Yhdistyneet kansakunnat on maailmansodan voittajien väline
Näin YK:n päivän kunniaksi julkaisen hieman muokattuna aiemman arvioni Yhdistyneiden kansakuntien merkityksestä maailmalle ja Suomelle:
”Suomalaisilla on merkillinen tapa ajatella Yhdistyneiden kansakuntien olevan jollakin tavalla Kansainliiton seuraaja. Näinhän ei voi olla siksikään, että Kansainliitto lakkautettiin vasta vuonna 1946. Käytännössä se oli toki kuollut II maailmansodan syttymiseen.
Laajassa filosofisessa merkityksessä YK on tietysti perinyt samat yleismaailmalliset rauhan ihanteet, joista Woodrow Wilson aikanaan sai Nobel-palkinnonkin. Yhdysvallat ei kuitenkaan koskaan liittynyt Kansainliittoon.
Yhdistyneet kansakunnat taas oli mitä suurimmassa määrin Yhdysvaltain perustama ihan käytännössä. Vuoden 1942 ensimmäisenä päivänä “neljä suurta” – Yhdysvallat, Britannia, Kiina ja Neuvostoliitto – allekirjoittivat presidentti Rooseveltin neuvonantajan Harry Hopkinsin muotoileman “Yhdistyneiden kansakuntien julistuksen”. Jo seuraavana päivänä julistukseen yhtyi 22 muuta.
Maaliskuun 1. päivänä tuli kuluneeksi tasan 78 vuotta siitä, kun viimeiset Yhdistyneiden kansakuntien perustajajäsenet – Saudi-Arabia, Libanon ja Syyria – allekirjoittivat julistuksen. Kaikkiaan allekirjoittajamaita oli lopulta 47.
Arkikielessä allekirjoittajia kutsuttiin “liittoutuneiksi”. Yhdistyneiden kansakuntien alkuperäinen tehtävä oli Saksan ja Japanin ja niiden liittolaisten kukistaminen.
Voidaan spekuloida sillä, missä vaiheessa Suomi olisi aikaisintaan voinut sopimukseen liittyä. Vanhan rajan ylittäminen syksyllä 1941 johti joulukuussa siihen, että Britannia julisti Suomelle sodan, joten ajasta ennen syyskuun 1944 välirauhaa on tässä yhteydessä turha puhua. Mutta miksi ihmeessä Suomi ei julistanut virallisesti sotaa Saksalle sen jälkeen?
Vasta liittoutuneiden ovien sulkeuduttua maaliskuun alussa 1945 Suomen hallitus laimeasti “totesi” olleensa jonkin aikaa sotatilassa Saksan kanssa.
On tietenkin totta, etteivät britit ottaneet sotaa Suomen kanssa kovin vakavasti edes ennen vuoden 1944 syyskuuta.
Clement Attlee oli brittihallituksen jäsenenä virallisesti sodassa Suomen kanssa joulukuusta 1941 aina vuoden 1947 Pariisin rauhansopimukseen, vuodesta 1945 lähtien pääministerinä. John Bew julkaisi vuonna 2016 hänestä erinomaisen elämäkerran Citizen Clem. Suosittelen.
Bew’n kirjassa ei mainita ainoatakaan suomalaista nimeltä. Sana “Finland” esiintyy kahdesti. Molemmilla kerroilla on kyse siitä, että muiden demokraattien tavoin labour-johtaja Attlee tuomitsi jyrkästi Neuvostoliiton hyökkäyksen talvisodassa.
Rauhanneuvotteluissa Suomi oli briteille ilmaa. Neuvostoliitto sai käytännössä muotoilla Suomen rauhansopimuksen. Huhut kertoivat, että Winston Churchill olisi ottanut sodanjälkeisen Suomen vakavammin, jos joitakin johtajia olisi teloitettu Quislingin tavoin, mutta se nyt tietenkin oli Mannerheimille ja Paasikivelle liian paksua.
Ranskakin muuten liittyi alkuperäisiin Yhdistyneisiin kansakuntiin vasta viimeisten joukossa 26. joulukuuta 1944. Neljä suurta olivat siihen asti suhtautuneet epäluuloisesti de Gaullen kykyyn johtaa tulevaa demokratiaa.
Sinä päivänä olivat lopulta koossa kaikki viisi II maailmansodan tulevaa päävoittajaa. Näistä viidestä tuli 24. lokakuuta 1945 pysyväksi organisaatioksi järjestäytyneen Yhdistyneiden kansakuntien ehdoton yläluokka, Turvallisuusneuvoston pysyvät jäsenet.
Nykyään tiedämme, että maailma muuttui, kun Japanista ja Saksasta tuli demokratioita. Suomi, Itävalta, Unkari, Romania ja Bulgaria pääsivät silti YK:n jäseniksi ennen niitä, jo 14. joulukuuta 1955. Japanin vuoro koitti vuonna 1956 ja Saksan vasta vuonna 1973, silloinkin aluksi kahtena.
YK on sodan voittajien järjestö. Voi olla, että Turvallisuusneuvoston pysyvien jäsenten veto-oikeuden muuttamiseksi tarvittaisiin uusi maailmansota. Hiukan kyyniseltä tuntuisi sellaistakaan toivoa.”
Ihan asiallinen YK:n historian kertaus.
Sen vain toteaisin ettei Suomessa kyllä ollut syytä ketään hirttää sodan jälkeen. Ex-sisäministeri Horelli olisi kyllä pitänyt laittaa oikeuteen juutalaispakolaisten luovuttamisesta Gestapolle (mutta hän ei edes ollut Valvontakomission listalla) ja Valpon Anthoni olisi ansainnut samasta syystä vähän kovemman tuomion kuin jatketusta virkavirheestä annetun huomautuksen. Valvontakomissio oli jo poistunut maasta kun Anthon oli oikeudessa, Turun hovioikeuden presidentti oli entinen Suomalais-saksalaisen yhdistyksen puheenjohtaja, joten semmoinen tuomari. No, Korkein oikeus asian lopullisesti ratkaisi.
P.S. Oletko Jari-Pekka, Facebookissa kuten melkein kaikki? Minun sivuani voi seurata vaikkei olisi edes kaveri ja kaveriksi sinut mielelläni hyväksyisin.
Ilmoita asiaton viesti
En ole Facebookissa. X:ssä on yhä se hyvä puoli, että pääsääntöisesti voi itse päättää, keitä seuraa ja muutkin näkee, jos haluaa.
Tämä hirttämisintoilu oli kai voittajienkin joukossa tyypillistä lähinnä Churchillille. Horellista ja Anthonista olen toki samaa mieltä. Horelliinhan olisi voinut törmätä vielä omina opiskeluaikoina, jolloin hän oli kovin arvostettu kokoomuslainen eläkeläisjuristi Tampereella.
Ilmoita asiaton viesti
Ainoa ”epämiellyttävyys”, joka siitä tosiasiasta seuraa, että YK on voittajien perustama, on Neuvostoliiton/Venäjän veto-oikeus turvallisuusneuvostossa.
Jonkunhan on järjestö pitänyt perustaa. Kun sinne kelpuutettiin myös häviön jälkeen demokratisoituneet valtiot, ei YK:ta nykyisellään voi pitää ”puolueellisena”. Se on kuitenkin ainoa elin, jossa koko maailma käytännössä istuu saman katon alla ja tämä onkin YK:n suurin merkitys.
Toki YK:ta voidaan pitää Kansainliiton seuraajana, vaikkei se sen ”jatkumo” olekaan.
Ilmoita asiaton viesti
Etenkin kun YK:n peruskirjaan talletettiin mm. Kansain Liitolta Ensimmäisen Maailmansodan Osmannivaltion jakoa, eli A-mandaatteina toteutuneita ja kolonisaatiota purkavia uusia valtioita, joista yksi oli Israel v.1920.
Peruskirjan laatijat olivat kaukaa viisaita, ja suojasivat mandaatit niiden myöhemmiltä väärintulkitsijoilta ja -muovaajilta, jopa YK:n itsensä yrityksiltä muuttaa mandaatin saajien oikeuksia.
Se myös määritti mitä valtuuksia YK:n subsidiareilla on.
Vain Turvallisuusneuvostolla on (osittain) sitovaa, kansainvälisoikeudellista valtaa. Muut, kuten jopa ICJ ovat Yleiskokoukselle neuvoa-antavia elimiä. Joka tekee yhden laittomuusväittämän Israelin kohdalla hyvin heppoiseksi, Nimittäin sen turva-aitaa vastaan v. 2004 tehty ”Advisory Opinion” ja joka on siitä lähtien yleistynyt nimeksi ”laiton miehitys.” Mutta se ei ole laittomuusväittämän ainoa esitetty syy.
Ilmoita asiaton viesti
You just can’t be serious, you must be kidding. If an organization, which means a group of people gathered together who have their political views and even personal ambitions imagine that their have the power to make decisions lasting forever that can’t be overruled, they’re completely wrong.
Also wrong are those who believe such crap and desperately cling to their belief to prove to themselves that what is unfair could be fair, just because that might have scraped on a stone tablet by Moses for eternities ago. Unfortunately, he smashed the stone tablets, but only for the reason god didn’t promise any land, so Moses decided to color the story a little.
Ilmoita asiaton viesti
Oletko siis mieluummin kolonisoinnin kannalla?
Ilmoita asiaton viesti
In fact, it has been happening ever since, for millennia. By the way, if it was true what the Jews led by Moses did then in that case it was pure colonialism.
Ilmoita asiaton viesti
You can see it of course like that, but I think little children and their mothers celebrated, when the Canaanite nations no longer sacrificed their children to Moloki, Astarte, Chemosh or Baal
Ilmoita asiaton viesti
Well, if the Jews who escaped from slavery in Egypt had in mind to avoid falling into the clutches of the worshipers of the old Phoenician gods, then from that point of view Moses chose the completely wrong direction of escape. They were, in fact, striving out of the frying pan into the fire.
Back to old business 😵💫
Ilmoita asiaton viesti
In my opinion, the UN is more of an eternal intermediate stage of the victorious states of the Second World War, a kind of endless mandate.
Ilmoita asiaton viesti
Sekin on parempi tilanne, kuin se, miten sen riippumattomuus on kärsinyt vuosien mittaan.
Ilmoita asiaton viesti
What independence!? Nothing has changed and never won’t, the five permanent members, the victorious states, have been and still are as the warranty for it.
Ilmoita asiaton viesti
En oikein ymmärrä, miten olisi mahdollista olla samaan aikaan ”riippumaton” ja maailmansodan voittajien väline. Ei YK ole tuomioistuin. Se on paikka, jossa viisi kansakuntaa hallitsee maailmaa.
Ilmoita asiaton viesti
Fundamentalist [Christian] Zionism is completely out of reach…
Ilmoita asiaton viesti
Oh Yes!
Ilmoita asiaton viesti
Minua on aina kouluiästä saakka naurattanut Ranskan asema ”voittajana” ja Itävallan katsominen Hitlerin ”uhriksi”.
Pariisin vapautuksen paraatissa pariisilaiset olivat iloisia, kun paraatia johti ranskalainen kenraali ja amerikkalaisilla oli ”ranskalaiset univormut”.
Ilmoita asiaton viesti
No, ei Itävalta kuitenkaan YK:n jäseneksi päässyt ennen Suomea ja käytännössä sen itsenäisyys tunnustettiin uudelleen vasta vuonna 1955.
Ilmoita asiaton viesti
Well, if there was any justice in this world then all of Austria should have been given to those European Jews who survived the Nazis. And the ”former” Nazis in Austria should have been forced to peel potatoes for the Jews for the rest of their lives.
Ilmoita asiaton viesti
Kaupungin ja maaseudun välit olivat tuon ajan Itävallassakin tyypilliset. Sodan jälkeen kaupunkien demarit pääsivät niskan päälle.
1970-luvulla sitten tarpeeksi aikaa oli kulunut, jotta vanha natsi Waldheim voitiin valita ensiksi Neuvostoliiton vaatimuksesta YK:n pääsihteeriksi ja myöhemmin Itävallan presidentiksi.
Ilmoita asiaton viesti
The ”former” rural Nazis have to peel potatoes for the Jews for the rest of their lives 😉
Ilmoita asiaton viesti
YK ei perustamisensa, sodan jälkeen ollut oikeasti yhtään mitään. Haki paikkaansa kuten muutkin organisaatiot. Täytyy myöntää, että siitä kasvoi merkittävä tekijä. Ylä- ja alamäkineen. Painoarvoa voi itsekutakin miettiä. Ei se turhaan siellä ole.
Ilmoita asiaton viesti
Parempi kuin ei mitään, ilman muuta. Vain Kansainvälisessä jalkapalloliitossa, Kansainvälisessä yleisurheiluliitossa ja kansainvälisessä olympialiikkeessä on useampia jäseniä. Niiden käsiin en maailmaa antaisi 🙂
Ilmoita asiaton viesti
Njo njaa (käytän kuten itse nuo keksin aikoinani). Loppupeleissä, kuten nyt YK:lle pitää antaa se arvovalta ja sille pitää olla mandaatti toimia, jos tilanne konfliktimaissa jäätyy. Ei YK mikään sotilaallinen järjestö ole. Sen arvot ovat muualla. Lähinnä siellä kun kiistan osapuolet ovat pattitilanteessa. Siitä on kysymys. Rauhanturvajoukoista ja ei ne turhaa työtä tee.
Ilmoita asiaton viesti
Väärin koska en tarkoita Ukrainan sotaa. YK ei siihen voi vaikuttaa millään tavoin.
Ilmoita asiaton viesti
Mmm… Mikä nyt oli väärin? Ei kai kukaan kuvitellut, että Ukrainassa oltaisiin ”loppupeleissä”?
Ilmoita asiaton viesti
Lopputulosta ei vielä ole taputeltu. Taustalla on tosi isot asiat, jotka odottavat ratkaisuaan. YK:n rahkeet ei riitä edes välittäjäksi. Jossain yksityiskohdissa tottakai.
Ilmoita asiaton viesti
Mutta se uusi maailmansota tulee!
Aikoinaan sanoin, että sota tulee 70 vuoden välein. Nyt on mennyt hieman pidempään.
Jos tästä seuraavasta sodasta selvitään, niin kaikille riittää töitä taas 5 0:ksi vuodeksi. Jos taas mennään loppuun asti, niin toteutuu se Albert Einsteinin ennuste, kun häneltä kysyttiin, miten käydään kolmas maailmansota. Hän vastasi, ettei tiedä, mutta neljäs käydään ”kivillä ja kepeilla”. Suo kohden herrani, nii kuin väitetty Titanicin viimeinen biisi.
Pahalta näyttää.
Kerätkää kiviä ja keppejä talteen!
Ilmoita asiaton viesti
No jaa, ei kai noissa kovin säännöllisiä syklejä ole. Täällä päin muistamme helposti Ruotsin skismat tanskalaisten ja venäläisten kanssa, ranskalaisten sodat brittien ja saksalaisten kanssa ja niin edelleen. Saksa ja Ranska eivät kyllä enää sotaa saa aikaan.
Balkanilla ja Itä-Aasiassa mietitään toisenlaista historiaa. Japani, Korea, Kiina, Indokiina… Juuri missään maailmassa ei kyllä ole ollut läheskään 70 vuoden taukoa, p a i t s i täällä Ranskan pohjoispuolella nyt.
Ilmoita asiaton viesti
Hyvä yhteenveto YK:n historiasta. Se jäi mietityttämään, että vaikka YK:ssa ja sen turvallisuusneuvoston sisältävässä perusrakenteessa on ongelmansa, en kyllä osaa ehdottaa mitään parempaakaan tilalle.
Siksi suhtaudun tuohon järjestelmään niin, että se on paras, mitä on onnistuttu saamaan aikaan. En ole vaatimassa siihen muutoksia, ellei joku ensin keksi, ja ellei sitten yhdessä päästä sopuun jostain paremmasta, hyväksyttävämmästä ja toimivammasta, valtioiden välisiä konflikteja ratkomaan kykenevästä järjestelmästä.
Se on ymmärrettävää, vaikkakaan ei kovin tasa-arvoisen demokraattista jne., että vahvoilla ydinaseet omistavilla valtioilla on veto-oikeus siihen, mitä päätöksiä tuo turvallisuuskoneisto tuottaa. Noin kai sen pitää vähän mennä, jos halutaan varmistaa, että nuo suuren sotilaallisen suorituskyvyn omaavat valtiot eivät hermostu liikaa, ja että on kuitenkin joku foorumi, jossa vakaviakin konflikteja voidaan yhdessä sovituin säännöin käsitellä.
Ilmoita asiaton viesti
YK tänään uutisissa YK:n pääsihteeri António Guterresin suututettua Israelin vaatimaan pääsihteerin eroa Palestiina-myönteisillä lausunnoillaan.
Ilmoita asiaton viesti
Guterreshan tosiaan on sitä mieltä, että palestiinalaisilla siviileillä on oikeus elää.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä – jos palestiinalaiset ja arabit yleensä ajattelisivat samalla tavalla israelilaisista, niin oltaisiin varmasti paljon lähempänä rauhaa.
Guterres unohti tämän puolen lausunnossaan.
Ilmoita asiaton viesti
On harmillista ja traagistakin, että Israelille ei tunnu kelpaavan oikein minkäänlainen solidaarisuus:
https://www.uusisuomi.fi/uutiset/tutkija-israelin-ilmaus-muistuttaa-venajan-natsisatanismiretoriikasta/7f12fa68-917b-4bb5-ac46-844df005ce73
https://twitter.com/POTUS/status/1716810524833313147
Ilmoita asiaton viesti
Much has been left unmentioned in the last hundred years…
The rights of some were completely ignored as early as 1917 and have been so ever since. In 1947, it was proposed that a group that had unexpectedly grown by 11.05% > 33% in 25 years, but legally owned only 6% of the land, would receive 60% of it and most of the fertile coastal strip. Now that the group that was going to be robbed disagreed, the smaller group provoked a war because they knew they wouldn’t lose thanks to background assistance they had.
Ilmoita asiaton viesti