Iskä, tämä on meidän viimeinen puhelu.
”Iskä, tämä on meidän viimeinen puhelu.”
Arton poika oli ollut illanvietossa, josta hän oli lähtenyt alkoholin vaikutuksen alaisena hakemaan aseen kotoaan. Hän oli lähtenyt autolla, ja tiettävästi joutui poliisiyksikön piirittämäksi. Ennen tilanteen purkautumista Arton poika oli ilmoittanut omaisilleen, että nyt hän on tulossa pois kävellen. Tilanne oli purkautumassa itsestään, mutta kehittyikin niin, ettei hän koskaan tullut.
”- Nyt tuo dronekin pyörii päällä. Iskä, tämä on meidän viimeinen puhelu.” Viimeinen keskustelu oman pojan kanssa jätti Artoon elinikäisen jäljen.
Raportin mukaan poliisit olivat kolmensadan metrin päässä, kun laukaus kuului. Poika ampui itsensä.
Poliisiraportti kertoo vain vähän tapahtumista ja sen taustoista. ”- Salasivat periaatteessa kaiken”, Arto tiivistää saamansa tiedot poliisioperaation tilannehallinnasta.
Virkavastuun välttely.
Kysyessään, oliko tapauksessa poliisin mukana ammattiauttaja, he väittivät ammattiauttajan yrittäneen saada hänen poikaansa yhteyttä. Kun Arto myöhemmin tapasi ammattiauttajaksi kerrotun henkilön, tämä vältteli vastaamasta Arton kysymyksiin osallistumisestaan poikansa tilanteeseen.
Arto kertoo kokeneensa viranomaisten piittaamattoman suhtautumisen ja virkavastuun välttelyn henkisenä väkivaltana, joka on johtanut noidankehämäisesti vuosien mittaiseen unettomuuteen ja väsymykseen. Tällaista tunnetilaa hän ei haluaisi kenenkään kohtaavan.
Asian tutkinta ei lähtenyt etenemään mitenkään, kertoo Arto. Onko tämä välinpitämättömyyttä ja piittamattomuutta oikeusvaltion kansalaisoikeuksia kohtaan, vai mitä? Emmekö me eläkään perustuslaillisessa kansanvaltaisessa oikeusvaltiossa, hän kysyy?
Oikeusasiamies jätti tutkimatta virheelliseksi epäillyn viranomaislausunnon perusteella.
Komisarion lausunnon mukaan Arton poikaa olisi tarkkailtu ja paikannettu dronella tilanteen alkuvaiheessa. Poikansa puhelun perusteella dronea käytettiin tilanteen lopussa. Tämä oli viimeinen laukaisin pojalle lopettaa tilanne itselleen ikävästi.
Palaverissa operaatiosta vastaava komisario myönsi, että dronen käyttö vaikutti tilanteen kuolemantapaukseen. Oikeusasiamiehen raportissaan sama komisario antoi toisenlaisen lausunnon.
Eduskunnan oikeusasiamies päätti jättää tutkimatta surullisen tapahtuman päivystävän komisarion lausuman perusteella. Arto kertoo, ettei hän pysty saamaan epäilyään kuolemantuottamukseen vaikuttaneesta poliisin toiminnasta viranomaisen käsiteltäväksi.
Koska virkavirhe-epäilyä ei kukaan virkakunnasta suostu ottamaan käsiteltäväkseen, niin Arton kokemuksen mukaan poliisilla on käytännössä virkamiesyhteisön syytesuoja.
Arto näkee, että kuolemantapaukseen liittyvän viranomaiskoneiston sisällä on oma hierarkia, joka suojelee virkatovereita virkavastuulta. Kukaan ei syytä, kukaan ei ota asiaa esille, eikä kukaan virkaketjussa joudu vastuuseen.
Syyttäjälaitoksen johto suojelee poliisia?
Syyttäjälaitoksen johtajan Arto kertoo jättäneen tutkimatta ikävään kuolemantapaukseen liittyvää aineistoa.
Poliisin vastaavan komisarion Arto kertoo jättäneen oikeusasiamiehelle virheellisen lausunnon, jonka perusteella syyttäjä jätti asian tutkimatta.
Arto on huomauttanut valtakunnansyyttäjälle, että epäilee syyttäjän suojelevan komisariota epärehellisine lausuntoineen. Syyttäjä on jättänyt vastaamatta Artolle.
Artikkelikuvana on edesmenneen Arton pojan norjanharmaa hirvikoira.
Artikkelin jatko: Kuolemantapauksen tutkintapyynnöstä viranomaisen vainoamaksi.
Artikkeleita virkakuntamme urakorruptiosta:
-
- Avoin vetoomus oikeusministerille – Virkakuntamme laittomuudet ja korruptio.
- Viranomaistoiminnan epäselvyyksiä koskeva avoin kirje kansanedustajillemme.
- Viranomaisten erityiskohtelu rikostutkinnoissa.
- Laiton katselmus kävi kiusalliseksi – Kunnan viranhaltijajohto kielsi katselmusta suoritetun.
- ”Iskä, tämä on meidän viimeinen puhelu.”
- Kuolemantapauksen tutkintapyynnöstä viranomaisen vainoamaksi.
- Virkamielivallan Suomi.
- Kunnan johdon epäillään peitelleen viranhaltijansa virkarikosta.
- Maanomistaja teki ympäristöteon – ELY-keskus rankaisi pakkotoimilla.
- Ely esimerkkinä – haluaako viranomainen korjata inhimillisen erehdyksensä?
- ’Lain tulkinta’ on virkamiehen laittomuus.
- Virkarikosepäily Elyn ja Avin yllyttämisestä ympäristöpäästöön.
- Viranomainen ei tutki viranomaista – Näin syntyy virkaurakorruptio.
- Seppo Jyrkinen: Korruptio Suomessa.
- Näin virkakoneisto suojelee omiaan – Lausunnot jätetään huomiotta.
- I-S Avin virkailijoiden laillisuusongelma.
- Käytännön esimerkki virkaurakorruptiosta.
- Urakorruptio, virkakoneistomme vitsaus.
- Oikeusministeriön tiedote 19.1.2012: Asianomistajan ensisijaisesta syyteoikeudesta virkarikosasioissa luovutaan.
Hyvin traaginen tapaus ja osanottoni läheisille.
En nyt vain nyt ymmärrä että miten poliisi on menetellyt virheellisesti. Poliisin tehtävä on ennen muuta suojella lähiympäristöä aseelliselta henkilöltä. Tietysti myös henkilöltä itseltäänkin jos mahdollista.
Ilmoita asiaton viesti
Juhani, kiitos osanotosta ja kommentista! Lausunnossa on tiettävästi jotain, mitä eivät kaikki muutkaan ymmärrä.
Ikävän tapahtuman jälkeen kerrotun, ja myöhemmin oikeusasiamiehelle raportoidun viranomaislausunnon välillä tiettävästi ilmeni sellainen ristiriita, joka on vaivannut omaista, ja jota laillisuusvalvoja ei ole edelleenkään suostunut selvittämään.
Viranomaislausuntojen asiasisältöjen muokkaamista esiintyy valitettavan usein sekä tämän kaltaisissa vakavissa, että vähäisemmissä tapauksissa. Lausuntojen muuttamisella voidaan pyrkiä peittelemään virkavirheitä nihin osallisten suojelemiseksi virkavastuuepäilyksiltä.
Virkarikostutkinnasta vastaavat laillisuusvalvojamme näyttävät omaksuneen käytännökseen kieltäytyä ottamasta totuuden selvittämistä tehtäväkseen.
Koska ylemmät viranomaiset ratkaisevat virkavirhe-epäilyt viranomaislausuntojen perusteella välittämättä tarkistaa tosiasioita tai huomioida asianosaisten kansalaisten lausuntoja, asiasisältöjen oleellinen muuttaminen virkavirheestä epäillyn suojelemiseksi toimii lähes aina.
Virkamiesyhteisöjen itsesuojelu on ymmärrettävää, mutta tapahtuessaan totuuden ja asianosaisten oikeuksien kustannuksella se on vastoin oikeusvaltion tarkoitusta suojella kansalaistemme perusoikeuksia mielivallalta.
https://www.facebook.com/OH7HJ/posts/pfbid02bvGvfkNRP6tswkro4vgzbNcoAHZF9DseWsjL3rnGuiQm12Yy6wUdvgnhn4hxFeftl
Ilmoita asiaton viesti
Rattijuoppo ampui itsensä jäätyään kiinni. Tämä on selvä tosiasia. Oliko juhlista siis varoitettu, että hän on humalassa hakemassa asetta kotoaan – surmatakseen jonkun toisen? Mitä poliisin olisi sitten mielestäsi pitänyt tehdä?
Ilmoita asiaton viesti
Pekka, kiitos kommentista! Noin tilanteen voinee tehtävän saaneen poliisin kannalta tulkita.
Hämmentävää on, ettei poliisi tilanteen aikana ollut yhteydessä omaiseen, jolla oli yhteys poikaan, vaikka poliisilla oli omaisen yhteystieto. Omaisen kertoman mukaan poliisi näytti olleen myös tietämätön tapahtuman sijainnista.
Vaikuttaa, että viranomaisviestinnän puutteen vuoksi tieto tilanteen todennäköisestä purkautumisesta ei saavuttanut poliisia, mikä saattoi vaikuttaa ikävään lopputulokseen.
Poliisi saattoi toimia moitteetta, tai tilanteen arvioinnissa ja hallinnassa saattoi olla merkittäviä puutteita. Oleellista on, että oikeusasiamies sekä syyttäjä kieltäytyivät tutkimasta epäselvää tapausta.
Telkkarin poliisisarjoista saamme käsityksen keskittyneen lahjomattomista rikostutkijoista selvittämässä totuutta määrätietoisesti lakia ja oikeutta puolustavan syyttäjän ohjauksessa. Todellisuutemme on valitettavasti kovin erilainen.
Oikeassa elämässä viranomaisemme tavan mukaan ’selvittää’ virkarikosepäilyjä käytännössä vain epäillyn viranomaisen oman lausunnon perusteella, välittämättä totuuden etsimisestä, ja jättäen sivuun ristiriitaiset todisteet ja lausunnot.
Usein viranomaisten keskinäisen tutkinnan yksipuolisena tarkoituksena näyttää olevan vain virkakunnan jäsenen suojeleminen virkarikossyytteiltä.
Ilmoita asiaton viesti