Nato keskustelu ja sosiaalinen media
Kuuntelin vähän aika sitten radiouutisista, että Vihreiden puheenjohtaja Maria Ohisalo on muuttanut Nato–kantansa myönteiseksi ja perusteli sen. Samassa yhteydessä toivoi kuitenkin aiheesta asiallista ja monimuotoista keskustelua jossa kaikki vaihtoehtoisetkin mielipiteet otettaisiin huomioon. Mietin tarkoittiko yleistä keskustelua kansalaisten keskuudessa vai eduskunnassa eri valiokunnissa käytävää keskustelua? Toivottavasti ja luultavasti keskustelu aiheesta eduskunnassa onkin asiallisempaa ja monipuolisesti kantaa ottavaa kuin esimerkiksi sosiaalisessa mediassa käytävä melko hyökkäävä ja joissa usein vain Suomen Nato täysjäsenyys on yleisesti hyväksyttävä.
Niin, kaikki vähänkin Natoon kriittisesti suhtautuvat leimataan heti putinisteiksi. Olen tässä pähkäillyt kun olen Sos. mediaa seurannut, että mahtaako Suomessa puhjeta sisällissota ennen kuin Natopäätös syntyy. Kirjoittelu kun on vähän saman tyylistä kuin vuoden 1917 sanomalehdissä.
Ilmoita asiaton viesti
Niin, muuan entinen ”valtiomies” Paavo Väyrynen kokee että hänet on kuoliaaksi vaiettu, silti oma TV-ohjelma, lähes päivittäinen blogi, haastatteluja mediaan.
Ilmoita asiaton viesti
Kokoomus levittää nyt laajalti väitettä, että kaikki Nato-kannattajat ovat kokoomuslaisia. Todellisuudessa vasemmisto vie Suomen Natoon. Oppositiossa maistuu sumppi nyt kitkerältä.
Keskiviikkona aletaan käsittelemään vasemmistohallituksen antamaa selontekoa. Mitä tapahtuu oppositiossa? Orpo lähtee lomailemaan viikoksi.
Keskustelua on syytä käydä avoimesti, eikä huudella puskista mitä sattuu.
Ilmoita asiaton viesti
Tuo Orpon USA reissu on kyllä aika nolo, nyt kun pitäisi puhaltaa yhteen, eikä sooloilla. Mutta Orpositio on ollut kamalaa seurattavaa näin yleisestikin, suorastaan kummastuttaa kannatuksen taso.
Ilmoita asiaton viesti
”Sitten kun yrittää tarjota historiaa päätöksenteon tueksi, alkaa punamaalipurkit lentää kohti.”
Tilannekuva kun muuttui aika paljon suomettumisajoista Venäjän aloitettua täysmittaisen hyökkäyssodan Ukrainaan valekampanjalla, samaan aikaan uhkailee Suomea. Saa aika paljon punamaalia olla lasien päällä jos tätä ei näe.
Ilmoita asiaton viesti
Hyvin moni suomalainen menetti uskonsa helmikuussa siihen, että Venäjän kanssa voi neuvotella turvallisesti ja että sen sanaan voi luottaa. Tähän taustalla lienevät melko huonot kokemukset aiemmasta. Venäjä ei nyt aloittanut pientä rajakahakkaa Kaukasuksella vaan lähes täysimittaisen sodan suuren eurooppalaisen valtion kanssa taktiikkana murskata vastustus, mikäli sitä ilmenee. Se on kääntänyt ajattelun monella. Venäjä aivan itse pisti roskakoriin koko sen uskottavuuden, minkä se oli luonut: ettei sota olisi ongelmien ratkaisukeino eurooppalaisten valtioiden välillä. Tätä on hyvin vaikea sivuuttaa.
Venäjä kokee itsensä uhatuksi. Kuka Venäjää uhkaa ja miten? Vainko Venäjän kokemus on varteenotettava? Eikö Suomi voi kokea itseään nyt uhatuksi, kun naapuri on jälleen palannut arvaamattomuuden tielle?
Ilmoita asiaton viesti
Toteatte: ”Informoidut päätökset ovat toimivan demokratian edellytys. Heti kun vähän joutuisi rasittamaan aivosoluja, pistetään ennemmin auton moottorit lämpeämään rajalle kyyditystä varten.”
Itse olen oppinut tämän Nato-Venäjä -keskustelun yhteydessä ymmärtämään paremmin muslimikiihkoilijoita. Heti kun joku ”häpäisee”, alkavat liput palaa ja suurlähetystöjä uhkaillaan.
– Samalla tavalla meillä! Tosin onneksi vain sanallisesti.
Ilmoita asiaton viesti
Miksei sitten keskustella? Voiko joku esittäää takeet siitä, että Venäjä ei toimi Suomen kanssa saman kaavan mukaan kuin Ukrainan, jos Suomi ei hakeudu Natoon?
Ilmoita asiaton viesti
Venälle ei välttämättä ole huonoksi, Moscva-tappiot.
Se, että tappiota tarvitaan NATOn avulla, NATO-sitoumuksen kustannuksella,… voi olla jatkossa enemmän kuin mitä kauppapakotteiden aiheuttamat haitat ovat koskaan olleet. Tämä tosin on puoliriippuvasta, ainakin tiettyyn rajaan ja aikaan asti.
L..
NATO on minusta nimenomaisesti pitemmän ajan uhka. Venäjän kanssa ollaan pärjäilty, ja mitä vapaammasti on voitu lähteä, sen paremmin. Länsi voi toki jotain vaatia, mutta raja siinäkin.
Ilmoita asiaton viesti