Vain elämää, ei sen enempää

Evoluutiossa ei ole mitään ihmeellistä. Ihmeitä ei ole, eikä elämää ole kukaan luonut.

Evoluutioteoria ei muutu miksikään sen pohtimisesta, onko ensimmäinen eliö tullut Maapallolle muualta vai syntynyt täällä. Kyse on joka tapauksessa itseään jäljentävästä hiiliyhdisteiden kemiasta.

Me kaikki – bakteerit, tomaatit, linnut ja sinä – olemme nelisen miljardia vuotta sitten eläneiden ensimmäisten eliöiden jälkeläisiä.

Mutaatiot ja muut sattumat ovat osa evoluutiota. Mikään kopioituminen ei ole täydellistä. Kaikki kuitenkin juontuu luonnonvalinnasta ja geneettisestä ajautumisesta: välttämättömyydesta ja sattumasta, jos nyt filosofisiksi heittäydytään.

Moni adaptaatiointoilija on tietenkin vuosikymmenten varrella jättänyt kiinnittämättä huomiota aineenvaihduntaan. Kaikkeen säilymiseen tarvitaan energiaa. Jos molekyylien nimillä puhutaan, atp on evoluutiossa yhtä olennainen kuin dna ja rna.

Ensimmäiset eläimet, Animalia-kunnan jäsenet, elivät vedessä vajaat 600 miljoonaa vuotta sitten. Myöhemminhän on ollut monia paikallisia kehityssuuntia. Esimerkiksi valailla on virtahepojen kanssa yhteisiä maalla eläneitä esivanhempia.

Tiedämme, että muna oli ennen kanaa ja ennen dinosauruksiakin. Jossakin vaiheessa jokin dinosaruksen jälkeläinen muni munan, josta kasvoi se emo, joka muni munan, josta kasvoi kana.

En sanoisi, että ihminen on keksinyt moraalin, mutta ihmisillä on tietysti kaikista eläimistä monimutkaisin kieli, kulttuuri ja moraali. Kyllä niiden olemassaolosta voi mielestäni puhua näin yksikössä, lajityypillisenä asiana.

Kuten on tuhansia kieliä, on toki myös tuhansia yksityiskohtaisia moraalijärjestelmiä. Mutta jo miljoonia vuosia ennen ihmisiä oli eläimiä, jotka pitivät selvänä, että omia ei saa tappaa eikä omilta pidä varastaa.

jpvuorela
Tampere

Vuonna 1955 syntynyt toimittaja, yhteiskuntatieteilijä ja isoisä. Jazz forever.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu