Suuren isänmaallisen sodan paluu
Vuosiin 1943–44 asti Moskovassa pidettiin periaatteessa yllä unelmaa neuvostovallasta ja kansojen liitosta, vaikka kaikki tiesivät kyseessä olleen jo pitkään yhden puolueen diktatuuri, jossa yksi kansallisuus on ylitse muiden.
Noina vuosina tapahtui virallinen muutos: ortodoksikirkko rekrytoitiin valtioelimeksi ja maalle kirjoitettiin kansallislaulu.
Kansallishymni pudotti suomut viimeisiltäkin silmiltä:
https://fi.wikipedia.org/wiki/Neuvostoliiton_hymni
Valtaan tultuaan vuonna 2000 Vladimir Putin palautti suurin piirtein ensi töikseen käyttöön vanhan kansallislaulun. Alkuperäisen hymnin sanat kirjoittanut Sergei Mihalkov kirjoitti uudet.
Loppui vitsailu siitä, miten Neuvostoliitosta oli 90-luvulla tullut kaiken maailman kansojen syntymämaa. Tuolloin olisi jo pitänyt arvata, ettei Putin tyydy vain itkeskelemään ”geopoliittista katastrofia”.
https://fi.wikipedia.org/wiki/Ven%C3%A4j%C3%A4n_federaation_hymni
https://fi.wikipedia.org/wiki/Neuvostoliiton_hymni
https://fi.wikipedia.org/wiki/Ven%C3%A4j%C3%A4n_federaation_hymni
Ilmoita asiaton viesti
Venäläinen versio kansallissosialismista.
Ilmoita asiaton viesti
Ei se suotta ole saanut lempinimeä Putler. Etsii natseja Ukrainassa vaikka lähin löytyy katsomalla peiliin.
Ilmoita asiaton viesti
Onhan meillä suomalaisillakin epävirallisena kansallislauluna Porilaisten marssi jota soitetaan Olympiavoittojen jälkeen. Mitä siitä voi päätellä?
Ilmoita asiaton viesti
Ei sitä palkintojen jaossa kuitenkaan soiteta. Lähinnä siitä voi tehdä päätelmiä Pekka Tiilikaisen huumorintajusta.
https://www.is.fi/urheilu/art-2000005581226.html
Ilmoita asiaton viesti
Neuvostoliitto päätti ja Venäjä päättää omista asioistaan. Valitettavasti Suomen osalta ei voi sanoa samaa.
EU:n peruskirjaa ollaan muuttamassa tavalla, missä yksimielisyys päätöksenteossa poistetaan. Näin unionissa maantieteellisesti muuttuva enemmistö tulee päättämään maamme asioista.
Ilmoita asiaton viesti
Lintunen oksalla istuu olevaista pohtien.
Ilmoita asiaton viesti
Kovasti toivoisin, että Venäjä keskittyisi päättämään omista asioistaan ja lakkaisi pommittamasta naapurin hotelleja, tavarataloja ja sairaaloita.
EU:n perussopimuksia epäilemättä muutetaan demokraattisen liittovaltion suuntaan. Hyvä niin.
Neuvostoliitossa vallitsi yksimielisyys neuvostojen vaaleissakin. Olihan se käytännöllistä, kun ei tarvinnut valita.
Ilmoita asiaton viesti
”Neuvostoliitto päätti ja Venäjä päättää omista asioistaan.”
Niinhän pitäisi, mutta käytäntö osoittaa aivan muuta.
Liettuan parlamentti julisti Venäjän terroristivaltioksi
Seimas katsoo Venäjän yrittävän hävittää Ukrainan osittain tai täydellisesti.
Liettuan parlamentti eli Seimas julisti yksimielisesti 128 äänellä Venäjän olevan terroristivaltio, kertoo venäjänkielinen Delfi. Seimas korostaa päätöslauselmassaan, että Venäjän asevoimat ja sen palkkasoturit ovat toteuttaneet massiivisia sotarikoksia Ukrainan alueella erityisesti Butšan, Irpinin, Mariupolissa, Borodjankassa ja Hostomelissa.
https://www.verkkouutiset.fi/a/liettuan-parlamentti-julisti-venajan-terroristivaltioksi/#d39a25cd
Ilmoita asiaton viesti
Yksimieliset päätökset syntyvät, kun läntisiä demokratia-arvoja mainostava Nato-maa Liettua kielsi 1991 kommunistisen puolueen ja myöhemmin myös sosialistiset puolueet.
Venäjällä, missä on yli sata puoluetta, tuota kutsutaan diktatuuriksi.
Ilmoita asiaton viesti
Mihin Venäjällä tarvitaan sata puoluetta kun yhtenäinen venäjä eli putin päättää kaikesta? Aivan oikein, lintusten ruokkimiseen.
Tulee mieleen se vanha vitsi montako perussuomalaista tarvitaan vaihtamaan hehkulamppu. Vastaus: sata. Halla-aho vaihtaa ja 99 ihmettelee miksei poliisi voi myöntää että Osram on muslimi.
Ilmoita asiaton viesti
Aiemmin kirjoitin tänne otsikolla ” Niin suuri on Lenin” mm. seuraavaa koulun laukirjasta:
”Kuinkahan monella laulutunnilla Suomen kansakouluissa on kajautettu kirjaan lisätty Neuvostoliiton hymni: ”Niin suuri on Lenin, hän kirkasti tiemme, kun aamuun me astuimme myrskystä yön ja Stalinin johdolla taistossa työssä me kasvoimme kuntohon sankarityön”. (S. Mihalkov ja I. Registan, suom Elvi Sinervo).
Nykyinen Venäjän päällikkö halusi vaihtaa jo käyttöön tulleen vanhan keisarihymnin tähän sävelmään. En tiedä, lauletaanko sitä, vai onko se vain soitettava, kuten saksalaistenkin laulu. Jos lauletaan, olisiko kaksi nimeä korvattu yhdellä?”
Lauletaan siis, mutta ei ylistetä ketään ukkoja vaan ihanaa isänmaata etelästä pohjoiseen. Saksalaistenkin lauluun, Joseph Haydnin säveltämään hymniin, on kirjassa sanat, mutta alue määritellään niin laajaksi nykyoloihin – ja varsinkin vielä muurin aikaan, että sitä ei lauleta. Aikoinaan kajautettiin ” Horst Wessei”, jonka sävel on melkein yksi yhteen tämän kanssa, sanoissa toki eroja:
https://youtu.be/YkJVQN9pK1k
Ilmoita asiaton viesti
Teillä on ilmeisesti ollut käytössä vuoden 1953 laulukirja.
Noissa alkuun linkittämissäni artikkeleissa tietysti kerrotaan hymnin sanojen historia. Sinänsä kiintoisaa, että sama Sergei Mihalkov on kirjoittanut kaikki versiot.
96-vuotiaana kuollut runoilija oli Nikita Mihalkovin ja Andrei Kontšalovskin isä.
Ilmoita asiaton viesti
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/kariviinikainen/392430/
Ilmoita asiaton viesti
Tuo Neuvostoliiton kansallislaulun sävelen palauttaminen Venäjän kansallislauluksi oli todellakin ensimmäinen askel sillä tiellä, jonka Putin tykönään oli itselleen viitoittanut ”Neuvostoliiton palauttamiseksi”. Muistan kuinka siitä uutisoitiin eikä asiaan kiinnitetty kovin suurta huomiota. Putin itse totesi leppoisasti tyyliin, että ”nyt olemme karistaneet harteiltamme viimeisenkin trauman menneisyydestämme ja voimme keskittyä katsomaan eteenpäin”.
Tuollaiset heikot signaalit ovat usein merkittäviä, vaikka harvat niitä sellaisiksi tunnistavat. Esimerkiksi Viro pakotettiin liittymään Moskovan aikavyöhykkeeseen sen jälkeen, kun Kreml oli nolannut itsensä julistamalla Tallinnassa suoritetun parlamenttiäänestyksen tuloksen Neuvostoliittoon liittymiseksi ennen kuin äänestys oli suoritettukaan. Eivät silloin huomioineet tunnin aikaeroa.
Vuonna 1988 Viro päätti olla siirtämättä kellojaan Moskovan silloiseen kesäaikaan, jolloin sille jäi sama aika kuin Suomelle. Tuo kuulosti monista mitättömältä asialta, mutta noinkaan vähäisiä omia päätöksiä eivät neuvostotasavallat olleet milloinkaan saaneet tehdä. Tuo päätös kellonajasta oli kuin Figaron Ooppera Pariisissa aikoinaan vallankumouksen esisoittona.
Ilmoita asiaton viesti
Iljettävä konservatiivi Johnson kirjoitti nyt alle turvallisuusjulistuksen Ruotsin ja Suomen kanssa yhdenvertaisesti ja on muutoinkin ollut Ukrainan merkittävin tukija jo viime syksystä lähtien
Labourin tyyppi Starmer on taas kerran omaa sarjaansa edellisten lisäksi.
Saksaan ei luota enää kukaan ja EU saisi hävetä tekemisistään maaliskuulta. Vain Britannia, Yhdysvallat ja Puola olivat riittävän rohkeita Ukrainaa tukien muiden olle täysiä vellihousuja – varsinkin EU: n osin.
Ilmoita asiaton viesti
Boriksella on sisäpoliittiset reissusyynsä, eikä meille noista julistuksista tietenkään haittaakaan ole, vaikka Pohjois-Irlannin protokolla osoittaa, että hänen allekirjoituksensa on arvoton.
Johnson tuskin kuitenkaan on pääministeri enää silloin, kun Suomi Natoon virallisesti liittyy. Keskustellaan siitä jossakin Britanniaan liittyvässä ketjussa, ei tässä.
Ilmoita asiaton viesti
Britannian ja Suomen yhteinen julkilausuma on siis sisällöltään sama kuin Britannian ja Ruotsin julkilausuma. Ja kuuluu näin:
”Suomen ja Yhdistyneen kuningaskunnan julkilausuma
Suomen tasavalta ja Ison-Britannian ja Pohjois-Irlannin yhdistynyt kuningaskunta toteavat uudelleen tahtovansa yhdessä syventää entisestään kaikkiin olosuhteisiin soveltuvaa puolustus- ja turvallisuusyhteistyötään.
Olemme sitoutuneet puolustamaan Euroopan turvallisuusjärjestyksen periaatteita. Koska Euroopan turvallisuustilanne on heikentynyt, tahdomme entisestään tehostaa turvallisuus- ja puolustusyhteistyötämme sekä vahvistaa keskinäistä solidaarisuuttamme. Aiomme vahvistaa nykyistä, jo vakiintunutta yhteistyötämme ja pyrkiä yhdessä kehittämään valmiuksiamme edelleen.
Tuomitsemme Venäjän meneillään olevan hyökkäyksen Ukrainaan, ja vaadimme Venäjän federaatiota välittömästi lopettamaan vihollisuudet, vetämään joukkonsa Ukrainasta ja ryhtymään vakavasti neuvottelemaan rauhasta. Olemme lisänneet Ukrainalle antamaamme tukea muun muassa toimittamalla maahan aseellista materiaalia, ja olemme sitoutuneet auttamaan ukrainalaisia maansa jälleenrakentamisessa, kun Venäjän sotilaallinen hyökkäys päättyy.
Suomi pitää myönteisenä Yhdistyneen kuningaskunnan vahvaa sitoutumista Itämeren alueen turvallisuuteen, mukaan lukien Yhdistyneen kuningaskunnan joukkoja, jotka se on sijoittanut Viroon osana Naton läsnäoloa, sekä Yhdistyneen kuningaskunnan johtamaa nopean toiminnan Joint Expeditionary Force -joukkoa, jonka jäseneksi Suomi on sitoutunut.
Yhdistynyt kuningaskunta pysyy horjumatta sitoutuneena Naton avointen ovien politiikkaan. Yhdistynyt kuningaskunta suhtautuu myönteisesti Suomen rooliin turvallisuuden luomisessa Itämeren alueella, Pohjois-Euroopassa ja muualla maailmassa. Yhdistynyt kuningaskunta luottaa vakaasti siihen, että jos Suomi päättää hakea Naton jäsenyyttä, se edistää osaltaan koko Pohjois-Atlantin alueen turvallisuutta. Suomella ja Yhdistyneellä kuningaskunnalla on yhteisiä turvallisuusintressejä, ja Yhdistynyt kuningaskunta on valmis avustamaan Suomea sen pyrkimyksissä kaikin tarvittavin keinoin.
Vahvistamme, että jos jompikumpi maa joutuu hätätilaan tai hyökkäyksen kohteeksi, Suomi ja Yhdistynyt kuningaskunta auttavat toisiaan eri tavoin kohteeksi joutuneen maan sitä pyytäessä. Tämä avunanto voi sisältää myös sotilaallisia keinoja. Tässä yhteistyössä toimitaan kaikilta osin kummankin maan turvallisuus- ja puolustuspolitiikan mukaisesti, ja yhteistyö on tarkoitettu täydentämään – ei korvaamaan – nykyistä eurooppalaista ja euroatlanttista yhteistyötä.
Suomi ja Yhdistynyt kuningaskunta aikovat tehostaa ja syventää yhteistyötään muun muassa hybridiuhkien ja vaikuttamispyrkimysten torjunnassa. Tietojenvaihto, mukaan lukien tiedusteluyhteistyö, on tärkeässä asemassa torjuttaessa hybridiuhkia ja suojattaessa kriittistä infrastruktuuria. Maat toimivat yhteistyössä keskenään ylläpitääkseen yhteistä tilannetietoisuutta, tehostaakseen tietosuojaa ja torjuakseen kyberuhkia.
Jatkamme säännöllisiä kahdenvälisiä neuvotteluja ulko- ja turvallisuuspoliittisista asioista. Nämä neuvottelut ovat tärkeässä asemassa syvennettäessä Suomen ja Yhdistyneen kuningaskunnan välistä kumppanuutta.
Suomen ja Yhdistyneen kuningaskunnan pitkäaikainen ja vahva puolustussuhde edistää osaltaan Pohjois-Euroopan vakautta ja turvallisuutta. Suomen ja Yhdistyneen kuningaskunnan keskinäinen kahdenvälinen puolustusyhteistyö perustuu vuonna 2016 sovittuun puolustusyhteistyötä koskevaan puitejärjestelyyn. Aiomme päivittää tätä puitejärjestelyä syventääksemme ja vahvistaaksemme yhteistyötämme entisestään sekä ottaaksemme huomioon turvallisuusympäristön muutokset.
Tämä asiakirja on poliittinen julkilausuma, joka ei ole oikeudellisesti sitova kansainväliseen oikeuteen perustuva sitoumus.”
Ilmoita asiaton viesti
Etsi sitten parempi tuki vasemmiston putintukihourupää !
NYT vuorelan takki kääntyy venäjäpunikin tapaan taas 180 astetta edelliseen nähden.
Mikä vanha käsi omallaan oleva oma ketku vuosia tätä jo seuranneena.
Ilmoita asiaton viesti
Miksi tuossa tuessa jotakin vikaa olisi? Boris Johnsonissa itsessään sen sijaan on ja nilviäisen lähtölaskenta on alkanut jo The Timesin nettikyselyssäkin.
Omat kantani Suomen liittoutumiseen ovat tietenkin puheenvuorolaisille tuttuja, vuosikymmenen ajalta. Näin viimeksi ennen Venäjän helmikuista hyökkäystä:
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/jpvuorela/euroopan-unionista-natosta-ja-yhdysvalloista/
Jos Lauri Kiiski olisi aikuinen olemassa oleva henkilö eikä Pietarissa EU:ta hajottamaan valmistettu robotti, joku voisi tietysti haastaa hänet oikeuteen jatkuvista kunnianloukkauksista. Piilotan hänen/sen kommentteja, jotta Jenni Tamminen ei joutuisi niistä vastuuseen.
Ilmoita asiaton viesti