Viisumikysymyksen juridinen ongelma

Pitkään luulin, että suomalaisille keskustelijoille on jollakin tapaa selvää, mikä esimerkiksi Schengen-alue on ja mitä merkitsee, että alueelle myönnetään yhteisiä viisumeita.

Viime päivien keskustelussa ei ole ymmärretty esittää yksinkertaista kysymystä, voivatko Schengen-maat kieltäytyä yksitellen tunnustamasta koko alueelle myönnettyä viisumia ja pysyä silti sopimuksen jäsenenä.

Saahan EU-maakin Schengen-sopimuksesta irtautua; eivät siihen ole koskaan kuuluneetkaan Irlanti, Bulgaria, Romania, Kroatia ja Kypros.

Aika erikoisena täytyy kuitenkin pitää, että hallitukset, jotka itse heittävät Schengen-sopimuksella vesilintua, rupeavat rähisemään sopimuksesta kiinni pitävien huonosta liittolaisuudesta.

Suomella on oma kansallinen ongelmansa siinä, että lakiesitystä humanitaarisesta viisumista ei ole saatu aikaan. Koska oppositio on vähemmistössä, tämän täytyy johtua siitä, että jokin osapuoli hallituksessa ei humanitaarista viisumia halua, vaikka sellainen ilmeisesti on käytössä Virossakin.

Koko EU-alueen yhteistä humanitaarista viisumia vaati europarlamentti jo neljä vuotta sitten, mutta käytännössä mitään ei ole tapahtunut.

+4
jpvuorela
Tampere

Vuonna 1955 syntynyt toimittaja, yhteiskuntatieteilijä ja isoisä. Jazz forever.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu