Tehohoidosta ja perustuslaista

Huonopalkkaiset hoitajat maksavat Tehyn puheenjohtajalle Millariikka Rytköselle noin 15 000 euron kuukausipalkkaa siitä hyvästä, että hän aikoo vaarantaa tehohoitopotilaiden hengen.

En varmaan ollut ainoa Elämäni biisi -ohjelman katsoja, jolle tuli mieleen, että työmarkkinatilanteessa on vähintään yhtä paljon kysymys Millan elinikäisestä haaveesta päästä kapinakenraaliksi kuin kenenkään palkoista tai työehdoista.

Ymmärrän kyllä, että hoitajat ovat palkkakuopassa ja että työnantajan asenne työehtosopimusneuvotteluissa ei ole ollut kohdallaan. Asiassa on hyvinkin omituisia piirteitä. Liitot ovat esimerkiksi vastustaneet ”lainvastaisia rekrytointikieltosopimuksia”. Lainsäätäjä ei ole työmarkkinaosapuoli.

Lainsäätäjä joutuu kuitenkin miettimään perustuslain takaamia oikeuksia ja tarvittaessa asettamaan niitä järjestykseen.

Perustuslain 7 §:n mukaan jokaisella on oikeus elämään; ja 10 §:n kolmannen momentin mukaan julkisen vallan on turvattava jokaiselle riittävät sosiaali- ja terveyspalvelut.

Uuninpankkopoika, viileä juristi, kysyy tänään, mielestäni perustellusti, pidättekö liikenneonnettomuuteen joutuessanne tärkeämpänä omaa henkeänne vai toisten lakko-oikeutta.

Voisikohan työnantajaosapuolikin miettiä näitä asioita? Eivät kai sielläkään kaikki kuolemattomia ole?

+4
jpvuorela
Tampere

Vuonna 1955 syntynyt toimittaja, yhteiskuntatieteilijä ja isoisä. Jazz forever.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu