Ukrainan sodan puolivuotisraportti: ei mitään uutta länsirintamalta

Venäjän suurhyökkäyksestä Kiovan suuntaan on tänään kulunut tasan vuosi.

Ukrainan sodan kirjaimellinen länsirintama on tietysti Krimin niemimaa ympäristöineen. On selvää, että Krimin aseman ratkaiseminen pysyy pitkän päälle Mustanmeren alueen suurimpana ongelmana.

Realismiahan on, että Krimin asukkaiden selvä enemmistö on pitänyt itseään venäläisinä iät ja ajat, eikä tämä seikka muuttunut vuonna 1954, vuonna 1991 tai vuonna 2014.

1990-luvulla rajoista kuitenkin onnistuttiin sopimaan rauhanomaisesti. Jopa nationalistina pidetty venäläinen oppositiojohtaja Aleksei Navalnyi on nyt päätynyt sille kannalle, että Krim kuuluu sopimuksen mukaisesti Ukrainalle.

Itse arvelin ennen viime helmikuun hyökkäystä, että kahdeksan vuoden jäätynyt konflikti varmaan ratkeaa siten, että Venäjä vetäytyy Donbassista, mutta saa ainakin käytännössä pitää venäjänkielisen Krimin. Näkemys oli Euroopan unionissa yleinen.

Tasan puoli vuotta sitten olin jo muuttanut mieltäni ja kirjoitin Puheenvuorossa muun muassa:

[”Sanoisin, että rauhanneuvottelujen lähtökohtana täytyy olla Venäjän vetäytyminen kaikilta 30 vuotta sitten Ukrainan rajojen sisäpuolelle jääneiltä alueilta ja sen lisäksi yli 18 kilometrin mittaisen Kertšinsalmen sillan purkaminen tai katkaiseminen.

Putin valitsi päämääräkseen Ukrainan valtion lakkauttamisen. Sitä hän tarkoitti kahdeksan vuotta sitten sanoessaan, ettei haluaa jakaa Ukrainaa. Ei jaeta sitten…

…YK ja maailman pari sataa kansakuntaa saavat olla mitä mieltä lystäävät vaikka Moldovan ja Kyproksen jakamattomuudesta, mutta venäläinen Transnistria ja turkkilainen Pohjois-Kypros ovat fyysisiä tosiasioita.

Sovitaan mitä tahansa, Krim pysyy venäläisenä, ellei Kertšinsalmen siltaa pureta. Sanotaan vaikka, että tässä kulkee paskapuheen raja.”]

Nicholas Kristof on palannut Oregonin seikkailultaan New York Timesin kolumnistiksi. Häntä ei kukaan voi väittää haukkamaiseksi, mutta muutama päivä sitten hän siteerasi hyväksyvästi evp-kenraali Ben Hodgesia, joka on sitä mieltä, että Putinin saa neuvottelupöytään tekemällä venäläisten aseman Krimillä mahdottomaksi.

Sopivalla pitkän kantaman aseistuksella Venäjän maa- ja meriyhteydet Krimille voitaisiin katkaista kesän loppuun mennessä.

jpvuorela
Tampere

Vuonna 1955 syntynyt toimittaja, yhteiskuntatieteilijä ja isoisä. Jazz forever.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu