Iskä, tämä on meidän viimeinen puhelu.

Edesmenneen Arton pojan norjanharmaa hirvikoira.

”Iskä, tämä on meidän viimeinen puhelu.”

Arton poika oli ollut illanvietossa, josta hän oli lähtenyt alkoholin vaikutuksen alaisena hakemaan aseen kotoaan. Hän oli lähtenyt autolla, ja tiettävästi joutui poliisiyksikön piirittämäksi. Ennen tilanteen purkautumista Arton poika oli ilmoittanut omaisilleen, että nyt hän on tulossa pois kävellen. Tilanne oli purkautumassa itsestään, mutta kehittyikin niin, ettei hän koskaan tullut.

”- Nyt tuo dronekin pyörii päällä. Iskä, tämä on meidän viimeinen puhelu.” Viimeinen keskustelu oman pojan kanssa jätti Artoon elinikäisen jäljen.

Raportin mukaan poliisit olivat kolmensadan metrin päässä, kun laukaus kuului. Poika ampui itsensä.

Poliisiraportti kertoo vain vähän tapahtumista ja sen taustoista. ”- Salasivat periaatteessa kaiken”, Arto tiivistää saamansa tiedot poliisioperaation tilannehallinnasta.

 

Virkavastuun välttely.

Kysyessään, oliko tapauksessa poliisin mukana ammattiauttaja, he väittivät ammattiauttajan yrittäneen saada hänen poikaansa yhteyttä. Kun Arto myöhemmin tapasi ammattiauttajaksi kerrotun henkilön, tämä vältteli vastaamasta Arton kysymyksiin osallistumisestaan poikansa tilanteeseen.

Arto kertoo kokeneensa viranomaisten piittaamattoman suhtautumisen ja virkavastuun välttelyn henkisenä väkivaltana, joka on johtanut noidankehämäisesti vuosien mittaiseen unettomuuteen ja väsymykseen. Tällaista tunnetilaa hän ei haluaisi kenenkään kohtaavan.

Asian tutkinta ei lähtenyt etenemään mitenkään, kertoo Arto. Onko tämä välinpitämättömyyttä ja piittamattomuutta oikeusvaltion kansalaisoikeuksia kohtaan, vai mitä? Emmekö me eläkään perustuslaillisessa kansanvaltaisessa oikeusvaltiossa, hän kysyy?

 

Oikeusasiamies jätti tutkimatta virheelliseksi epäillyn viranomaislausunnon perusteella.

Komisarion lausunnon mukaan Arton poikaa olisi tarkkailtu ja paikannettu dronella tilanteen alkuvaiheessa. Poikansa puhelun perusteella dronea käytettiin tilanteen lopussa. Tämä oli viimeinen laukaisin pojalle lopettaa tilanne itselleen ikävästi.

Palaverissa operaatiosta vastaava komisario myönsi, että dronen käyttö vaikutti tilanteen kuolemantapaukseen. Oikeusasiamiehen raportissaan sama komisario antoi toisenlaisen lausunnon.

Eduskunnan oikeusasiamies päätti jättää tutkimatta surullisen tapahtuman päivystävän komisarion lausuman perusteella. Arto kertoo, ettei hän pysty saamaan epäilyään kuolemantuottamukseen vaikuttaneesta poliisin toiminnasta viranomaisen käsiteltäväksi.

Koska virkavirhe-epäilyä ei kukaan virkakunnasta suostu ottamaan käsiteltäväkseen, niin Arton kokemuksen mukaan poliisilla on käytännössä virkamiesyhteisön syytesuoja.

Arto näkee, että kuolemantapaukseen liittyvän viranomaiskoneiston sisällä on oma hierarkia, joka suojelee virkatovereita virkavastuulta. Kukaan ei syytä, kukaan ei ota asiaa esille, eikä kukaan virkaketjussa joudu vastuuseen.

 

Syyttäjälaitoksen johto suojelee poliisia?

Syyttäjälaitoksen johtajan Arto kertoo jättäneen tutkimatta ikävään kuolemantapaukseen liittyvää aineistoa.

Poliisin vastaavan komisarion Arto kertoo jättäneen oikeusasiamiehelle virheellisen lausunnon, jonka perusteella syyttäjä jätti asian tutkimatta.

Arto on huomauttanut valtakunnansyyttäjälle, että epäilee syyttäjän suojelevan komisariota epärehellisine lausuntoineen. Syyttäjä on jättänyt vastaamatta Artolle.

 


Artikkelikuvana on edesmenneen Arton pojan norjanharmaa hirvikoira. 


Artikkelin jatko: Kuolemantapauksen tutkintapyynnöstä viranomaisen vainoamaksi. 


Artikkeleita virkakuntamme urakorruptiosta:


 

Juha Hartikka
Keskusta Liperi

Metsätilallinen, luontoharrastaja, luottamushenkilö, DI.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu