Suolaa, suolaa, enemmän sähköä
Mikä on maailman myydyin automerkki kymmenen vuoden kuluttua?
Kukaan ei ehkä vielä tiedä sen nimeä, tai ainakaan sitä nimeä, jolla sitä silloin tarjotaan eurooppalaisille ja amerikkalaisille.
Kiinassa valmistettava täyssähköauto se kuitenkin on ja käyttää natriumakkuja, koska pallon pinnalta irtoaa natriumia parin prosentin kustannuksilla litiumin hinnasta.
Jos silloinkin sattuisi olemaan talvia, natriumakuissa olisi se puolensa, että niitä eivät pakkaset häiritsisi.
Tälläiset blogit luovat toivoa tulevaisuuteen.
Ilmoita asiaton viesti
Mua kirpaisi juuri tänään pahasti kun piti panna 900 euroa vm 2000 Volvon korjauksiin jotta pääsee uusintakatsastuksesta läpi. Mukava ja tilava auto muuten, tollanen vanha V70 jermeri.
Odotan malttamattomana 2030-lukua, jolloin ihmiset vaihtavat autonsa kiinalaisiin natrium-sähköautoihin. Jos Eurooppa pysytteli Taiwanin sodasta erossa Macronin johdolla.
Ilmoita asiaton viesti
Pessimismi on turhaa. Ei se kuitenkaan mitään auta.
Ilmoita asiaton viesti
Tein koko työurani tähtimerkille joten kyllä se tekee myös kestävimmät, sähköpihit, tyylikkäämmät keskieuroopassa valmistetut autot vielä 10 vuoden kuluttuakin. Merkin varmaan arvaattekin.
Ilmoita asiaton viesti
Mä olen kerran vaihtanut ruotsalaisvalmisteiseni johtotähteen ja kuukauden päästä takaisin, tuli ikävä tilaa ja ajettavuutta. Nykyautoista en osaa sanoa muuta kuin että sellaista ei ole mahdollisuus hankkia, koko ajan harvemmalla joukolla on.
Kun autojen keski-ikä on luokkaa 15 vuotta niin tämä siirtymä sähköautoihin on just kuin ihmetellä että miksei ne syö leivoksia.
Ilmoita asiaton viesti
Ei autonvalmistajia varmaan rasitakaan.
Mutta kun ”keskivertokansalaiselle” on ihan oikein kiristää polttoainemaksuja ja kulutukseen perustuvia veroja kun kiusallaan ajaa 2000 euron rähjällä eikä tyhmä osta 50 000 euron sähköautoa valtion tukemana jotta saadaan vuosilukutavoitteet täyteen. Niin mietityttää että miten pihalla nämä oikein onkaan arjesta.
Ilmoita asiaton viesti
Poskensoitosta?
Ilmoita asiaton viesti
Itse olen pärjännyt 68-vuotiaaksi ilman ajokorttia. Ajokortittomia aikuisia on varmasti kymmenen vuoden kuluttua paljon nykyistä enemmän. Autoja lienee kuitenkin yhtä paljon. On tärkeätä pohtia, millaisia ne ovat.
Ilmoita asiaton viesti
No 10 vuoden päästä keskiverto liikenteessä oleva auto on sellainen kuin nyt 5-vuotias auto
Ilmoita asiaton viesti
Varmaankin. Tämä ei tietenkään juuri liity avauksen kysymykseen, mikä on vuoden 2033 myydyin auto. Bugatti Royale on silloinkin yhä kaunein. Johtotähtiäkin varmasti valmistetaan, kuka firman silloin omistaneekin ja minkä voimalla ne kulkevatkin.
Ilmoita asiaton viesti
Red Star Automobile?
Ilmoita asiaton viesti
Koska tämä blogi on pukattu juuri ennen kemiaa käsittelevää blogia lienee syytä huomauttaa otsikkoa koskien, että natrium on metalli, kuten litiumkin, ei suinkaan suola.
Ilmoita asiaton viesti
Heh joo, varmaan kuitenkin arvaat, ellet jopa tiedä, mistä se natrium pallon pinnalta löytyy. Siksi se juuri niin paljon litiumia halvemmaksi tulee.
Ilmoita asiaton viesti
Molten halite
Ilmoita asiaton viesti
Iltapäivälehtien alustoilla autokeskustelut on oletettavasti kommentteineen hauskempaa luettavaa.
Paljonkohan sitä ongelmajätettä jo on? Hiljattain EU kielsi ns. energiansäästölamput koska ovat ongelmajätettä.
Litiumista sen verran, että kyseisestä aineesta on eri muotoja joista yksi on ”suola” ei metalli. Nämä tekniikan ennustukset yleensä menevät täysin persiilleen. Jos 70 luvun scifiä arvioi niin tietotekniikan osalta mielikuvitusta ei ole liiemmin irronnut. Se onko tulevaisuudessa lentäviä mattoja tai voiko teleportata jää nähtäväksi. Itse en mitään aivoimplantteja lähde ottamaan.
Ilmoita asiaton viesti
Täsmällistä olisi tietysti puhua litium-ioni -akuista ja natrium-ioni -akuista. Alkuaineina molemmat luokitellaan metalleiksi, mikä nyt ei erityisemmin liity ulkonäköön. Natrium löytyy helpoimmin mineraali- tai merisuolasta (rock salt, sea salt), joka koostuu olennaisesti natriumkloridimolekyyleistä.
Koska Vatikaanissa on ehkä kiireisempiä hommia kuin latinankielisen Wikipedian luominen, natrium ja kalium kannattaa yleensä googlata muodoissa ”sodium” ja ”potassium”.
Kiinassa ollaan jo liikkeellä. Aikataulut ovat tietysti arvailua:
https://www.thecooldown.com/green-tech/sodium-ion-jac-group-hina-battery-china/
Ilmoita asiaton viesti
Ihan tulee mieleen kysyä että eikö voitaisi odottaa niitä natrium-autoja. Onko se jotenkin otollista ilmastouskonnolle kaivaa litium maasta ja maksaa itsensä kipeäksi ennen natrium-autojen tuloa?
Ilmoita asiaton viesti
Tuossa aikataulussa litiumin haastajana on sekä natrium, että vetypolttomoottoriautot. Mutta eihän millekään mitään voi, kun on spiikattu vuosilukuja tyyliin 2035.
Ilmoita asiaton viesti
Tuo on kyllä mielenkiintoinen ajatus, että markkinataloudessa ei kehitettäisi yhtään mitään ilman poliittista ohjausta.
Kun toisaalla sanotaan, että kuluttajat nimenomaan haluavat ”vihreitä tuotteita” niin miksi markkinatalous ei menisi siihen suuntaan?
Se on sitten toinen asia, tuottaako poliittinen ohjaus juuri sen parhaan ratkaisun. Polttomoottorit ovat kehittyneet yhä vähemmän kuluttavaan ja päästelevään suuntaan eikä ole mitenkään itsestään selvyys, että sähköauto olisi ympäristön kannalta voittavin konsepti. Näin vain on jossain päätetty.
Ilmoita asiaton viesti
Juu, se on taloudellisten reaaliteettien kysymys etten ostaisi uutta autoa sen voimalähteestä riippumatta. Mutta tuottaa se markkinatalous uusia autoja joka tapauksessa ja niistä kai nyt on kyse?
Se markkinatalous tuottaisi niitä suuria visioita joka tapauksessa ilman poliittista ohjaustakin. Ainakin jos yritykset voisivat luottaa siihen, että poliitikot eivät muuta toimintaympäristöä. Poliitikkojen pitää luoda raamit esimerkiksi ympäristölainsäädännölle mutta en luota kompetenssiinsa esimerkiksi valittaessa eri teknologisten ratkaisujen välillä.
Sinä on syynsä, miksi suurimmat ”uuden talouden” yritykset ovat Yhdysvalloista eikä vaikka tiukemmin säännellystä EU:sta.
Ilmoita asiaton viesti
Jos liikenteen sähköistymisen tärkeimpänä tavoitteena onkin katkaista Venäjän ja arabimaiden tulonlähteet niin mitä tykkäät ajatuksesta, että lopputulemana on entistä suurempi Kiina-riippuvuus?
Ilmoita asiaton viesti
Ihan hyvä kysymys. Tähän mennessä elintasomme on ollut riippuvainen näistä maista. Kysymys on tietysti autoilua laajempi, että pitäisikö demokratioiden käydä kauppaa pelkästään keskenään.
En oikein näe sellaista tulevaisuutta.
Ilmoita asiaton viesti
Minä kiusaisin Unkaria juuri niin kauan kun lappaamme sinne vastikkeetonta rahaa samalla kun se rikkoo yhteisiä periaatteita ja sääntöjä. Jos Unkari haluaa ryhtyä Valko-Venäjäksi laillisissa vaaleissa niin sitten sen paikka ei ole EU:ssa..
Ilmoita asiaton viesti
Tovi sitten halusit kiristää Unkaria Nato-ratifioinnissa epäämälllä rahat.
Ilmoita asiaton viesti
Ei olisi, koska olemme ennenkin äänestäneet heitä vastaan ja koska tässä oli kaksi asiaa, jotka eivät ole mitenkään verrannollisia.
Minun moraalinen kompassini sanoo, että Suomi teki oikein pitäessään linjansa suhteessa Unkarin ihmisoikeuskysymyksiin. Uutistietojen mukaan toisenlaistakin oli pohdittu siltä varalta ettei ratifiointi olisi ollut selvä, mitä olisin pitänyt moraalittomana.
Ilmoita asiaton viesti
Sekoitat asioita ilmeisen tahallisesti. Unkarin tapauksessa kyseessä on sen saama tuki tilanteessa jossa se rikkoo itse kirjoittamiaan sopimuksia.
Minulle on samantekevää mistä ostat kesärenkaasi. Hankin juuri omani ja ostaessani varmistin, ettei ne ole tehty Venäjällä. Korealaiset Nexenin renkaat ovat saaneet hyviä tuloksia testeissä.
Ilmoita asiaton viesti
Jos toi on kyllä tai kysymys, niin mielestäni pitäisi. En usko Kiinan nykyhallinnon kestävän voimakkaasti taantuvaa taloutta.
Ja se pitäisi tehdä etukäteen uskottavasti selväksi, koska sillä voisi olla konfliktia ehkäisevä vaikutus. Macron on saanut ihan aiheesta kritiikkiä.
Samasta syystä, palatakseni blogiin, meidän ei pitäisi tehdä politiikkaa joka johtaa yhä suurempaan riippuvuuteen mm. kiinalaisista sähköautoista.
Ilmoita asiaton viesti
Kiina ei omista kovin suurta osaa valtameristä tai mineraalisuolasta. Sähkömoottorikysymyksissä ei ole puhe samanlaisesta raaka-aineriippuvuudesta kuin hirttäytymisessä öljyyn tai kaasuun.
Mikäli Eurooppa ja Yhdysvallat eivät yksinkertaisesti pärjää Kiinalle teknisessä kehityksessä, ongelma on toisenlainen. Perinteinen republikaaniratkaisu on, että kielletään lailla kaikki uudempi ja parempi.
Montanan edustajainhuone äänesti eilen voimaan lain, jolla kielletään osavaltion asukkailta pääsy TikTok-sovellukseen. Huvittavaa tuo vapaa markkinatalous.
Ilmoita asiaton viesti
Ei siinä olekaan kyse raaka-aineista vaan teknologiasta. Tosin niitä maametalleja on helpompi louhia siellä missä ihmisoikeuksia ei ole.
Tiktok on merkki jonkinlaisesta siirtymästä protektionismiin kuten hiilitullitkin. Onko se hyvä vai huono asia mielestäsi? Kannatatko ihmisoikeuksia vai halpoja t-paitoja koska molempia ei voi saada?
Ilmoita asiaton viesti
”Poliittisen ohjauksen” vastustaminen on huomattavan valikoivaa, kun ismien lippuja heilutellaan.
”Keskustelun” alkupuolella Helstamo kirjoitti täysin järkevästi: ”jos ei ole jotain aikataulua ei kukaan kehitä markkinataloudessa yhtään mitään, jos ei ole ostajia”. Tuossa ei ole sanaakaan siitä, kuka tai mikä aikataulun asettaa.
Ilmoita asiaton viesti
Pidin selvänä, että tuossa puhuttiin poliittisin toimin asetetuista aikatauluista. Päinvastaisessa tapauksessa tuossa lauseessa on vielä vähemmän järkeä.
Ilmoita asiaton viesti
”… huonokin päätös on parempi, kuin ei päätöstä ollenkaan.”
Tuo ei yleensä pidä paikkaansa. Olen tullut siihen johtopäätökseen, että useimpien asioiden kohdalla päättämättömyys on parempi kuin väärän päätöksen tekeminen. Tähän löytyy kyllä poikkeuksia, mutta ei lähestulkoonkaan tuon yleisen kliseen allekirjoittamiseen riittävää määrää.
Ilmoita asiaton viesti
Taitaa olla niin että fossiilista ja synteettistä bensaa polttavat autot on kärjessä kun Saksa sai eu:n pyörtämään polttomoottoriautokiellon.
Ilmastopaneelin satusetä möläytti että Ferrarit ja Porchet pitää ohjelmoida niin että eivät käy kuin synteettisillä ”bensoilla” 😆 .
Ilmoita asiaton viesti
Natriumioni akku varastoi huonosti sähköä, joten sen käyttö olisi kehityksessä takapakkia. Toiseksi lisäisi lyhytikäisenä yhä enemmän kulutusta. Painavampana nostaisi sähköautojen painoa entisestään.
Vaihtoehto, mutta huono sellainen.
Ilmoita asiaton viesti
Tuolta maailma näytti vielä pari vuotta sitten. Katsotaan nyt kymmenen vuoden kuluttua:
https://www.nytimes.com/2023/04/12/business/china-sodium-batteries.html?unlocked_article_code=-NOAhrJWoUddvN8vdXKHjhwKCUW9679kF1AyM3eFVY6tKA7oyFQAjp9-laPImYxLwOCJaBoj1gKC62vBSS8Ox3WVICEcEFqPWDuD41XXFxOB6YMVwPApv-t7xxXqPWPVqPLuo8NhhqyhfvFjmRtSKP00wTYia7cmoOrbD89hq5MAXjALdIM_tC8r6KvGKcCDA8iFHD9MQItQqf0v-vSqeFNcUu7Fakfj9YzkNA_r5K5N9oSvog8PYE01RBeTCRlZe7Y86lsGq9qT-6qes1Z3eodRyJQrYntNcomCwUZ0yP5PRPfPWgfaS207GzNlI3-SKCfnZ8xsefR06g8ZrYbWSXU&giftCopy=3_Independent&smid=url-share
Ilmoita asiaton viesti
Sähkön varastona voi hyvinkin olla rooli, muttei mobiililaitteissa. Kuten artikkelisa kerrotaan.
Lisäksi linkkaamassasi artikkelissa.
”With minimal natural reserves of soda ash and a reluctance to rely on imports from the United States, China instead produces synthetic soda ash at chemical plants fueled by coal.
China’s synthetic soda ash industry has a record of hazardous water pollution. That includes the collapse of a pile of alkali slag in east-central China in 2016 that washed away cars and fouled a major river. The country’s environment agency is working to clean up the industry.”
Ah, niin ihanan puhtoista!
Ilmoita asiaton viesti
Niin, aikaisemmin on kaikenlaista tapahtunut, mutta saapa nähdä.
Ilmoita asiaton viesti
”Ah, niin ihanan puhtoista! ”
Tässä kohtaa nämä ilmastokoohottajat laittaa silmät ja korvat kiinni.
Ilmoita asiaton viesti
Suomen myydyin automalli lienee tuolloin se automalli jota myydään Saksassa ja Ruotsissa nyt ja tuodaan sitten Suomeen käytettynä.
Saksan myydyimmät autot 2023 1. kvartaali
1 VW Golf
2 Tesla Model Y
3 VW T-Roc
4 VW Tiguan
5 Skoda Octavia
Ruotsin myydyimmät autot 2023 (1. kvartaali)
1 Tesla Model Y
2 Volvo XC40
3 Volvo XC 60
4 VW Id.4
5 Volvo S/V 60
Ilmoita asiaton viesti