Väestönkasvu on pienempi paha kuin järjen köyhyys
70 vuodessa ihmiskunnan väkiluku on kolminkertaistunut.
40–50 vuotta sitten olin asiasta kovinkin huolestunut ja kirjoittelin artikkeleita, joissa yhdistin väestönkasvun luonnonvarojen riittävyyden ongelmiin.
Uusiutumattomat ovat uusiutumattomia, senhän useimmat jo ymmärtävät, ja muidenkin luonnonvarojen niukkuus on otettava vakavasti.
En kuitenkaan enää usko varsinaiseen väestöräjähdykseen.
Tottahan on, että ihmiskunnan kokonaisväkiluku kasvaa yhä. Mutta siinä missä keskikouluaikojeni vuotuinen kasvu oli yli 2 % ja vuosituhannen vaihteen kasvuprosenttikin 1,3:n tienoilla, viimeisen vuosikymmenen kasvuprosentit ovat pudonneet tasaisesti vuoden 2020 1,05:een. Vuodesta 2014 lähtien absoluuttinenkin väestönkasvu on pienentynyt.
Luotan niihin ennusteisiin, joiden mukaan kokonaisväestö tasaantuu 10–11 miljardin tienoille. Joku voi tietysti lisätä “tavalla tai toisella”, mutta tarkoitan, ettei siihen välttämättä tarvita maailmansotia tai suuria pandemioita. Poliittinen järki riittää.
Jää jäljelle kysymys, elättääkö Maapallo sen kokoisen väestön. Uskon, että elättää.
Edellytys luonnonvarojen järkevälle käytölle tietysti on luopuminen nykyisestä kaskenviljelytaloudesta, jos hiukan lavennetaan tätä nostalgiatermiä kuvaamaan tuhlaavaa luomuhihhulointia yleensä.
Ravintoa opitaan kyllä tuottamaan tarpeeksi, jos keskitytään tähänastisen hakuammuntajalostuksen sijasta turvalliseen geeninmuokkaukseen. Sähköä riittää, jos ymmärretään keskittyä sen kokoisiin ydinvoima-, aurinkovoima-, tuulivoima- ja muihin yksiköihin, että tallentaminen ja kuljettaminen on sujuvaa.
Ilmastonmuutos on totta ja kaupungistuminen peruuttamatonta. Vuonna 1960 ylittyi sekä kolmen miljardin ihmisen että yhden miljardin kaupunkilaisen raja. 60 vuotta myöhemmin 7,8 miljardista ihmisestä 4,4 miljardia asui kaupungeissa.
Vaikka kasvuvauhti juuri silloin oli suurimmillaan, en olisi kouluaikoina pystynyt kuvittelemaan, kuinka harvassa merenrannan suurkaupungissa ihmiskunnan urbaanein miljardi nykyään enimmäkseen elää. Ne alueet ovat aidossa kasvavassa tulvavaarassa ja niiden hengitysilmassa on niin paljon hiilidioksidia, että 70-luvun suomalaisen teollisuuskaupungin 1 000 ppm on kohta universaali normi.
Nämä ongelmat on ratkaistava. En tiedä, onko eurooppalainen demokratia siihen sopiva konsti, mutta jaksan vielä toivoa.
Joskus kannattaa Worldometersistä vilkaista muutakin kuin koronatartuntalukuja:
https://www.worldometers.info/world-population/world-population-by-year/
Ilmoita asiaton viesti
Vai onko järjen köyhyys syy väestönkasvuun?
Ilmoita asiaton viesti
Se olisi optimistinen näkemys, koska silloinhan järjen köyhyys olisi hitaasti vähenemässä. Toivotaan näin.
Ilmoita asiaton viesti
Ihmiskunnan absoluuttinen järjen kokonaismäärä lienee kuitenkin lisääntynyt.
Ilmoita asiaton viesti
Myönnän, että en ole paljonkaan perehtynyt syntyvyyteen maailmanlaajuisesti, mutta olen ymmärtänyt että siellä on kulttuureja, joissa suuri syntyvyys ja oman väestön kasvattaminen liittyy valtaan.
Lääketieteen kehitys on vähentänyt lapsikuolleisuutta samalla kuin syntyvyys on joillakin alueilla pysynyt suunnilleen ennallaan. On alueita, jotka ovat jo muuttuneet tai ovat muuttumassa asumiskelvottomiksi, joten haasteita riittää niin ruuantuotannon kuin muunkin elämän suhteen.
Ihmiskunnalle parhaiden asioiden yhdistäminen maailmantaloudesta vastaavien asettamiin vaatimuksiin tulee olemaan edelleenkin haasteellista. Kaiken kun pitää olla taloudellisesti kannattavaa, jollei sitten pakon edessä jouduta päätymään joihinkin alueellisiin erityisratkaisuihin. EU:ssa tätä nähdäkseni jo harjoitellaan.
Ilmoita asiaton viesti
Suomi on kyllä kehityksen eturintamassa. Porukkaa kuolee nopeammin kuin syntyy. Mutta silti rohkenen olla eri mieltä kolumnistin kanssa: väestöräjähdys on jo tapahtunut, ja sen välittömiä ja välillisiä seurauksia ovat seuraavat:
–poliittinen epävakaus Lähi-Idässä, Afrikassa, Kauko-Idässä ja Etelä-Amerikassa. Intia ja Pakistan jäävät mukavasti Lähi- ja Kauko-Idän väliin, joten mainittakoon ne erikseen
–pandemiavaarat (ei siis tämä nykyinen leikkipandemia, vaan mahdollisuus todelliseen meininkiin)
–ympäristötuhot (ekologisten marginaalien loppuminen, viljelysmaan ylikuormitus),
–kulttuurinen toivottomuus ja visiottomuus. Uskon, että maailman ”täyteys” vaikuttaa nuorisoon alitajuisesti. Ei ole uutta Villiä Länttä tai Savon kaskimaita, jonne rynnätä. Mars ei riitä innoittamaan kuin pientä teknofriikkien joukkoa.
Ilmoita asiaton viesti
https://www.youtube.com/watch?v=jbkSRLYSojo
Hans Rosling’s 200 Countries, 200 Years, 4 Minutes – The Joy of Stats
Kohdassa 1.50 on mielenkiintoinen visualisointi koskien pandemian vaikutusta ihmiskuntaan.
Ilmoita asiaton viesti
Tämä on uudempi ja pidempi: How not to be ignorant about the world | Hans and Ola Rosling, klassikko jo. TED:ssä on lisää Hans Roslingin puheita ja ainakin Hans Rosling: Global population growth, box by box on tekstitetty suomeksi. Lisäksi suoraan TED:stä katsottuna tekstityksiä on enemmän ja käyttöliittymäkin on parempi.
Ilmoita asiaton viesti
Neljästä seurauksestasi kaksi ensimmäistä ovat näköharhoja. Nykyinen epävakaus ja pandemiavaarat ovat perin pieniä historiallisten vuosituhansien normaaliin verraten.
Jälkimmäiset kaksi ovat totta. Geenitekniikka ja synteettinen ravinto ovat turvallisia ratkaisuja ja luulenpa, että ne saattavat vielä innostaa nuorisoakin samalla tavoin kuin tietotekniikka pari vuosikymmentä sitten. Jos uskonnollisista perinnesyistä ”luonnollisuuteen” sitoutunut sukupolvi ehtii poistua vallasta ennen kuin tappaa meidät kaikki.
Ilmoita asiaton viesti
Miksi poliittinen epävakaus ja pandemiavaarat olivat ennenkin väestön liikakasvun seuraus ja miksi ennenkin oli liian suuri väestö? Siksi, että, vaikka tuolloin koko maailma ei ollut asutettu ja ympäristö ”humanisoitu”, niin kriittiset alueet muuttuivat kongestoiduiksi ja taudit pääsivät leviämään. Samoin epävakaus virisi, kun oltiin eräänlaisessa ajolähtötilanteessa, jolloin tuolloinen teknologia ei kyennyt tukemaan koko väestömassaa. Mm. John Keegan Sodankäynnin historiassaan toteaa tämän yks’kantaan. Esim. hunnit lähtivät liikkeelle, kun pusta ei enää elättänyt ylisuuria laumoja ja telttaleirejä. Samoin rutto korjasi satoaan aina ”hyvän ihmissatokauden” jälkeen.
Keinolihalinjalla ongelmaksi saattaa muodostua teknologisen ketjun kriittisyys ja herkkyys häiriöille. Alkaa kuulostaa äänestäjien massatarhaukselta tuo?
Ilmoita asiaton viesti
Historia on entropiakriisiä tietenkin. Homo sapiens sapiens joutui lähtemään Adenista itään, kun hedelmiä ei riittänyt poimittavaksi.
Luonnonvalinnan tosiasiaa ei voi pelkistää sellaiseen kuvitelmaan, että väestö kasvaa jotenkin automaattisesti, ovat resurssit mitä tahansa.
Ilmoita asiaton viesti
Poliittinen epävakaus ei liity ihmismäärään, vaan suurvaltojen geopolitiikkaan. Viljelysmaat eivät lopu, varsinkaan jos sitä tuotettua ruokaa jaettaisiin tasaisemmin. Jo nyt tuotetaan yli kaksinkertainen määrä ihmiskunnan tarpeisiin nähden. Kulttuurinen toivottomuus ja visiottomuus luodaan propagandalla, eikä siihen sorru kuin toivottomat ja visiottomat. Pandemioista tuossa toisessa viestissäni.
Ilmoita asiaton viesti
Viljelysmaakapasiteettia ei maailmalla juuri ole. Viljelijät ovat hyvin taitavasti ja laatutietoisesti hyödyntäneet parhaan kultivointipotentiaalin jo nyt. Jäljellä oleva on huonolaatuisempaa, ja ero on jyrkkä. (Tästä on globaalin tason tutkimustietoakin…)
Kulttuurinen toivottomuus ja visiottomuus on jotain sellaista, joka on ensin nähtävä selkeästi, ennen kuin uudet vahvat ja selväjärkiset visiot syntyvät. Muutoin syntyy symbolisia taisteluja tuulimyllyjä vastaan (tai itse asiassa niiden puolesta).
Ilmoita asiaton viesti
”…luomuhihhulointia…”
Hieman kummallinen, leimaava sananvalinta muuten hyvässä kirjoituksessa. Nykyinen ruokajärjestelmämme valtaosin perustuu juurikin uusiutumattomien luonnonvarojen käyttöön ja osaltaan aiheuttaa myös biodiversiteetin köyhtymistä. Jos haluamme että pellot tuottavat tulevaisuudessakin ruokaa, luomuhihhulointia tarvitaan.
Ilmoita asiaton viesti
Jonkinasteista tekno-uskovaisuutta on blogistin asenteissa havaittavissa.
Ilmoita asiaton viesti
Sanotaan nyt vaikka, että muutakaan toivoa ei ole, ellemme halua toivoa sotaa, nälkää ja tauteja.
Ilmoita asiaton viesti
DON’T PANIC — Hans Rosling showing the facts about population
https://www.youtube.com/watch?v=FACK2knC08E&t=3s
Kekä ei jaksa koko videota, niin 19-25 minuutin kohdalta löytyy oleellinen.
Ilmoita asiaton viesti
Pellot ei tule riittämään, kun meret on tyhjennetty.
Yksistään Kiinan kalastuslaivasto, on kooltaan mahdollisesti jopa 800 000 alusta. Niistä 17 000 alusta, kalastaa Kiinan rannikon ulkopuolella.
https://e360.yale.edu/features/how-chinas-expanding-fishing-fleet-is-depleting-worlds-oceans
Ilmoitetut ”viralliset” kalasaaliit maittain. https://www.statista.com/statistics/240225/leading-fishing-nations-worldwide-2008/
Ilmoita asiaton viesti
Hyvä kirjoitus Jari-Pekka Vuorelalta. Kaiken lisäksi väestötutkijat näkevät, että tuo 11 miljardia tulisi olemaan maapallon väestömäärän huippu, josta väestö tulisi sitten pikku hiljaa laskemaan syntyvyysluvun pysyessä alhaisena.
No kohta tänne ryntää persut hokemaan, että kaikkien ongelmien perussyy on se, että n******itä on liikaa 😀
Ilmoita asiaton viesti
Jutussa tulee ilmi selvä lapsenusko siihen, että kaikki hoituu hyvin päin. No tästä ei ole mitään varmuutta.
Näitä liikaväestön aiheuttamia jättimäisiä ongelmia ei edes pysty näkemän Suomesta käsin. Täytyy itse käydä tutustumassa maailman ihmismassojen ympäristöihin suurkaupunkien ghetoissa ja luonnossa, jota ihminen tuhoaa valtavaa vauhtia maalla ja merillä.
Näkymät ovat hyvin synkät. Pidän vastuuttomana iloita siitä, että maapallon väenlisäys on nettona joka vuosi 80.000.000 ihmistä. Pidän sitä ilakointia myös vähemmän älykkäänä.
Ilmoita asiaton viesti
Ehkä se ilakointi johtuu siitä, että tuo nettolisäys näyttää vähenemisen merkkejä, toisin kuin meille yritetään väittää.
Mielestäni Vuorela on otsikossaan täysin oikeassa, kuten kommentistasi huomaan.
Ilmoita asiaton viesti
Kuten aika täsmällisesti kerroin, olen puolessa vuosisadassa menettänyt lapsenpelkoni siitä, että mikään ei voi mennä hyvin. Fiksua olisi muuten sanoa, että kohta väenlisäys on nettona e n ä ä 80 miljoonaa.
Ilmoita asiaton viesti
Epäfiksua tässä on ehkä se, että tunnustamme, että väestönkasvu pitäisi kyllä pysäyttää, mutta samaan aikaan Suomi ja jokseenkin kaikki sen kunnat yrittävät lisätä omaa väkimääräänsä. Sanomme että väestönkasvu ei ole enää ongelma, tai että se on ”vain” pienenevä ongelma, mutta samaan aikaan itse pahennamme sitä, emmekä ehkä vaadi tai aktiivisesti auta muita vähentämään väestönkasvuaan. En tiedä sopisiko ”järjen köyhyys” kuvaamaan tuotakin ilmiötä.
Ilmoita asiaton viesti
Asia on tosiaan politisoitunut aika paljon (mikä ei paranna keskustelun tasoa ja asiallisuutta). Synnyttäjien lisääminen ei olisi kovin hyvä juttu, jos tähdätään hitaaseen väestön vähenemiseen. Ehkä tuokin olisi tarpeen, jos jossain vaiheessa väki alkaa vähetä liian nopeasti.
Kannatan periaatteessa lapsilisiä, mutta niitä ei tulisi käyttää väen määrän lisäämiseen, vaan enemmänkin lasten hyvinvoinnin takaamiseen. Hieman ristiriitainen tilanne siis, mutta ehkä sellainen oikea tasapaino löytyy, jolla molemmat tavoitteet saavutetaan.
Ilmoita asiaton viesti
Olisi hyvä keskustella kaikista noista asioista avoimesti. Esimerkiksi ydinvoiman kohdalla on selvästikin intressejä molempiin suuntiin. Vihreät suhtautuvat nykyään aika yleisesti vähättelevästi väestönkasvun haasteisiin.
Ilmoita asiaton viesti
> Nämä ongelmat on ratkaistava.
Hyvä että yritetään ratkaista. Väestönkasvun ongelmaakaan ei kuitenkaan saa unohtaa. Olisi parempi, jos väkimäärä kääntyisi mahdollisimman pian lievään laskuun, eikä siis tähdättäisi ensinkään tuohon 10-11 miljardiin. Myös Suomen ja sen kuntien tulisi muuttaa väestöä kasvattava politiikkansa johonkin uuteen moodiin.
> En tiedä, onko eurooppalainen demokratia siihen sopiva konsti, mutta jaksan vielä toivoa.
Ei taida olla parempaakaan järjestelmää tarjoilla, joten tyydytään tähän. Itse työssä kannattaa aloittaa tosiasioiden tunnustamisesta. Tämä ei koske vain poliitikkoja (jotka voivat olla aika toivottomia), vaan myös kaikkia kansalaisia ja järjestöjä. Nyt on liikaa ”me oikeassa, nuo väärässä” -vastakkainasettelua. Suora keskustelu olisi parempi tapa. Tunnustetaan ongelmakohdat (ml. fossiiliset, väestönkasvu, luonnon monimuotoisuuden katoaminen, vielä vapaan luonnon valjastaminen, jatkuvan kasvun vaatimus, tiukka saavutetuista kulutustottumuksista kiinni pitäminen) ja puututaan niihin. Henkisesti vaikeinta on kai ikuisen kasvun ajattelun kääntäminen kohtuuteen riittävyyteen ja ympäristön varjeluun perustuvaksi ajatteluksi.
Ilmoita asiaton viesti
Yksi tähänastisen väestönkasvun ongelma on se, että (senkin parametrin) tasainen kasvu on antanut harmonisen kuvan talouskasvun ideologian toimivuudesta. Kaikki vain kasvaa, ihmeenomaisesti! On jopa esitetty, että kärryt pitäisi valjastaa hevosen eteen, eli väestönkasvun pitäisi jatkua siksi, että talous jatkaisi kasvuaan. Jos väestönkasvu saadaan riuskasti loppumaan esim. länsimaissa, joudumme samalla hakemaan uutta ideologista perusrakennetta yhteiskunnalle, jotain sellaista, joka sallii väestömassan pienenemisen kohti optimaalista (joka mielestäni on 3.5 miljoonaa Suomessa ja 300 miljoonaa Eurpoopassa). Eli alaspäin olisi mentävä ja etsittävä toimivia ratkaisuja harvahkosti asutulla planeetalla.
Ilmoita asiaton viesti
3,5 miljoonaa voisi olla ihan toimiva taso. Siihen ei tietenkään päästä kovin lyhyessä ajassa, mutta pidemmällä tähtäimellä tuo voisi olla ihan perusteltu tavoite. Elo olisi oletettavasti onnellisempaa ja rikkaampaa, jos rajallisia resursseja olisi hamuamassa vähän pienempi joukko ihmisiä. Ja vapaalle luonnollekin voisi jäädä vähän tilaa.
Ilmoita asiaton viesti
Mistä resurssista Suomessa on niukkuutta, joka pienemmällä väkimäärällä kasvaisi per henkilö?
Ilmoita asiaton viesti
Suomalaiset olisivat rikkaampia esimerkiksi niin, että Suomella olisi talousmetsää sitä enemmän per henkilö, mitä vähemmän olisi väkeä. Myös suurempi osa metsästä voisi olla päätyä suojelluksi metsäksi, eli Suomi ”rikastuisi” luonnon rikastumisen myötä.
Ilmoita asiaton viesti
Hyvin harva Suomessa tarvitsee aariakaan talousmetsää, eikä sitä edes halua. Metsään on kyllä pääsy jokaisella, eikä niissä paljoa ruuhkaa näy.
Metsien suojelupäätöksiä ei tehdä väkimäärän mukaan, ja metsäomistusten keskittyminen harvempien käsiin, tuskin sitä edesauttaisi.
Ilmoita asiaton viesti
Jokainen omalla tyylillään. Jos saa ansionsa metsätaloudesta, tai käyttää sen tuotteita, ala voi kiinnostaa. Ja sekin voisi kiinnostaa, että omat peruspalvelut kustannetaan osin metsäalan maksamilla veroilla. Ehkä sinua kiinnostaa enemmän joku muu asia.
Metsäomistuksen keskittymiseen liittyvää kommenttiasi en oikein ymmärtänyt. Ilmoitit ensin, ettet halua omistaa metsää, ja sitten, että omistuksen keskittyminen muille, olisi huono asia. (Suomen talouden tilaan ja asukaslukuunkaan tuo ei taida kovin vahvasti liittyä.)
Ilmoita asiaton viesti
Olen Vuorelan kanssa samoilla linjoilla muuten, mutta juholaatumaisesti haluaisin käyrän kurvaavan alle esim. 10 miljardin. Mieluusti 9 miljardia hetkellisenä maksimina. Ikävintä on, että vaikka tuo 9 miljardia olisi hetkellinen maksimi, kasvu tapahtuisi suurelta osin Afrikassa, missä on monia mahdollisuuksia suuriin rähinöihin.
Ilmoita asiaton viesti
Vielähän ei ole ollenkaan mahdotonta, että käyrä pysähtyisi vaikka 9 miljardiin. Kovin paljon asia ei tosin riipu siitä, mihin me täällä pohjoisessa ”haluaisimme” sen pysähtyvän. Päiväntasaajallakin syntyvyys on kuitenkin selvästi vähenemään päin.
Ilmoita asiaton viesti
Suomi voi tietenkin pysäyttää kasvun omalta osaltaan. Ja muut tekevät sitten omat päätöksensä.
Ilmoita asiaton viesti
Suomihan on sen pysäyttänyt jo aikoja sitten.
Ilmoita asiaton viesti
Käsittääkseni Suomen väestö kasvaa edelleen (ks. linkki). Ja kuten monessa kommentissa jo totesin, sekä Suomen valtiolla että monilla kunnilla on taipumusta pyrkiä lisäämään väestöään.
https://fi.wikipedia.org/wiki/Suomen_väestö#Väestön_kehitys
Ilmoita asiaton viesti
Tässä asiassa (toisin kuin ilmasto-ongelmissa) päätökset ja vaikutukset ovat onneksi paikallisia, joten Suomi voi kääntää kasvun laskuun jo ensi vuonna tai muutaman sitä seuraavan vuoden aikana. Ei enää väestönkasvuhaaveita yksittäisille kunnille, eikä enää suunnitelmia kasvattaa väestöä vanhusten hoitamiseksi. Afrikkakin voi tulla perässä, kun joku ensin näyttää tietä.
Ilmoita asiaton viesti
Väestönkasvu syntyvyys/kuolleisuus -suhteena on täällä jo hoidossa. Afrikan maat tulevat kyllä perässä. Jopa Nigerin syntyvyys on pienenemään päin. Itse asiassa ei ole maata, jossa syntyvyys ei olisi pienenemään päin.
Muuttovoitto/tappio on sitten toinen asia. Ei ole yleisiä yksinkertaisia konsteja siihen, mikä parhaiten rauhan säilyttää, mutta selvää tietysti on, ettei esimerkiksi Kanadasta tai Suomesta ensimmäisten joukossa tila lopu, tai Suomen sisällä Inarista tai Sodankylästä.
Ilmoita asiaton viesti
Suomen väestöhän kasvaa edelleen (syntyvyyden, kuolleisuuden ja eri suuntaisten muuttojen tuloksena), ja sekä valtio että kunnat tähtäävät väestömääränsä kasvattamiseen. Kai voi sanoa, että tuossa olisi korjaamisen paikka. Ei maapallon väestönkasvu niin pysähdy, että kaikki pyrkivät sitä lisäämään.
> selvää tietysti on, ettei esimerkiksi Kanadasta tai Suomesta ensimmäisten joukossa tila lopu
Huono asenne. Kyllä luonnon kuormitus on ongelma Suomessakin, ja pysyvääkin vahinkoa syntyy. Eivät Suomi ja Kanada voi myöskään heittäytyä vapaamatkustajiksi, ja vaatia väen vähentämistä muilta. Pitää muistaa, että oma väestömme aiheuttaa haittoja myös muualla, samaan tapaan kuin vaikkapa Afrikan kasvava väestö ja sen kasvava fossiilien ja muun rajallisen tavaran kulutus huolettaa meitä täällä Suomessa. Emme siis voi olla vapaamatkustajia tässä tilanteessa. Voimme vain olla tyytyväisiä siihen, että väen vähentämistarve ei ole ehkä aivan yhtä suuri kuin se on jossain muualla.
Ilmoita asiaton viesti
Kuolleisuus on ohittanut Suomessa syntyvyyden jo vuosia sitten. Synnytystalkoita en kannata.
Loppuosa kommentista on vain naamioitua yleistä muuttoliikkeen vastustamista. Helpoimmin väki vähenee pahimmissa paikoissa, jos muuton mahdollisuus on olemassa.
Ilmoita asiaton viesti
Entä Suomen ja sen kaupunkien halu kasvattaa kokoaan ja väestöään?
> Helpoimmin väki vähenee pahimmissa paikoissa, jos muuton mahdollisuus on olemassa.
Kyllä (tai ainakin kasvu hidastuu), mutta tuo lisää todennäköisesti aika vahvasti väen kokonaismäärää maapallolla.
> yleistä muuttoliikkeen vastustamista
Herää epäilys, että et tuomitse tuosta syystä (= muuttoliikkeen kannattamisen vuoksi) Suomen ja sen kaupunkien väestönkasvattamispolitiikkaa. Tuomitsetko väestönkasvattamispolitiikan? Jos et, niin mistä syystä (kai muustakin kuin ”epäpersuilusyystä”) et? Kannatatko muuttoliikettä Suomeen, ja tuosta syystä myös väestön kasvattamista Suomessa (tai hyväksyt väestön kasvattamisen tuosta syystä)?
Ilmoita asiaton viesti
Se nyt on lähinnä syntymään jo ehtineiden ihmisten oma asia, missä haluavat asua. Hyvin harvoin yksittäiset kunnatkaan rupeavat erityisesti ketään muualta roudaamaan. Ymmärrän kyllä, että talousjohtajat pohtivat veropohjaa.
Eikö avauksesta, muka, käy selville, että mielestäni väestönksvun pysähtyminen olisi hyvä asia ja on jopa todennäköistä?
Ilmoita asiaton viesti
> Se nyt on lähinnä syntymään jo ehtineiden ihmisten oma asia, missä haluavat asua.
Tuon voisi lukea niin, että vastauksesi kysymykseeni on: ”kaikkien maailman kansalaisten muuton tulee olla vapaata mihin tahansa”, mutta en usko että tarkoitat tuota oikeasti. (Termi ”haluavat” tekee lauseestasi kyllä järkevän siinä mielessä, että tokihan ihmiset saavat haluta mitä vain. Mutta ehkä et aivan tuotakaan tarkoittanut.)
> Eikö avauksesta, muka, käy selville, että mielestäni väestönksvun pysähtyminen olisi hyvä asia ja on jopa todennäköistä?
Sanot kyllä jotain tuohonkin suuntaan, mutta toisaalta korostat, että maapallon väkimäärän kasvaminen 10-11 miljardiin on jotenkin jo hyvä tulos (vaikka kyse on miljardien lisäyksestä tilanteessa, jossa nykyistäkin väkimäärää pidetään jo ongelmallisena).
Väestön kasvun johonkin suureen lukuun pysähtymisen olettaminen on myös kovin eri asia kuin väestön kasvun konkreettiseen hillitsemiseen tähtääminen, jotta päästäisiin tuota pienempiin lukuihin. (Et siis ottanut tuossa lainatussa lauseessasi kantaa siihen olisiko 8-9 miljardia parempi tulos kuin 10-11 miljardia, ja pitäisikö ryhtyä toimiin (tuon olettamasi) väestön kasvun hillitsemiseksi.)
Et myöskään suostu tuomitsemaan Suomen ja sen kuntien väestönkasvattamistavoitteita. Kai sitten kannatat niitä.
Tuon perusteella näytät olevan vähän kahden välillä, ehkä jotenkin vähätellen väestönkasvun ongelmaa, vältellen väestönkasvun rajoittamisen vaatimista (Suomessa ja maailmalla).
Muuttoliikkeeseenkään et ottanut vielä aivan suoraa kantaa, mutta vihjailit jotain siihen suuntaan, että väestöä kasvattavat muuttoliikkeet Suomeen ja Kanadaan olisivat ehkä hyvä asia.
Ilmoita asiaton viesti
On kommentoijia, jotka luulevat lukevansa rivien välistä niin hyvin, että rivien lukeminen unohtuu. Juho Laatu on sellainen. Jankutukseen otan kantaa vain tämän verran:
6 miljardia olisi parempi kuin 8 miljardia. Käytännössä olisi hienoa, jos kasvun saisi pysähtymään 10–11 miljardiin. Ehkä jopa kääntymään alaspäin vuosisadan loppupuolella.
Ilmoita asiaton viesti
Taisin tehdä oletuksia/arvauksia vain niissä asioissa, joihin et suostunut itse pyydettäessä vastaamaan. Tein noin saadakseni kiellon tai myönnön arvauksiini. En tainnut suoraan väittää mitään sellaista, mitä et ole itse sanonut (vaan esitin vain arvauksia / epäilyksiä / kysymyksiä). En siis ”usko lukevani rivien välistä” mitään varmaa, vaan vain mahdollisia mielipiteitä.
Sinäkin taisit esittää jossain kohdassa jonkin oletuksen ajatuksistani.
Haluatko ottaa kantaa siihen, onko Suomen ja kuntien väestönkasvattamispolitiikka hyvä vai huono linjaus? Entä väestöä kasvattava muuttoliike Suomeen ja Kanadaan? Entä kaikkien maailman kansalaisten vapaa muutto-oikeus?
Kiitos kannanotosta tuohon miljadimäärään.
Ilmoita asiaton viesti
Asukoon porukka missä haluaa, mutta kaupungistuminen on ilman muuta kaikkien etu. Toki maaseudulla tarvitaan jonkin verran populaa primäärituotannossa, mutta miksi muuten?
Ilmoita asiaton viesti
Kaupungistuminen on jo ihan eri asia kuin väkimäärän lisääminen.
Vai halusitko ehkä vihjata jotain siihen suuntaan, että suurissa kaupungeissa väestön kasvattamiseen tähtäävä politiikka olisi ok, koska väestön imeminen pois pienemmistä kunnista (tai poistumisen mahdollistaminen) on hyvä tavoite? Vastaavasti kai pienten kuntien yritykset kasvattaa väestöään olisivat tuomittavia.
Ilmoita asiaton viesti
En tiedä miten kuvittelet tuon asian toimivan, mutta kaupungistuminen tarkoittaa ihan määritelmällisesti sitä, että ihmiset muuttavat pois maaseudulta ja pikkukunnista. Vai että poistumisen mahdollistaminen?! Onneksi perustuslaki sentään hillitsee tuonkaltaisten ajautusten toteuttamista.
Ei minun tarvitse valita mitään. Kaupungit kilpailevat keskenään muuttomarkkinoilla ja jotkut tekevät parempaa työtä kuin toiset. Ihmiset valitsevat sitten parhaaksi kokemansa.
Ilmoita asiaton viesti
Kysyin siksi, että tämä blogi ja keskustelu käsittelee väestönkasvua eikä kaupungistumista. Halusin vain tietää mitä ajattelet, tai huomauttaa sinulle, että se, miten kaupungistumiskommenttisi liittyy väestönkasvuun, ei ollut minulle selvää.
Ilmoita asiaton viesti
Kommenttini liittyi aiempaan kommenttiisi juuri siten, ettei kaupungistuminen ja kaupunkien kasvaminen edellytä väestön kasvua. Hienoa että ymmärrät asian. Kaupungistuminen näyttäisi itse asiassa johtavan syntyvyyden alentumiseen, eli kaupunkien houkuttelupolitiikka ilmeisesti rajoittaa väestön kasvua, eikä lisää sitä.
Ilmoita asiaton viesti
Olen samaa mieltä siitä, että jos joidenkin kuntien väkimäärä vähenee, ja toisten samaan aikaan kasvaa, maan kokonaisväkimäärä voi pysyä ennallaan.
Halusitko sanoa aiemmalla kommentillasi, että väestönkasvun ongelman voisi (ainakin osittain) ratkaista siirtämällä ihmiset maaseudulta kaupunkeihin?
Ilmeisesti syntyyys on maaseudulla korkeampaa kuin kaupungeissa, mutta tuo ei välttämättä takaa sitä, että siirto auttaisi, sillä asiat voivat olla myös esimerkiksi niin, että ne, jotka haluavat keskittyä lasten tekoon, hakeutuvat enemmän maaseudulle, ja ne, jotka vaikkapa uraputkeen, hakeutuvat kaupunkeihin. Voisi siis olla myös niin, että suurempi siirtyvyys ei vaikuttaisi ainakaan tuossa laskennallisessa suhteessa syntyvyyteen, koska siirtyminen ei aiheuttaisi aina muutosta vauvahaluihin, vaan (paikasta riippumaton) vauvahalu voisi vaikuttaa siihen, missä mieluiten asutaan.
Ilmoita asiaton viesti
Ihan sama missäpäin maailmaa ollaan, kaupungistuminen, naisten koulutustason nousu ja pesukoneiden yleistyminen ovat kolma tärkeintä syntyvyyden laskun draiveria, lapsikuolleisuuden laskun jälkeen. Ihaan sama mitä ne ihmiset haluavat. Jos maalla asuminen ja sikiäminen ovat fokuksessa, ei kai kaupungistumista tapahdu?
Ilmoita asiaton viesti
Ainakin aikoinaan maaseudulla väestönkasvu oli suurempaa, koska tilalle tarvittiin jälkikasvusta työvoimaa. Keskiajalla ja Uuden ajan alussa kuolleisuus oli myös paljon suurempaa kaupungeissa väestötiheyden ja hygieniaolojen altistaessa kulkutaudeille. Kuolleisuus ylittikin syntyvyyden kaupungeissa noina aikoina. Uutta väkeä kuitenkin virtasi maaseudulta.
Nykyään tuo ei tietenkään päde, mutta sinkkuuden yleistyminen ja kiireinen elämänrytmi ovat vaikuttamassa kaupungeissa. Maataloudessakin työvoiman tarve on pieni nykyään ja mites ne taloa yksin pitämään jääneet poikamiehet muutenkaan lisääntyisivät …
Ilmoita asiaton viesti
Tosiaan…ruokaa kyetään kyllä tuottamaan 11 miljardille, mutta ainoa mikä voi teettää ahtautta olisi ihmisten keskenäinen kudelma ahneuden ja eriarvoisuuden suhteen.
Se tuottaa erikoisia sivuvaikutuksia.
Ilmoita asiaton viesti
Pohjois-Korea näyttää hienoa esimerkkiä, miten oikein suunnitellulla ideologisella kasvatuksella päästään noista eroon.
Täällä meillähän tuo ideologinen kasvatus on piilotettu, ja toimii käytännössä päinvastoin. Noita mainitsemiasi ylistetään ja niihin kannustetaan.
Ilmoita asiaton viesti
En ole nyt ihan varma mitä koitit kommentillasi esittää.
Ilmoita asiaton viesti
Se on vain niin, että järjen köyhyys johtaa hallitsemattomaan väestön kasvuun ja samalla, ravinnon puutteeseen ja loputtomaan köyhyyteen.
Ilmoita asiaton viesti
Se vain on niin että jotkut ei lue blogia mutta kommentoi silti. Järjen köyhyydestä tuli mieleen eräs puolue joka on kehittänyt siitä oikein tavaramerkin itselleen. Sosiaalisessa mediassa kiertää teksti, jossa väitetään Astra Zenecan koronavirusrokotteen aiheuttavan riskin syöpäsairauksille. Tekstin kirjoittajana on kuopiolainen Mehiläisen yleislääkäri Pekka Timonen, jonka erikoisalana on tuki- ja liikuntaelimistön ongelmat ja liikuntalääketiede. Pekka Timonen on ehdolla kunnallisvaaleissa perussuomalaisten listoilla. Ullatus ullatus kuten valehtelijoitten mestari sanoisi.
https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/5f589e80-fc35-42cd-913f-43f39bab3285?fbclid=IwAR1_zFVFNMb63NhCJ9SPgzDFyQFe4UBCSCG1R1nwqAf2FW68yWxTQdj-hbk
Ilmoita asiaton viesti
Voi että Jari-Pekka. Teit sitten ihan oman blogikirjoituksen kun et osannut vastata minulle enää sen jälkeen kun sinulla ei ollut minulle enää mitään vastaväitteitä.
Tai no ei sinulla missään vaiheessa ollut ja ainut argumenttisi olikin että olen nuori enkä tiedä mistään mitään. Blogini aihe oli siis se että koronarajoitukset ovat älyttömiä ja ihmiset kuolevat kuitenki joten se että pelkää ainoaa asiaa mikä elämässä on varmaa eli kuolemaa eikä sen takia uskalla elää on aivan järjetöntä.
Jari-Pekka ei kyennyt kanssani tästä argumentoimaan joten siirsi keskustelun muualle.
Kerrohan kuitenkin sen verran että oletko kanssani samaa mieltä että sinä, minä ja kaikki muutkin meistä kuolee aikanaan?
Ilmoita asiaton viesti
Kakara tuli kiukuttelemaan. Tämä alustus on jatkoa muun muassa sille, jonka kirjoitin Ydin-lehteen vuonna 1981.
Minulla ei ole tietenkään mitään sitä vastaan, että ihmiset lukevat sinunkin blogiasi, vaikka sen asiasisällöstä vastaavat lähinnä kommentoijat. Palaa sinne tuijottamaan peiliisi.
Ilmoita asiaton viesti
Olen jo kohtuullisen pitkän elämäni aikana (kohta 72v.) tavannut tuollaisia nulikkamaisia uhojia jotka vannovat jatkavan mm. tupakanpolttoa varoituksista huolimatta, mutta kun se syöpäniagnoosi tule eteen tumppaus tapahtuu oitis ja kuolemanpelko on käsin kosketeltavissa ja apua huudetaan suomalaiselta terveydenhuollosta maksoi mitä tahansa.
Ilmoita asiaton viesti
Ei tulisi mieleenikään väittää, että kommentoija ei tiedä mistään mitään. Hän on selvästi tullut ikään, jossa jo tiedetään, että eliöt kuolevat.
Ehdotuksia energian ja ravinnon tuotannon ja jakelun ongelmien ratkaisemiseksi otetaan vastaan keneltä tahansa.
Mutta jos ainoa asia on, että lääketiede, terveydenhuolto ja politiikka eivät kiinnosta, kun kuolemme kuitenkin, se kannattaisi ehkä esittää mieluummin 1800-luvun romanttisen nihilismin opintopiirissä kuin täällä.
Ilmoita asiaton viesti
Nuo kaikki, etenkin politiikka kiinnostavat. Niistä on kiva keskustella mutta se on harmi kun suurin osa ihmisistä ei kykene keskustelemaan vaan alkaa haukkumaan ihmisenä kun ei löydy argumentteja omien kantojen tueksi.
Kuinka kypsää on nimitellä jotain joka on erimieltä ”kakaraksi”? Onko se sinusta Jari-Pekka kovin kypsää käytöstä?
Ilmoita asiaton viesti
Onko 1000 ppm eli 0,1% jotenkin huono määrä hiilidioksidia hengitysilmassa? Yhteyttämisilmassa se alkaa olla optimi.
Ilmoita asiaton viesti
On se. Kaikkihan me mielellämme oppisimme yhteyttämään, se ratkaisisi monta ongelmaa.
https://www.engineeringtoolbox.com/co2-comfort-level-d_1024.html
Ilmoita asiaton viesti
Tuo koskee sisäilmaa ja ymmärsin niin, että CO2:hta käytetään indikaattorina mm. hapen vähyydestä. Kävin keskikoulua vanhassa rakennuksessa, jossa ei ollut ilmastointia ja joka välitunti luokka tuuletettiin avaamalla pari ikkunaa. Lisäksi oppitunnin lopussa huomasi vireystilan laskun selvästi.
Ilmoita asiaton viesti
Hiilidioksidia käytetään huonetilassa indikaattorina ihmisistä erittyvistä erinäisistä kaasuista ja muista aineksista, jotka tekevät oleskelusta ”raskasta”. Happea kuluu hengityksessä käsittääkseni yhtä paljon kuin hiilidioksidia syntyy.
Ilmoita asiaton viesti
No nytpä löytyi se luonnonvastainen käytös josta jotkut hurskastelijat ovat mielensä pahoittaneet. Minä kun olen aina ihmetellyt millä ilveellä kukaan ihminen pystyisi luonnonvastaisesti käyttäytymään, mutta yhteyttämällä se onnistuisi.
Ilmoita asiaton viesti
Ei se ole
http://www.ttl.fi/ova/hiilidioksidi.html
Ilmoita asiaton viesti
Puhuin siitä, että 70-luvun suomalaisessa teollisuuskaupungin korttelissa, ihan ulkona, normaalipitoisuus oli 1 000 ppm. Helvetin raskasta.
Tiedän kyllä sisäilman raja-arvot, mutta ihan kaikessa ei tarvitsisi aina koetella rajoja.
Ilmoita asiaton viesti
Yksi osallistuja lienee poistanut itse kolme kommenttiaan, joilla ei varsinaiseen asiaan juuri lisättävää ollutkaan.
Ilmoita asiaton viesti