Tulisiko edes tänään hyviä vaaliuutisia?

Sekä Britanniassa että Ranskassa on yhden hengen vaalipiirit. Britanniassa tämä on perinteisesti taannut, että alle 40%:n kannatuksella voi saavuttaa parlamentissa ehdottoman enemmistön. Huomenna tiedämme, kävikö tällä kertaa näin.

Euroopan vanhin puolue, Britannian konservatiivit, kärsii joka tapauksessa murskatappion. Vielä vuosikymmen sitten olisi voinut kohtalaisen rehellisesti kirjoittaa ”vanhin ja vakain puolue”. Ei enää.

Britannian brexit-äänestyksestä tuli viime kuussa kuluneeksi kahdeksan vuotta. Sen jälkeen maalla on ollut viisi pääministeriä, seitsemän valtiovarainministeriä, seitsemän ulkoministeriä, seitsemän sisäministeriä, yhdeksän opetusministeriä ja kaksitoista asuntoministeriä.

Kaikki samasta puolueesta. Kaikki epäonnistuneet useimmissa tehtävissään.

Brittimediassa on naureskeltu mahdollisuudelle, että tällä viikolla Britannia ja Ranska ikään kuin vaihtavat paikkaa poliittisesti. No, sen näemme vasta sunnuntaina.

Britannian Työväenpuolue ei ole helpon viisivuotiskauden edessä, mutta on sillä ehkä paremmat mahdollisuudet säilyttää Yhdistynyt kuningaskunta kuin konservatiiveilla.

Itse tosin toivoisin, että tämän kauden kuluessa ymmärrettäisiin luopua niin Pohjois-Irlannista kuin kuninkaastakin. Ennen pitkää niin on pakko tehdä kuitenkin.

EDIT 05.07.

190 vuoden ikäinen konservatiivipuolue ei ole jäänyt näin pieneen ääniosuuteen koskaan aikaisemmin, ei itse asiassa läheskään näin pieneen.

Yleisen ja yhtäläisen äänioikeuden aikana konservatiivit eivät ole jääneet koskaan alle 30%:n. Vuoden 2024 ääniosuus on 23,7%.

jpvuorela
Tampere

Vuonna 1955 syntynyt toimittaja, yhteiskuntatieteilijä ja isoisä. Jazz forever.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu