YK:n yleiskokous totesi Palestiinan valtioksi
Palestiinan edustustolla on ollut tarkkailijan asema Yhdistyneissä kansakunnissa tähänkin asti. Tänään kuitenkin tapahtui symbolinen edistysaskel, kun yleiskokous totesi Palestiinan kypsäksi hakemaan YK:n jäsenyyttä valtiona. Tämä ei siis vielä merkitse jäsenyyttä.
Äänestystulos oli ylivoimainen 143–9, pidättäytyneitä 25. Yhdeksän vastustajaa olivat Argentiina, Israel, Mikronesia, Nauru, Palau, Papua-UusiGuinea, Tsekki, Unkari ja Yhdysvallat.
Palestiinalla on tästä lähtien oikeus istua aakkosjärjestyksen mukaisella paikallaan yleiskokouksessa ja tehdä sille ehdotuksia.
Mutta etkös juuri todennut, että lupa anoa ei vielä merkitse jäsenyyttä?
Ilmoita asiaton viesti
Niin, oikeus tehdä ehdotuksia ei merkitse äänioikeutta.
Ilmoita asiaton viesti
YK:n omaa tekstiä:
”Here are some of the changes in status that Palestine will have a right to later this year:
To be seated among Member States in alphabetical order;
make statements on behalf of a group;
submit proposals and amendments and introduce them;
co-sponsor proposals and amendments, including on behalf of a group;
propose items to be included in the provisional agenda of the regular or special sessions and the right to request the inclusion of supplementary or additional items in the agenda of regular or special sessions;
the right of members of the delegation of the State of Palestine to be elected as officers in the plenary and the Main Committees of the General Assembly;
full and effective participation in United Nations conferences and international conferences and meetings convened under the auspices of the General Assembly or, as appropriate, under the auspices of other organs of the United Nations.”
Ilmoita asiaton viesti
https://news.un.org/en/story/2024/05/1149596
X
Ilmoita asiaton viesti
Mitä Suomi äänesti?
Ilmoita asiaton viesti
Pidättäytyneiden joukossa näyttävät olevan Albania, Itävalta, Bulgaria, Kanada, Kroatia, Fiji, Suomi, Georgia, Saksa, Italia, Latvia, Liettua, Malawi, Marshall-saaret, Monaco, Alankomaat, Pohjois-Makedonia, Paraguay, Moldova, Romania, Ruotsi, Sveitsi, Ukraina, Britannia ja Vanuatu.
Ilmoita asiaton viesti
Tästä lähialueelta nyt voidaan todeta, että Tanska, Norja, Islanti, Belgia, Ranska, Irlanti, Venäjä, Viro ja Puola äänestivät änkyttämättä päätöksen puolesta.
Ilmoita asiaton viesti
”The resolution “determines” that a state of Palestine is qualified for membership — dropping the original language that in the General Assembly’s judgment it is “a peace-loving state.” It therefore recommends that the Security Council reconsider its request “favorably.””
Yhdysvallat, Venäjä ja Kiina vastustavat. USA Israelin takia, Venäjä Kosovon ja Kiina Taiwanin takia niitä luetteloituja ”vapauksia ja etuoikeuksia”, joita ehdotuksen liitteessä on.
Eihä tässä ole kysymys kuin uudistetusta jäsenhakemuksesta, josta sentään on poistettu sanat ”rauhaa rakastava”.
https://apnews.com/article/un-resolution-palestinians-membership-rights-us-assembly-875560e897f27d6600090420f36404e4
Ilmoita asiaton viesti
Itse asiassa turvallisuusnruvostossa ainoastaan USA vastusti Palestiinan jäsenyyttä, Iso-Britannia ja Sveitsi pidättäytyivät äänestämästä, eli vähissä on vastustus.
https://press.un.org/en/2024/sc15670.doc.htm
Ilmoita asiaton viesti
Eipä ole tästä vielä äänestänyt.
Ilmoita asiaton viesti
Turvallisuusneuvosto on viimeksi äänestänyt Palestiinan jäsenyydestä 18. huhtikuuta. 12 puolesta, Britannia ja Sveitsi pidättäytyivät, Yhdysvallat vastusti.
Ilmoita asiaton viesti
Kysymyksesi voisi tietenkin muotoilla näinkin: Mitä merkitystä YK:n yleiskokouksella on, kun tärkeistä asioista päättävät Turvallisuusneuvoston pysyvät jäsenet?
Yleiskokous kuitenkin tekee omat päätöksensä TN:ltä kysymättä.
Ilmoita asiaton viesti
YK:n jäsenistä 139 on tunnustanut Palestiinan valtion. Useat Euroopan hallitukset suunnittelevat tunnustamista lähiaikoina, Espanja ilmeisesti jo 21. toukokuuta.
Ruotsihan on tunnustanut Palestiinan valtion kauan sitten. Suomella ei ole ollut tapana tunnustaa pelkkiä hallituksia eikä valtioita, joiden rajoista ei ole pitävää sopimusta.
Ilmoita asiaton viesti
YK:n perjantain 10.5. päätöslauselmaäänestys paljasti yhdeksän änkyröivää tai dollareilla taivuteltua oikeistohallitusta.
Palestiinan valtion täysi tunnustaminen etenee hitaasti, mutta varmasti.
Israelin sionistihallinto on ampunut hyökkäyssodallaan Gazassa omaan jalkaansa. Sen on tunnustettava alueelle kahden valtion malli.
Ilmoita asiaton viesti
Etenee hitaasti, ehkä varmastikin. Aika kaukana kuitenkin ollaan siitä, että yleisesti lailliseksi tunnustettu hallitus olisi vastuussa yleisesti lailliseksi tunnustetusta Palestiinan alueesta.
Ilmoita asiaton viesti
Ruokaa kaikille.kiäh kiäh
Ilmoita asiaton viesti
Jokaisella valtiolla pitää olla selkeät maantieteelliset rajat ja pääkaupunki. On aivan ymmärrettävä periaate, että valtiota ei tunnusteta pelkästään hallituksen perusteella.
Ilmoita asiaton viesti
”Jokaisella valtiolla pitää olla selkeät maantieteelliset rajat ja pääkaupunki.”
Naurulla ei ole pääkaupunkia. Ei myöskään Sveitsillä. Bern on hallintokaupunki. Monacolla ei ole pääkaupunkia. Etelä-Afrikalla on kolme pääkaupunkia.
Monilla mailla ei ole selkeitä rajoja. Tähän blogiin liittyen, Israel on hyvä esimerkki. Heillä on useita rajoja. Yksi on YK:n hyväksymä, yksi Israelin itsensä määrittelemä… Monilla mailla on rajojen osalta kiistoja. Esim. Kiina on pyrkinyt laajentamaan maantieteellistä aluettaan keinosaarilla.
Ilmoita asiaton viesti
Sattumoisin myös Israelin valtion tunnustaminen alkoi epämääräisin maantieteellisin rajoin. Ensimmäisenä ehti Yhdysvallat samana päivänä kuin Israelin itsenäisyysjulistus.
https://il.usembassy.gov/our-relationship/policy-history/
YK:n jäseneksikin valtio hyväksyttiin osittain vain aseleposopimuksiin perustuvin ”rajoin”.
https://embassies.gov.il/MFA/AboutIsrael/Maps/Pages/1949-1967%20Armistice%20Lines.aspx
https://digitallibrary.un.org/record/210373/files/A_RES_273%28III%29-EN.pdf?ln=en
X
Ilmoita asiaton viesti
YK:n yleiskokous äänesti Palestiinan mahdollisuuden hakea YK:n jäsenyyttä valtiona.
Tuleeko avovankilasta YK:n jäsen, aika näyttää.
Ilmoita asiaton viesti