Sananvapaus, naisnyrkkeily, Facebook ja Richard Dawkins
Itse en ole koskaan tullut kuuluneeksi Facebookiin. Tämä ei johdu siitä, että pitäisin Mark Zuckerbergia jotenkin oudompana somejohtajana kuin kilpailijoita, päinvastoin.
Postaan kyllä silloin tällöin jotain Instagramiin ja Threadsiin. Satuin vain joskus pari laitetta käyttöön ottaessani liittymään Twitteriin, ja minunkin aikani on rajallinen.
Nyt löysin X:stä, joka on muuten yhä myös twitter.com, hurjan viestin eräästä Facebook-tapauksesta. Richard Dawkins kertoi, että koko hänen Facebook-tilinsä oli poistettu perustelematta. Syynä oli ilmeisesti ihan toisella alustalla, X:ssä, julkaistu vinoilu.
Maailmankuuluna biologina Dawkins oli tullut ihmetelleeksi, miten XY-henkilöt voivat osallistua olympianyrkkeilyn naisten sarjaan. Tämä oli viesti muiden joukossa. Dawkinsin muut viimeaikaiset viestit käsittelevät sellaisia asioita kuin:
Saavuttaako tekoäly joskus tietoisuuden?
Voiko moraali olla objektiivinen ilman jumalaa?
Mikä on sattuman osuus tietoisuuden synnyssä?
Onko tieteellisen faktan piilottaminen koskaan oikeutettua?
Onko ihmisillä vapaa tahto?
Näistä asioista saa ilmeisesti toisaalla somessa keskustella menettämättä Facebook-tiliään, mutta Kansainvälisen olympiakomitean testausmenetelmien puutteita ei saa kommentoida.
Katselin muuten molempien putinistiliiton hylkäämien ”naisten” ottelut. Kultamitaliinhan ne päättyivät. Richard Dawkins ja JK Rowling ovat oikeassa, Kansainvälinen olympiakomitea ja Facebook väärässä.
Näin nämä asiat koetaan:
https://x.com/RichardDawkins/status/1821548417421906120
Ilmoita asiaton viesti
Identifioiko se tv-kuvaaja itsensä juoksijoihin, joka lähitarkkaili juoksukisaa juoksuradalla Pariisissa? Onneksi valppaat juoksijat olivat hereillä ja kierivät kuvaajan kahtapuolta.
ps vastaava tapaus sattui tässä viimeksi suurkisoissa äskettäin.
ps2.
En malta olla liittämättä tähän erästä alkumuistoa nyt parin viikon ajan voimakkaasti tajuntoihin vaikuttaneen miljöön, Stade de Francin takavuosilta:
Stadion rakennettin 1998, ensikosketuksen sen lähipiiriin sain 2001 kun lentokenttäbussilla ajoimme kohden keskustaa: kuljettaja sanoi että hieman koukkaamme, koska stadionilla on tänään Ranska-Algeria -jalkapallomaaottelu, ja siksi kiertotie. Kävi kuitenkin niin, että jouduimme keskelle kiihkeää maaottelumarssia, jossa ”valtava” algerialaisten jalkapallofanien joukko saartoi meidät, lauloi ja huusi kehoitushuutojaan. Kiihkeimmät tulivat lähes pysähtyneen bussin viereen, koputtelivat ja paukuttelivat käsillään bussin seiniä ja ikkunoita, kiihkeimpien korostaessa kansallisuusintoaan paukuttelemalla kylkiä rimoilla joissa oli banderolleja ja lippuja. Pyrkipä joku uskalikko repimään etuovea aukikin.
Oli 6.10.2001.
Seuraavana päivänä eli 7.10.2011 Bush jr lähti Irakiin.
Pariisinviikosta muodostuikin sitten terrorismin vastaisen torjuntataistelun leimaama lomaviikko.
Ilmoita asiaton viesti
”Kansainvälinen olympiakomitea ja Facebook väärässä.”
Näin on, niin kuin myös sinäkin. 15-vuotiaat päihittää naisten maajoukkueet lajissa kuin lajissa 20-0. Miestä ei saa päästää naista vastaan nyrkkeilykehässä. Kohta joku kuolee vaikka vapaaottelussa.
Ilmoita asiaton viesti
Missä minä siis olen väärässä?
Ilmoita asiaton viesti
Tekoäly toimii asetettujen parametrien kautta ilman harkintaa.
Se on varsinainen uhkakuva tulevaisuudesta
Ilmoita asiaton viesti
Noita filosofisia, tieteeseen ym. ”syvämietteisiä” asioita ei kannata FB:ssä käsitellä tai niistä kirjoitella.
Sen sijaan FB-kaupunkisivut eri kehityshankkeista, harrastesivut mm. autoista, fillaristien, ym. hyviä.
”Tampereen puskaradio” auttavat löytämään nopeasti kadoneita henk. kohtaisia tavaroita. Ex-työpaikkakaverit ja oikeat tunnistetut ”kaverisivut” toimivat.
Tai vaikka ”Friends on Malmi Airport”, ”Eteläpuiston ystävät” ja puolustajat ovat kullan arvoisia vaikutuspalstoja.
Olen ollut mukana lähes alusta alkaen.
Yksityisyisyystiedot pitää rajata.
Ilmoita asiaton viesti
Ihan hyvä kirjoitus.
Niille jotka muistavat kuulleensa Richard Dawkinsin nimen jossain mutta eivät muista missä, niin todennäköisesti niiden tilaisuuksien dokumentoinneissa, joissa hän on vahvin äänenpainoin edustanut anti-kreationismia.
Evoluutiobiologina hän on mm. ottanut tieteellisesti kantaa Jumalan olemassaoloon.
Ilmeisesti hän ei pidä itseään täysin ateistina, mutta hänen mukaansa todennäköisyys (Jumalan olemassaololle) lähestyy nolla-arvoa.
Ilmoita asiaton viesti
Tollanen video pyörii facessa ainakin vielä.
https://www.facebook.com/watch/?v=472545438888524
Ilmoita asiaton viesti
No, Dawkinsillakaan ei tosin ole varmaa tietoa kenenkään olympianyrkkeilijän kromosomeista,
Ilmoita asiaton viesti
Ei ole. Hän on uskonut IBA:n puheenjohtajan Umar Kremljovin alkuperäistä ilmoitusta, että Khelifin MM-hylkäys johtui XY-kromosomista. Rehellisesti sanoen, niin uskon minäkin.
Olisi oikeastaan oman blogiavauksensa aihe, miten oudosti terveystietojen yksityisyys eroaa dopingtestauksessa ja sukupuolitestauksessa. Kromosomitestaus otettiin käyttöön vuonna 1966, mutta siitä on olympiakisoissa luovuttu yksityisyysongelmien tähden.
Samaan aikaan huippu-urheilijoilta on viety dopingtestauksen varjolla niin terveystietojen yksityisyys kuin muutkin ihmisoikeudet.
Näin kertoo Aku Partanen:
”Joka vuorokaudelle tulee puhelinsovelluksen kautta laittaa yöpymispaikka ja tunnin aikaikkuna, jolloin pitää olla testaajien tavoitettavissa. Jokaisen päivän säännölliset rutiinit tulee ilmoittaa. Jos vaikka treenaa joka päivä kello 8–11, se pitää ilmoittaa.”
https://yle.fi/a/74-20104256
Ilmoita asiaton viesti
Sinänsä omaan oikeuskäsitykseeni mahtuu ajatus siitä, että erityisesti naisten kilpaurheilussa olisi käytössä yhtenäinen ja kaikkia osallistujia koskeva testausmenelmänsä (xx).
Ilmoita asiaton viesti
Laajempi kysymys on se, että mihin saakka kromosomiperustaista (geneettistä) sukupuolijaottelua on syytä houdattaa – kilpaurheilun ulkopuolella on myös elämää.
https://www.thetech.org/ask-a-geneticist/articles/2010/ask352/
Ilmoita asiaton viesti
Laajempi tietysti, mutta ei kovin vaikea. Kilpaurheilun säännöt ovat kilpaurheilun sääntöjä, eivät muun elämän. En vastusta dopinginkaan sääntelyä:
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/jpvuorela/no-otetaan-sitten-kantaa-nyrkkeilyyn/
Ilmoita asiaton viesti
Joiltain osin (suuremmalta osin) yleinen keskustelu tästä aiheesta on kuitenkiin levinnyt argumenteiltaan kilpaurheilun ulkopuolelle ja siten myöskin Dawkins kärjistävillä piikeillään on lietsomassa kulttuurisotaa.
Ilmoita asiaton viesti
Kulttuurisotaa…no mikäs on sinun näkemyksesi urheilun sarjajaosta miehiin ja naisiin?
Ilmoita asiaton viesti
Ihan hyvä että on eri sarjat olemassa olympiatason kilpaurheilussa.
Ja toisaalta sitten on hyvä, että normaalissa yhteiskunnallisesti järjestäytyneessä kanssakäymisessä henkilön sukupuolen määrittelee ensisijaisesti henkilö itse identiteettinsä mukaiseksi.
Ilmoita asiaton viesti
Mukaviakin someuutisia nyrkkeilystä:
https://x.com/eurosport/status/1822305437032620102
Ilmoita asiaton viesti