Pormestarin matkat ja muita outouksia

Eräiden lehtitietojen mukaan Helsingin nykyinen pormestari on käyttänyt parin vuoden aikana veronmaksajien varoja peräti 109 000 euroa eli lähes 55 000 euroa vuodessa matkoihinsa eri puolille maailmaa. Summa on paljonkin isompi kuin se vuosipalkka, mistä keskituloiset kansalaiset säästävät päästäkseen edes kerran vuodessa Kreikkaan tai Kanarialle.

No, pelkkää kateuttahan tällaiset puheet vain olisivat, ellei samainen pormestari olisi niin pontevasti puhunut milloin kaupungin, milloin valtion menojen rajoittamisen puolesta. Kun jokainen tietää, että julkisten palveluiden hinta koostuu pääosin palkoista – kunnilla useimmiten naisvaltaisten alojen pienistä palkoista – pormestarin röyhkeys korostuu entisestään.

Siitä, että isojen kaupunkien ja myös valtion sekä valtioenemmistöisten yhtiöitten johtajat kuittailevat poskettoman suuria palkkoja, on puhuttu jo pitkään. Nyt, kun käy ilmi, että ainakaan Helsingin pormestarille sekään ei tunnu riittävän, nuo johtajakorvaukset ja piilokorvaukset tulee ottaa erityiseen tarkkailuun.

Ei voi olla oikein, että samat henkilöt, jotka vuodesta toiseen toitottavat palkkamalttia jopa alipalkatuille aloille, menettelevät itse täsmälleen päinvastoin. Ovatko pormestarit ja vastaavat jo niin etääntyneitä tavallisesta kansasta, etteivät tuota moraalista ristiriitaa oivalla – vai eivätkö he välitä? Ja sitten ihmetellään lakkoherkkyyttä niilläkin ammattialoilla, joiden vuosipalkat ovat alle puolet pormestarin kansan piikkiin vuodessa tehdyistä ulkomaanmatkoista. 

Kuntien maksamiin palkkoihin ja matkoihin ei maan hallitus pysty vaikuttamaan, mutta valtionyhtiöitten maksamiin kyllä. Omistajaohjausministeri Sirpa Paaterolla (sd.) onkin nyt sekä syyt että mahdollisuudet puuttua nykyisiin palkkiokäytänteisiin. Postissa ja Veikkauksessa ongelma on jo huomattu, joten kun niiden ylilyönnit korjataan, kohtuuteen velvoittava malli levinnee sitten myös kaupunkeihin – toivottavasti jopa Helsinkiin.  

jrusanen

tavallinen suomalainen metsien mies

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu