tapaansa, julisti passipakon samana päivänä, kun ilmaiset testit lopetettiin ilman varoitusta.

Itse en ole koskaan oikein ymmärtänyt, mitä on tarkoitus todistaa sillä, että on testattu toissapäivänä.

San Franciscoa koskevista uutisista ei käy selvästi ilmi, tarvitaanko rokotustodistuksen saamiseen kaksi piikkiä. Euroopan koronapassimaissahan riittää yleensä yksi, mitä suomalaisessa keskustelussa ei tavallisesti tiedetä.

Minun on 66-vuotiaana, kahdesti Comirnatylla rokotettuna, helppo pohtia asiaa viileästi, mutta ennustanpa, että keskustelupalstojen syksystä tulee kuumempi.

Suomalaiset kolumnistit ja muut oppositiopoliitikot ovat näköjään yksimielisiä siitä, että valmiuslakia ei saa ottaa käyttöön, mutta hallituksen on silti jyrättävä avi:n lailliset päätökset. Krista Kiuru ei saisi vaatia avia perääntymään mistään, mutta hänen pitäisi silti kumota lailliset päätökset, koska kirjeillä ei ole juridista merkitystä.

Tämä riita koskee pelkkiä lukumääräsuosituksia. Entäs, jos – no, kun – aikuisten rokotuspakko tulee.

+3
jpvuorela
Tampere

Vuonna 1955 syntynyt toimittaja, yhteiskuntatieteilijä ja isoisä. Jazz forever.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu