Direktiivi on itsenäisyyden delegoimista Brysseliin

Tämä artikkeli käsittelee korruptiota.

Euroopan Unionille ei jäänyt kuin yksi vaihtoehto, jotta se voisi edes hieman säilyttää jo ennestään heikkoa uskottavuuttaan. Kun Belgian poliisi paljasti laajan Unionia koskevan korruptioskandaalin, oli EU:n pakko käynnistää uuden korruptiodirektiivin valmistelu. Tämä direktiivi ei poikkea muista jo voimassa olevista direktiiveistä siinä, että se lisää unionin päätäntävaltaa kansallisissa asioissa. Jokainen uusi direktiivi on itsenäisyyden delegoimista Brysseliin.

Rosvojoukko paljastui

Belgian poliisi teki iskun Brysselissä sijaitseviin asuntoihin loppuvuodesta 2022. Kiinni otetut olivat parlamentin varapuhemies kreikkalainen Eva Kaili, ex-parlamentaarikko Pier Antonio Panzeri, sekä meppien avustajia. Rosvojoukon hallusta löytyi yhteensä 600 000 euroa riihikuivaa. Vaikka kannatankin yksilöiden mahdollisuutta käyttää käteistä, niin tämä tapaus on todella härski. Tapauksesta härskin tekee se, että jäljet johtivat Qatarin valtioon. Se, mitä varapuhemies oli rahojen vastineeksi luvannut tehdä, ei ehkä täysin tarkkaan koskaan selviä.

Halusin nostaa tämän tapauksen käsittelyyn lähinnä siksi, ettei se unohdu. On tärkeää ymmärtää, että tapaus on vain ”jäävuoren huippu.” Kuten kaikissa muissakin rikosvyyhdeissä, vain murto-osa rötöksistä ”nousee pintaan” jäävuoren tapaan.  Tapaus osoittaa, että parlamentti on vakavasti korruptoitunut organisaatio. Se ei tule ainakaan minulle yllätyksenä, mutta kaikkien EU:ta varauksettomasti kannattavien ihmisten tulisi olla tästä ilmiöstä vähintäänkin kiinnostunut.

Kahdet rattaat

Siinä missä korruptoitunut EU vaatii kaikilta muilta jäsenvaltioilta korruption vastaisia toimia, ollaan Ukrainaa kutsumassa avosylin unioniin. Ukraina on Euroopan korruptoitunein valtio. Siitä syystä merkittävä osa Suomenkin lähettämistä tukimiljardeista oin päätynyt aivan muualle, kuin mihin ne on alun perin tarkoitettu. On erikoista, että samaan aikaan unioni säätää uutta direktiiviä korruption torjunnasta, ja on liittämässä itseensä valtiota, joka on vakavasti korruptoitunut.

Transparency International-järjestön vuoden 2022 maavertailussa (2023) Ukraina sijoittui jaetulle 116 sijalle vertailluista 180 maasta. Saman pistemäärän kuin Ukraina saivat Algeria, Angola, El Salvador, Filippiinit ja Sambia. Voidaan hypoteettisesti kysyä, että miten saman pistemäärän saaneet muut valtiot sopisivat EU:n jäseniksi?

Lopuksi

Itse olen sitä mieltä, että on hyvä asia, että korruptiota torjutaan. Erityisesti korruptoituneiden poliitikkojen käräyttämiseksi tulee tehdä kaikki mitä tehtävissä on. Se, että EU sotkeutuu kasvonsa säilyttääkseen asiaan, on kuitenkin vain haitallista. Sanotaan, että ”pukki kaalimaan vartijana” ei aina ole kovinkaan luotettava. Korruptiodirektiivi saattaa jopa helpottaa unionin sisällä toimivien rosvojen toimintaa ja rahojen käärimistä omiin taskuihin. Itse kannatan poliisien rajat ylittävää yhteistyötä, ja se onnistuu ilman ensimmäistäkään uutta direktiiviä.

Yksi mielenkiintoinen seurattava asia meillä Suomessa on, että miten ehdokkaiden eurovaalikampanjoita rahoitetaan. Itse uskon, ettei mikään, tai kukaan lahjoita yksittäiselle ehdokkaalle tai poliittiselle puolueelle rahaa ilman itsekästä tarkoitusta. Ja silloin, kun organisaation ulkopuolisella taholla on itsekäs tarkoitus, lähestytään korruption määritelmää.

Ettei unohdu, niin mainittakoon, etten näissäkään vaaleissa tule ottamaan senttiäkään vaalirahoitusta. Rahalla on aina isäntä, ja haluan olla itse itseni isäntä.

Kiitos, kun jaksoit lukea tänne asti. Jatketaan keskustelua kommenttiosiossa.

Juha Huhtala
Sitoutumaton Kouvola
Ehdolla europarlamenttivaaleissa

Olen maailmaa avarakatseisesti tulkitseva ihminen. Haluan puhua rauhan ja totuuden puolesta. Kirjoitusteni tarkoitus ei ole miellyttää, tai ärsyttää. Haluan tuoda julki sellaisia näkökulmia, jotka eivät saa mielestäni tarpeeksi näkyvyyttä.

Olen suuren perheen isä, ja aviomies Kouvolasta. Työskentelen perhehoitajana ja yrittäjänä. Rakkaus on suurin voimavarani. Olen eläinrakas ja viihdyn kauniissa Suomen luonnossa.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu