Kokoomus kaksilla rattailla

Keskustan gallupsuosion lasku jatkuu ja kokoomuksen nousee, vaikka molemmat ovat samassa hallituksessa. Miksi näin tapahtuu, johtuu tietysti monista asioista, mutta yksi merkittävä seikka on kokoomuksen kaksinaamainen politiikka.

Kyse on siitä, että kun puheenjohtaja Orpo ja muut kokoomusministerit liputtavat jo sovitun maakuntauudistuksen puolesta saaden näin maakuntien porvarit edelleen kokoomusta kannattamaan, Jan Vapaavuoren ja muiden matonvetäjien poppoo puhuu aivan päinvastaista. Heille maakunnat ovat mörkö, jota pitää vastustaa.

Petteri Orpolle puheenjohtajataistossa selkeästi hävinnyt Vapaavuori lakeijoineen ei puolueensa sitoumuksia kunnioita, ja samalla hän saa vähän maksella kalavelkojaan voittajalleen. Kutsumalla kaikki yli 50 000 asukkaan kaupunkien johtajat sote-kapinakokoukseen Helsinkiin Vapaavuori yritti laajentaa aloittamansa matonvedon Orpon jalkojen alta myös maakuntiin.

Tulos jäänee vaisuksi, sillä vain pari kaupunginjohtajaa on asettunut varauksetta Vapaavuoren "maakunnat lyttyyn" – hankkeen taakse. Kaikki muut ovat kyllin fiksuja näkemään Vapaavuoren todelliset tarkoitusperät lyödä kiilaa kokoomuksen ja keskustan hallitusyhteistyölle ja hankkia sitä kautta kaupungeista kannatusta, kun kokoomuksen seuraavaa puheenjohtajaa taas parin vuoden päästä valitaan.

Siinä missä kokoomuksessa on sekä orpolaisia keskustayhteistyön kannattajia ja toisaalta sen vastustajia, keskustassa porvariyhteistyölle ei julkista vastustusta esiinny. Keskustassa ei ole myöskään Vapaavuoren kaltaisia oman pesän likaajia, vaan kaikki puhkuvat yhteen hiileen – joka tosin alkaa olla pian sammumaisillaan.

Keskustan selkeä, rehti, avoin ja koko maata ajatteleva politiikka herättää kyllä kunnioitusta, mutta gallup-menestyksen – ja sitä kautta vaalimenstyksenkin – näkökulmasta se ei ole taktisesti viisasta. Rehellisen maa perii, vääntyy vanha suomalainen viisaus.

Tämän lisäksi keskusta on aivan liikaa Juha Sipilän kasvojen varassa. Miehen uutuudenviehätys on jo kadonnut, joten nyt rinnalle pitäisi nostaa muitakin nimiä keskustan päivänpolitiikkaa terävöittämään. Ainakin Mauri Pekkariselle ja muille teräväkielisille keskustalaisille olisi nyt selkeää tilausta puolueen eturivissä. 

Niin kauan kuin kaksilla rattailla ajeleva kokoomus keräilee irtopisteitä sieltä täältä, täysin kokoomuslaista talouspolitiikkaa tekevän hallituksen ikävät päätökset jäävät yksin keskustan kontolle. Ja kun Vapaavuori kumppaneineen mainostaa myös maakuntauudistusta ikäväksi päätökseksi – Petteri Orpon asiaan puuttumatta – tilanne keskustan ja koko hallitusyhteistyön kannalta vain pahenee.   

jrusanen
Savonlinna

tavallinen suomalainen metsien mies

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu